Džo Ledli, Miloš Ninković i Benjat (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Džo Ledli, Miloš Ninković i Benjat (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Kreće fudbal „tamo dole“: Ninković i Sidnej brane titulu, novajlija Mekartur pravi novi poredak

Vreme čitanja: 10min | ned. 27.12.20. | 20:30

Startuje prva liga Australije

Kada lopta staje na velikom delu evropskog kontinenta, a igrače odlaze na zimski raspust, lopta kreće s centra „tamo dole“. Na južnoj polulopti.

Prva fudbalska liga Australije, poznata pod imenom A liga, startuje u nedelju veče po lokalnom, a u ponedeljak rano ujutru po našem vremena. I kreće – redukovana. Već sada su dve utakmice prvog kola odložene, a razlog je, naravno, korona virus i što su pojedini igrači četiri tima morali da budu u dvonedeljnom karantinu.

Izabrane vesti

U novoj sezoni australijskog prvenstva igraće 12 klubova, od toga 11 sa kontinenta i jedan sa Novog Zelanda – Velington Finiks. Biće u ligi i jedan novajlija, oko kojeg su uprte oči pred start sezone. Radi se o klubu koji se zove Mekartur, koji je osnovan 2017. godine, a već ove će prvi put zaigrati u elitnoj diviziji.

Vrlo zanimljiv je sastav Mekartura, koji je svim silama pokušavao pred kraj prethodne sezone da nagovori Miloša Ninkovića da pređe u njegove redove. Bila je to, kako su pisali australijski mediji, veoma „nepristojna“ ponuda, ali je srpski vezista odlučio da ostane u FK Sidneju. Inače, stručni štab Mekartura čine trener Ante Miličić, Ivan Jolić i Mile Sterjovski, a u igračkom kadru su, pored ostalih, momci koji se zovu Aleksandar Jovanović, Ivan Franjić, Milislav Popović, Aleksandar Šušnjar. Prava mala zajednica „jugovića“ u Novom Južnom Velsu.

Upravo bi trebalo Mekartur da bude prvi rival FK Sidneju za titulu prvaka Australije. Nebeskoplavi za koje nastupa Miloš Ninković će braniti titulu, koja je od njih učinila rekordere australijskog fudbala. Otkako je osnovana A-liga 2005. godine, FK Sidnej je sa pet šampionskih kruna najtrofejniji klub u zemlji.

FK SIDNEJ

Šampion je učinio pravi presedan u australijskom fudbalu: nije doveo nijednog novog igrača u prelaznom roku! A, tim je napustio Adam le Fondre, nekadašnji član brojnih engleskih klubova, koji je bio najbolji strelac FK Sidneja, a sada je član indijskog Mumbaja.

Miloš Ninković (©Reuters)Miloš Ninković (©Reuters)

Iako je Sidnej pokušao da nađe zamenu za Le Fondra, ispostavilo se da je našao u svojim redovima. Trent Buhagjar je igrao sjajno u Ligi šampiona Azije i na šest utakmica postigao pet golova, čime je ubedio stručni štab da mu ukažu šansu na startu prvenstva kao prvom napadaču.

Stav fudbalske javnosti u Australiji je da je tim trenera Stiva Korike i dalje najjači u zemlji i da je, na čelu sa Milošem Ninkovićem, favorit broj 1 za novu titulu prvaka.

MELBURN SITI

U dva najveća australijska takmičenja Melburn siti je – vicešampion. Poražen je u finalu borbe za titulu prvaka od FK Sidneja (1:0), a izgubio je i poslednje finale Kupa od Adelajda (4:0).

Pored toga, Melburn siti nikada nije osvojio šampionsku krunu, dok je samo jednom bio pobednik Kupa (2016.) te mu je za predstojeću sezonu apsolutni prioritet da donese makar jedno parče srebrnine u prostorije kluba. Titula bi bila, jasno, od nemerljivog značaja.

Melburn siti ima novog trenera, u pitanju je Patrik Kinsorbo, nekadašnji igrač engleskog Lestera, koji je imao ispravan trenerski put, kroz sve mlađe kategorije, preko ženskog tima, do uloge pomoćnika. I sada je dočekao svojih pet minuta.

Tim je drastično promenjen u odnosu na prethodnu sezonu, došla su sedmorica, a otišla čak desetorica fudbalera. Ulogu prve zvezde tima ima Englez Krejg Nun, nekadašnji član Brajtona, Kardifa...

Kako nema kluba u kojem nema bar neki igrač poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, u Melburn sitiju je napadač Stefan Čolakovski.

PERT GLORI

Prethodna sezona je bila sasvim solidna za Pert Glori. U plej-ofu pao je u polufinalu od šampiona FK Sidneja (2:0).

Bilo je dosta promena u timu nakon prethodne sezone. Za novog trenera došao je Ričard Garsija, nekadašnji igrač Vest Hema, koji je ceo trenerski put prošao kroz mlade kategorije Perta i sada je dobio šansu da se oproba kao šef stručnog štaba.

Verovatno najjače ime u igračkom kadru je Bruno Fornaroli, koji je nosio dres Sampdorije, Panatinaikosa, San Lorenca... Igrao je četiri sezone sa dosta uspeha za Melburn siti, a prošle sezone je prešao u Pert i odigrao vrlo dobru sezonu (13 golova).

Ekipa Perta (©Reuters)Ekipa Perta (©Reuters)

Šestorica novajlija su u prelaznom roku došla u Pert, a otišlo je čak 15 fudbalera, od kojih su neki dobili odrešene ruke da potraže novi klub. Najveći udarac, pak, je odlazak trojice Popovića. Doskorašnji trener Toni Popović je sada prvi strateg grčkog Ksantija, a sa sobom je iz Perta poveo dvojicu svojih sinova Kristijana i Gabrijela Popovića.

Udarac je i odlazak komandanta odbrane Aleksa Granta u Pohang Stilerse, tako da Pertu svi vide zadnju liniju kao „ahilovu petu“ tima, ozbiljnu slabost koja bi mogla da ga isključi iz borbe za visok plasman.

VESTERN SIDNEJ VONDERERS

Polufinalista plej-ofa prošle sezone je u nizu klubova koji u novu takmičarsku godinu ulazi sa novim trenerom. I to jednim od dvojice stranaca u Australiji.

Novi strateg Lutalica je Velšanin Karl Robinson, svojevremeno fudbaler Portsmuta, Sanderlenda, Noriča... On je u februaru prošle godine preuzeo Njukasl Džetse, da bi u oktobru prešao u Vestern Sidnej. Australijska javnost je ostala oduševljena kako je igrao Robinsonov tim u formaciji 5-3-2, pa se očekuje da takvu instalira i u novoj sredini.

Vonderersi su odradili jako dobar prelazni rok, jer su doveli trojicu kvalitetnih igrača: reprezentativca Australije Džejmsa Troizija, koji igra na mestu ofanzivnog veznog, škotskog beka Zigija Gordana iz Central Kousta i napadača Bernija Ibinija, koji je sa trenerom došao iz Njukasl Džetsa. Došao je i nekadašnji škotski reprezentativac Grem Dorans iz Dandija, koji će vući konce na sredini terena.

VELINGTON FINIKS

Jedan od retkih klubova koji nije promenio trenera u predsezoni je Velington, koji je ostao uz Ufuka Talaja, iako je posle dobrog regularnog dela sezone (treće mesto) podbacio u plej-ofu prethodne sezone. Ipak, to treće mesto je najveći uspeh u istoriji Finiksa, koji je oborio sve prognoze.

Ipak, teško da će takav rezultat moći da se ponovi, jer je tim ostao bez trojice vrlo bitnih igrača, Liberata Kakačea, koji sada nosi dres belgijskog Sent Trojdena, Gerija Hupera i Stivena Tejlora. Za utehu, ostao je prvi napadač Izraelac Tomer Hemed, kao i ofanzivni vezista Ulises Davila, Meksikanac koji je svojevremeno bio pod ugovorom sa Čelsijem, ali nikad nije obukao plavi dres.

BRIZBEJN ROR

Velika senzacija je bio Brizbejn na svetskoj sceni kada je prvi trener ekipe postao legendarni as Liverpula Robi Fauler. Ali, pokazalo se da mora još mnogo da uči da bi ozbiljno zaplivao trenerskim vodama.

Umesto njega usred prethodne sezone je na klupu seo domaći stručnjak Voren Mun i stabilizovao ekipu, pre svega zategao odbranu i doveo je do četvrtog mesta u ligaškom delu takmičenja.

Stadion Brizbejna (©Shutterstock)Stadion Brizbejna (©Shutterstock)


Biće ovog puta Munu dosta teži posao, jer je klub koji je bio trostruki prvak Australije ostao bez dvojice ključnih defanzivaca, Skotija Nevila koji je otišao u Indiju i Denija Boulsa, koji se penzionisao.

Opklada na koju igra Brizbejn za narednu sezonu je napadački tandem iz Japana. Masato Kudo je došao iz Hirošime, u pitanju je bivši reprezentativac, sa sasvim solidnom biografijom. Iza njega, na mestu ofanzivnog veziste, biće Riku Danzaki, bivši fudbaler Saporoa, mlad igrač, bez bogate biografije, ali sa talentom u kojeg se uzdaju Lavovi.

VESTERN JUNAJTED

Pregurao je Vestern junajted dobro debitantsku sezonu u A-ligi, završio je ligaški deo na petom mestu, ali sada želi da napravi i korak dalje.

Klub je doveo samo trojicu igrača u prelaznom roku, ali je uhvatio jedno od najzvučnijih imena u ligi – Viktora Sančeza, defanzivnog vezistu, po potrebi i štopera, koji je osam godina nosio dres Espanjola, a pre toga je prošao školu Barselone i odigrao koji meč za A tim. Doveden je i krilni napadač Lahlan Vels iz Melburn sitija, igrač koji je skupio 53 nastupa za taj klub u poslednje dve godine.

Ulogu prve zvezde ekipe ima i dalje Alesandro Dijamanti, nekada velika nada italijanskog fudbala, koji je igrao za Vest Hem, Bolonju, Fjorentinu, Atalantu, a 17 puta je bio reprezentativac. Po svim ocenama prethodne sezone je bio jedan od najboljih fudbalera u Australiji iako ima punih 37 godina.

ADELAJD JUNAJTED

Delovalo je da je Adelajd odradio odličan prelazni rok, da je zatvorio sve rupe koje su nastala odlascima bitnih igrača, a onda se desio šok bukvalno u „pet do 12“. Džejms Troizi je spakovao stvari i otišao u Vestern Sidnej, ostavivši krater u sredini terena, u organizaciji igre za Adelajd.

Pre toga klub su napustili Pol Izo, koji je otišao u Ksanti i prošle sezone fenomenalni Rajli Mekgri, koji je postao igrač američkog Šarlota, a u minuloj sezoni je imao učinak od 10 golova i pet asistencija.

Sa meča Adelajd - Viktori (©Shutterstock)Sa meča Adelajd - Viktori (©Shutterstock)

Ipak, na njihova mesta se klub dobro pokrio dovođenjem Havija Lopeza iz Espanjola, vratio se posle sedam godina napadač Tomi Jurić, koji je igrao za CSKA iz Sofije, dok će poziciju štopera probati da pokrije Džordž Timoteu, kojem nije uspela evropska misija u Šalkeu i Varegemu.

Komandant odbrane će biti, ipak, Mihael Jakobsen, bivši član PSV-a, FK Kopenhagena i Almerije, koji od 2018. diriguje zadnjom linijom Adelajda.

NJUKASL DŽETS

Sve oči će biti uprte u Džoa Ledlija. Velški veteran, dugogodišnji vezista Seltika, Kristal Palasa, Derbija, te reprezentacije, došao je u februaru u Australiju, potpisao kratkoročni ugovor, a evo, počeće i novu sezonu u Njukaslu.

Ledli je igrač sa daleko najbogatijom karijerom i najvećim imenom u timu, te nije čudo što mediji u Australiji predviđaju Džetsima – poslednje mesto.

Njukasl kreće u sezonu čak i bez zvaničnog prvog trenera, jer Krejg Dins ima status vršioca dužnosti, a klub je i bez vlasnika, pošto je Martin Li digao ruke i pokušava od letos da ga proda.

MELBURN VIKTORI

Plasman u osminu finala Lige šampiona Azije, u kojem je poražen od Ulsana, koji je potom osvojio titulu, dao je vetar u leđa Viktoriju da može da u narednoj sezoni domaćeg prvenstva popravi sve što je uprsako u prethodnoj, koju je završio na pretposlednjem, desetom mestu.

A, klub koji ima četiri titule prvaka države, poslednju osvojio pre dve godine, tu sigurno nije mesto. Pripremni period i izuzetan prelazni rok govore da će se tim iz Melburna vinuti u gornji deo tabele.

Navijači Viktorija (©Shutterstock)Navijači Viktorija (©Shutterstock)

Za pojačanjima je Viktori pogledao ka Evropi. Odatle je doveo Rudija Gestedea, koji je nosio dres Aston Vile, Blekburna, prethodne sezone Midlzbroa, a sa Ostrva su stigli i Džejkob Baterfild i Kalum Mekmanaman iz Lutona i Ben Folami iz Ipsviča.

Uspeh Viktorija u predstojećoj sezoni će mnogo zavisiti i od zdravlja Robija Kruzea, napadača australijske reprezentacije za koju je skupio 75 nastupa. Zbog povreda je Kruze preskočio više od pola prethodne takmičarske godine i to se i te kako osetilo u ofanzivnoj liniji tima iz Melburna.

CENTRAL KOUST MARINERS

Imaće srpska zajednica iz Sidneja i okoline za koga da navijaju u narednoj sezoni. Ekipu Central Kousta iz Gosforda pojačao je u prelaznom roku Stefan Janković, bivši fudbaler OFK Beograda.

Od Jankovića, koji je ponikao u Partizanu, a seniorsku karijeru gradio među Romantičarima s Karaburme i Borcu iz Čačka, mnogo se očekuje na sredini terena i odmah je projektovan da bude među starterima.

Trener Alen Stajčić je na klupi od prošle sezone, vratio se muškom fudbalu nakon što je 11 godina vodio ženski tim Sidneja i reprezentacije Australije.

Iz Evrope je među Marinerse došao i Poljak Mihal Janota, koji pokriva poziciju krila, u klub se posle sedam godine vratio vezista Oliver Božanić, dosadašnji vezista škotskog Hartsa, 

Najveći cilj Central Kousta će biti da – ne bude poslednji! Tri sezone zaredom Mornari su završili kao „fenjeraši“ i liga bi imala zakonsko pravo, ako bi poželela, da im oduzme licencu za takmičenje u A ligi. Ali, verovatnije je da će do kraja sezone klub dobiti novog vlasnika, jer Majkl Čarlsvort želi da ga se reši.

FK MEKARTUR

I na koncu – novajlija. Klub koji sa velikim apetitima kreće u debitantsku sezonu u eliti.

Pokušaj da se dovede Miloš Ninković, kojem je proletos isticao ugovor sa FK Sidnejom, bio je „pismo o namerama“ Bikova, da žele odmah da napadnu sam vrh.

Srbina nisu uspeli da „iščupaju“ iz Sidneja, ali su svakako stigli kvalitetni igrači u klub. Status prve zvezde ima španski vezista Benjat, nekadašnji kapiten Bilbaa, mada nimalo po reputaciji ne zaostaju njegov zemljak Markel Susaeta, koji je takođe igrao u Bilbau, a prošle sezone u Melburn Sitiju, kao ni nekadašnji mladi reprezentativac Engleske Met Derbišajer. Tu je i iskusni francuski vezista Lik Pujo, nekada član Oksera, Amijena, Nansija, Anžea...

Met Derbišajr (©Reuters)Met Derbišajr (©Reuters)

Opet, što se domaće publike tiče, sigurno je da će se najviše prodati dresova sa prezimenom Miligan na leđima, jer je kapiten Mark legenda australijskog fudbala, sa 80 nastupa za reprezentaciju.

Srpsku čast u Mekarturu braniće Aleksandar Jovanović, bivši štoper Vojvodine, Hajduka iz Kule, a tu su i momci srpskih korena Aleksandar Šušnjar i Milislav Popović, nekadašnji đak škole Lacija, za kojeg se pre četiri godine pričalo da će igrati za omladinsku reprezentaciju Srbije, zajedno sa Lijankom, Srbinom iz Brazila, koji je nosio dres Torina.

Na papiru, Mekartur ima tim koji bi trebalo da se bori za prva četiri mesta, ali kako će „brod“ izgledati u vodi, to nikad ne može da se zna dok se ne porine. A, klub iz Gosforda tek čeka svoj prvi, istorijski nastup u A-ligi Australije.

AUSTRALIJA – 1. KOLO

Ponedeljak

09.05 (2.10) Vestern Junajted (3.35) Adelajd (3.30)

Utorak

09.05 (3.20) Brizbejn Ror (3.30) Melburn Siti (2.15)


tagovi

Vestern Sidnej VonderersMelburn SitiBrizbejn RorMiloš NinkovićFC SidnejMelburn Viktori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara