Miloš Ninković (©Western Sydney Wanderers FC)
Miloš Ninković (©Western Sydney Wanderers FC)

Kreće fudbal u Australiji: Srpski veterani u lovu na titulu

Vreme čitanja: 6min | čet. 19.10.23. | 21:04

Sa 38 godina i 10 meseci Miloš Ninković je najstariji igrač A-lige, dok je odmah iza njega Deni Vuković, kapiten šampiona Marinersa

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Najduža pauza između dva prvenstva u svetskom fudbalu završava se u petak. Tog dana, utakmicom između Adelajd Junajteda i aktuelnih šampiona Central Koust Marinersa (10.45) počinje 19. sezona australijske A-lige. Prethodni šampionat na Petom kontinentu završen je pre četiri meseca i 17 dana, 3. juna ove godine, kada su Marinersi u velikom finalu plej-ofa pobedili Melburn Siti sa neverovatnih 6:1.

Izabrane vesti

Upravo ta senzacionalna pobeda nabacila je veliki teret favorita na pleća tima sa Centralne Obale, koji je tokom pauze pretrpeo značajne promene. Svakako najveći hendikep za branioca titule biće odlazak prvog strelca tima i najboljeg igrača finala Džejsona Kamingsa, koji je odlučio da za finansijski daleko povoljnije uslove od australijskih pređe u indijski klub Mohun Bagan.

Takođe, Marinersi su iznenada ostali i bez trenera Nika Montgomerija, koji je u septembru prihvatio ponudu škotskog Hibernijana i vratio se u domovinu. Novi trener je malo poznati Englez Mark Džekson, koji će imati veoma težak zadatak da isprati standarde koje je postavio Montgomeri. Džekson nema mnogo iskustva u samostalnom radu; prošle sezone je ispao iz Prve divizije sa Milton Kins Donsima, a prethodno je trenirao samo tim Lids Junajteda za igrače do 23 godine.

10.45: (2,35) Adelajd Junajted (3,40) Central Koust (2,75)

Glavni oslonac tima i ove sezone biće kapiten Deni Vuković, bivši golman australijske reprezentacije, koji inače potiče iz porodice srpskih iseljenika. On će uz još dvojicu iskusnih igrača predvoditi plejadu mladih talenata, među kojima se izdvaja napadač Alu Kuol. Ovaj momčić iz Južnog Sudana vratio se na Centralnu Obalu posle dve neuspešne godine u nemačkom Štutgartu i sigurno će dati sve od sebe da pokaže da u Nemačkoj nije dobio pravu šansu.


Marinersima će i ove sezone glavni suparnici u trci za titulu biti Melburn Siti i Sidnej. Uprava Sitija je posle drugog izgubljenog finala zaredom odlučila da napravi rez i rasturi kostur ekipe koja je nekoliko godina igrala zajedno. Čak šestorica standardnih prvotimaca otišli su u evropske lige, a svakako „najzvučniji“ je transfer Marka Tilija u škotski Seltik. Sjajni golman Tom Glaver je prešao u Midlzbro, a talentovani levi bek Džordan Bos je sada član belgijskog Vesterloa.

U tim trenera Rada Vidošića pristigao je veliki broj novajlija, a oni koji bi trebalo da prave razliku su Turčin Tolgaj Arslan iz Udinezea i reprezentativac Australije Aziz Behič, koji se vratio kući posle izleta u škotski Dandi Junajted.

---------

ŠAMPIONI A-LIGE

5 titula: Sidnej FC

4 titule: Melburn Viktori

3 titule: Brizbejn Rour

2 titule: CK Mariners

1 titula: Melburn Siti, Adelajd Junajted, Njukasl Džets i Vestern Junajted

---------

Posebno našpanovani u novu sezonu ulaze fudbaleri Sidneja. Najtrofejniji klub A-lige osvojio je nedavno Kup Australije, i namerava da napravi korak napred u odnosu na prošlu sezonu kada je ispao u polufinalu plej-ofa.

Trener Stiv Korika je dobio veliko pojačanje u liku brazilskog centarfora Fabija Gomesa koji je stigao na pozajmicu iz Atletiko Mineira i već na prve dve utakmice postigao dva gola, oba u finalu kupa. Gomes bi trebalo sasvim da nadoknadi odlazak vremešnog engleskog špica Adam Le Fondra koji od ove sezone brani boje škotkog Hibernijana.

Iz prikrajka će šansu vrebati gradski rival nebesko plavih, ekipa Vonderersa iz Zapadnog Sidneja, a krug kandidata za visok plasman trebalo bi da zatvore Adelajd Junajted i Brizbejn Rour.

Miloš Ninković će i ove sezone biti jedna od okosnica tima Vonderersa, nakon što je u prošlom prvenstvu značajno doprineo povratku kluba sa zapada Sidneja u društvo učesnika plej-ofa. Vispreni plejmejker će uz sebe imati ubojitog Brendana Borela, koji je bio otkrovenje prošle sezone, a sastav trenera Marka Rudana pojačao je i talentovani napadač Loklan Bruk, dok će prošle godine kritičnu poziciju zadnjeg veznog preuzeti iskusni Džošua Brilante, doskorašnji kapiten Melburn Viktorija.

Ninković, koji će u decembru napuniti 39 godina, najstariji je igrač ne samo u timu Vonderersa, već i u celoj A-ligi. Zanimljivo da je na listi veterana u australijskom šampionatu i na drugom mestu igrač srpskog porekla – golman i kapiten Marinersa Deni Vuković, koji je šest meseci mlađi od nekadašnjeg veziste Crvene zvezde i kijevskog Dinama. Na njima dvojici je da potvrde da

Od igrača koji imaju i srpski pasoš ili srpske korene, u ovoj sezoni ćemo u A-ligi gledati i brzonogog napadača Nikolu Mileusinića u Brizbejnu, zatim štopera Adelajda Junajteda Aleksandra Popovića i njegovog saigrača, talentovanog špica Luku Jovanovića koji je sa 18 godina jedan od najmlađih igrača lige.


Centralni defanzivac Aleksandar Šušnjar će posle neuspešne dvomesečne odiseje u Novom Pazaru igrati za Pert Glori, a uz njega će u u klubu iz Zapadne Australije biti i mladi krilni napadač Luk Ivanović, koji je i prošlu sezonu igrao za Glori.

Veliki su izgledi da još jedan mladi igrač srpskog porekla zaigra ove godine u A-ligi. Reč je o 19-godišnjem Džastinu Vidiću, centarforu koji je dobio priliku da se dokazuje u Njukasl Džetsima, među koje je stigao iz sidnejskog poluprofesionalnog kluba Markoni Staljons.

Zanimljivo je da svi Srbi koji će ove sezone igrati u A-ligi imaju i australijsko državljanstvo, uključujući tu i Miloša Ninkovića koji će prvi put sezonu početi kao domaći fudbaler.

Srpska kolonija u A-ligi biće siromašnija za Aleksandra Prijovića, koji se posle dve sezone i jedne osvojene titule rastao sa Vestern Junajtedom. Australiju je napustio i Marko Šćepović, koji je iz Brizbejna prešao u Novi Pazar.

Kada se govori o našima u A-ligi, ove sezone ćemo ponovo imati i jednog trenera. Reč je o Alenu Stajčiću, australijskom Srbinu koji se vratio u A-ligu i preuzeo ekipu Pert Glorija posle dvogodišnjeg rada u ženskom fudbalu. Stajčić je privukao veliku pažnju na međunarodnom nivou tokom protekle i ove godine, kada je reprezentaciju Filipina vodio do titule prvaka Jugoistočne Azije i debitantskog učešća i prve pobede na svetskim prvenstvima.

Ne zaboravlja se ni Stajčićev značaj za stvaranje sadašnje, šampionske ekipe Central Koust Marinersa, koju je vodio od 2019. do 2021. U Pertu ga, međutim, ne čeka lak posao, jer je preuzeo ekipu koja već nekoliko sezona tavori u donjem delu A-lige i nema baš kako raskošan igrački kadar.

U Fudbalskoj federaciji Australije veruju da će ove sezone, na krilima dobrih igara i muške i ženske reprezentacije, publika početi da se vraća na stadione i da će fudbal barem pokušati da izađe iz senke ragbija i futija (fudbal po australijskim pravilima), neprikosniovenih sportova na Petom kontinentu. Međutim, gledajući objektiovno, šanse za tako nešto su vrlo male.

Interesantno je i da će ovo prvenstvo biti poslednje sa 12 klubova, pošto će A-liga u idućoj, 2024/25. dobiti dva nova člana – klub iz Kanbere i novozelandski Okland. Već godinu dana kasnije trebalo bi da usledi novo proširenje za još dva člana, s tim da gradovi koji će dobiti klubove u A-ligi još nisu određeni.

AUSTRALIJA 1 – 1. KOLO

Petak

10.45: (2,35) Adelajd Junajted (3,40) Central Koust (2,75)

Subota

06.50: (2,45) Mekartur (3,35) Brizbejn (2,65)

08.30: (1,62) Melburn Siti (3,90) Vestern Junajted (4,80)

10.45: (2,00) Sidnej (3,35) Melburn Viktori (3,50)

Nedelja

06.00: (1,75) Vonderers (3,50) Velington Feniks (4,50)

10.45: (2,15) Pert Glori (3,40) Njukasl Džets (3,10)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićAustralijaAustralija 1Vestern Sidnej VonderersDeni VukovićFC Sidnej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara