Fudbaleri Alahuelensea (©AFP)
Fudbaleri Alahuelensea (©AFP)

Kreće KONKAKAF liga, takmičenje koje uskoro prestaje da postoji

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.07.22. | 23:05

Za zvanje poslednjeg šampiona drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Severnoj Americi boriće se 22 kluba, ali nijedan iz Meksika ili Sjedinjenih Američkih Država

Ovogodišnja KONKAKAF liga, koja startuje u noći između utorka i srede, biće njeno šesto i poslednje izdanje takmičenja fudbalskih klubova koje organizuje zvanično upravljačko telo Severne Amerike, Centralne Amerike i Kariba. Iz razloga što će se od sledeće sezone primenjivati nove metode kvalifikacija za najjače takmičenje na kontinentu. Pobednik takmičenja, kao i prvih pet najboljih timova, kvalifikovaće se za KONKAKAF Ligu Šampiona 2023. godine. Najtrofejniji klub iz Gvatemale, Komunikasiones, imaće ulogu branioca titule, pošto je prethodne godine u finalu savladao Montagvu iz Hondurasa.

Način određivanja učesnika identičan je kao prethodnih sezona i nije se značajnije manjao. Takmiči se 22 kluba iz jedanaest saveza. Svaka runda igra se kao dvomeč, kod kuće i u gostima . U preliminarnoj rundi, osmini finala, četvrtfinalu i polufinalu, primenjuje se pravilo golova u gostima, a ako je ukupan rezultat nerešen i posle revanša, pobednik će biti odlučen izvođenjem jedanaesteraca . U finalu nema tog pravila, produžeci bi se igrali ako je ukupan rezultat bio izjednačen posle revanša, dok posle njih bi sledovali penali.

Izabrane vesti

Jedno mesto za Severnoameričku zonu (NAFU) dodeljeno je Kanadskoj fudbalskoj asocijaciji. Šampion lige, koji je odlučen finalom kanadske Premijer lige, kvalifikovao se u KONKAKAF-ovu ligu šampiona, dok je poraženi Pacifik uključen u, kako ga formulišu, drugo po jačini klupsko takmičenje na kontinentu. Čak 18 učesnika dolazi iz Centralnoameričke fudbalske unije (UNKAF), čiji savez čine sedam zemalja članica, raspoređenih na sledeći način: po tri za Kostariku, Salvador, Gvatemalu, Honduras, Panamu, dva za Nikaragvu i jedan za Belize. Sve lige Centralne Amerike imaju podeljenu sezonu sa dva turnira u jednoj sezoni, tako da su navedeni timovi, osvajači jednog od dva zastupljena formata. Preostala tri mesta rezervisana su za Karipsku fudbalsku uniju (CFU), koja broji čak 31 zemlju članicu, učešće u KONKAKAF ligi ostvaruju se preko Karipskog Kupa, još jednog od regionalnog takmičenja.

Jedan od zanimljivijih duela u prvom danu nove sezone i preliminarnoj rundi, jeste onaj između kostarikanske Lige Deportivo Alahuelense i Deportivo Agile, jednog od najtrofejnijih klubova iz El Salvadora. Prva utakmica odigraće se noćas, ili bolje rečeno rano ujutru u sredu od 04.00 časa po srednjoevropskom vremenu na stadionu "Huan Francisko Baraza" u San Migelu, dok će se revanš igrati u Kostariki, sledećeg utorka, 2. avgusta na čuvenoj "Rikardo Saprisi".

04.00: (2,90) Agvila (3,00) Alahuelense (2,50)

Tim Agustina Kastilja nije imao željenu premijeru u salvadorskoj Aperturi, pošto je izgubio 2:1 od Onse Deportiva. Međutim, to nije najveći problem Orlova, čiji je dalji nastup u nacionalnom prvenstvu pod znakom pitanja zbog slučaja pranja novca. a u koje su uključeni INDES i FIFA. Sada je list prazan za Agilu u međunarodnom takmičenju, gde ih ne terete za nedozvoljene radnje. Najbolji učinak tima iz San Migela u ovom takmičenju bio 2017. godine kada su stigli do četvrtfinala, gde su poraženi izgubili od panamske Plaze Amador.

Sa druge strane LDA dobro zna šta znači takmičiti se u KONKAKF ligi. On je šampion iz 2020. godine, posle pobede u finalu protiv svog najvećeg rivala Deportiva Saprise, rezultatom 3:2. Međutim, sledeće godine su pretrpeli neočekivanu eliminaciju u osmini finala od Gvastatoje zahvaljujući pravilu gola u gostima (ukupno 3:3). Svaki navijač Alahuelensa seća se te kobne noći 28. septembra 2021. Godine. One koja je gorko obeležila život i istoriju crveno-crnog kluba. Tog dana, skoro nepoznati gvatemalski tim, izjednačio rezultat I to na gostovanju u Kostarici, čime je izostavio Manudose iz daljeg takmičenja turnira. Po igračkom kadru, istoriji i nekoj logici, Alahuelense je bio veliki favorit, pored toga što je u to vreme bio aktuelni šampion turnira, razmišljanje o pobedi Čapina bilo je praktično nemoguće, međutim, dogodilo se i to.

Danas, skoro godinu dana kasnije, crveno-crni tim je pred vratima ponovnog pokretanja kampanje u novoj KONKAKAF ligi, sa ciljem da ispravi tu mračnu prošlost u regionalnom takmičenju. Manudosi stižu u dobrom ritmu i odličnom sastavu, pored toga što vode na tabeli kostarikanske Aperture, posle dve pobede u istom broju mečeva. U svojim poslednjim nastupima, Alahuelense je pobedio Santos iz Guapilesa sa 2:1 i Gvanakasteku sa 4:1

Za razliku od noćašnjeg protivnika, koji istina jeste jedan od trofejnijih klubova u El Salvadoru, LDA je ipak pripada grupi velikana Centralnoameričkih kluova. Pored toga što su drugi najtrofejniji klub u Kostarici, sa 30 osvojenih titula, Manudosi u svojim vitrinama poseduju dva pehara KONKAKAF Lige šampiona, jedan trofej Kopa Interamerikane, ali i trenutnog takmičenja.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

KONKAKAF LIGA – 1. KOLO

Sreda

02.00: (2,05) Voterhaus (3,00) Pacifik (2,90)

04.00: (2,90) Agvila (3,00) Alahuelense (2,50)

Četvrtak

02.00: Malakateko – Migelito

04.00: Hankuk – Platense Munisipal

Petak

02.00: Vega Real - Munisipal

04.00: Esteli – Real Espanja

***Kvote su podložne promenama

*****U 2. kolo direktno su se plasirali Tauro, Alijanca (Panama), Olimpija, Motagva (Honduras), Komunikasiones (Gvatemala), Kibao (Dominikanska Republika), Eredijano, Kartahines (Kostarika), Dirijanhen i Alijanca (El Salvador).


tagovi

KONKAKAF ligaAlahuelense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara