Milan Smiljanić, Filip Knežević i Fatos Bećiraj (©MN Press, ©Starsport, ©Reuters)
Milan Smiljanić, Filip Knežević i Fatos Bećiraj (©MN Press, ©Starsport, ©Reuters)

Kreće lopta u Crnoj Gori: Prvi put bez Zete, Dečić sa šampionskim ambicijama

Vreme čitanja: 8min | sub. 23.07.22. | 10:46

Budućnost i Sutjeska slabiji nego prošle sezone

Fudbalska sezona u Crnoj Gori je počela nastupima klubova u evropskim kupovima, u kojima se, tradicionalno, nisu naročito proslavili, a večeras kreće i novo izdanje domaćeg šampionata.

Procena je da iz godine u godinu kvalitet fudbala u nekada najmanjoj jugoslovenskoj republici opada, što pokazuje i UEFA rang lista zemalja, na kojoj je Crna Gora u ovom trenutku pretposlednja (!): Andora je preskočila, samo je San Marino lošiji. Novitet u predstojećem šampionatu je što u njemu neće biti Zete, prvi put od nezavisnosti Crne Gore. Klub iz Golubovaca, prvi šampion u istoriji države, zapao je u tešku krizu iz koje nije uspeo da se izvuče, pa je ispao u niži rang.

Izabrane vesti

Već u prvom kolu imamo i odlaganje utakmice, koja je trebalo da bude derbi, sudar dva evropska predstavnika Iskre i Budućnosti, ali su Podgoričani tražili i dobili odlaganje da bi se bolje pripremili za revanš sa Brejdeblikom u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Prvi meč na Islandu su izgubili sa 2:0.

SUTJESKA

Nikšićani će probati da odbrane šampionsku krunu u novoj sezoni, a zanimljivo je da je za prethodnih 16 izdanja crnogorske lige samo njima uspelo, dva puta, da vežu dve titule. Sutjeska je na evropskoj sceni zaigrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, međutim, žreb je nije pomilovao, poslao je na Ludogorec i ispala je sa dva poraza (1:0, 2:0). Šansu da nastavi odiseju po kontinentu dobila je u Ligi konferencije, ali se ni tu nije proslavila, odigrala je samo 0:0 sa Ki Klaksvikom sa Farskih Ostrva. Možda Nikšićani zablistaju u revanšu...

Veliko je pitanje, ipak, da li je Sutjeska u istom nivou po kvalitetu u odnosu na prethodnu sezonu. Kao i kod svih klubova, desio se veliki promet, ali tek će se pokazati kakva je bila „zarada“. Jedan od ključnih igrača za osvajanje prethodne titule Vladimir Jovović vratio se u češki Jablonec, dok je defanzivni vezista i takođe igrač koji je dao veliki doprinos osvajanju prvog mesta, Vladimir Bubanja, prešao u zagrebačku Lokomotivu. Potom, Marko Vučić je sreću potražio u Novom Pazaru, a talentovani Nikola Janjić je potpisao za Osijek.

Kada su dolasci u pitanju, ovog puta nije bilo igrača zvučnog imena koji je prešao u klub sa stadiona pod Trebjesom. Rešili su Nikšićani da pruže šansu igračima iz inostranstva, pa su dres Sutjeske zadužili Bugarin Julijan Nenov, koji je došao iz Boteva, Libijac Fahd Mohamed, a njih dvojica krilnih napadača će „kljukati“ loptama napadača Tajrona Konrada, Holanđanina koji je stigao iz grčkog Ergotelisa.

Miloš Kalezić je došao iz Novog Pazara, Ilija Tučević iz Iskre, Srđan Krstović iz Zete. U prvom kolu Sutjeska će biti na testu protiv novog prvoligaša Jedinstva iz Bijelog Polja.

BUDUĆNOST

Najveći crnogorski klub je rešio da ove sezone malo pogura svoju decu, pa su u dvomeču sa Lapijem u kvalifikacijama za Ligu konferencije jak utisak ostavili napadači Viktor Đukanović i Lazar Mijović, kao i štoper Damjan Dakić. Oni su već sada najveći dobitak za plavo-bele.

Veliki udarac za Budućnost je odlazak Igora Ivanovića, možda najboljeg igrača iz prethodne sezone, koji je zbog sukoba sa rukovodstvom dobio odrešene ruke. I nije otišao daleko, postao je pojačanje Dečića iz Tuzi, koji je s njim postao ozbiljan kandidat da napadne titulu prvaka Crne Gore.

Stadion u Podgorici (©Reuters)Stadion u Podgorici (©Reuters)

Njega će odmeniti Anđelo Rudović, nekada veliki talenat, koji je sreću potražio kao tinejdžer u mladom timu PSV Ajndhovena, ali nije uspeo da se probije. Ovo će mu biti nova šansa da se dokaže na velikoj sceni crnogorskog prvenstva.

Tabor Budućnosti pojačali su i desni bek Inđije Uroš Ignjatović, kao i dvojica stranaca: Argentinac Arijel Lusero, napadač i Lajonel Adams, Nigerijac sa ruskim pasošem, koji je igrao u jermenskom Vanu na poziciji štopera. Što se tiče odlazaka, Momčilo Raspopović je prešao u hrvatsku Goricu, a vezista Miloš Raičković u korejski Seonam. Sve kad se stavi na papir, utisak je da je Budućnost slabija nego lani, ali makar će forsirati ove sezone velike talente iz svoje škole.

ISKRA

Danilovgradska Iskra, još jedan crnogorski predstavnik u Evropi, završio je takmičenje na međunarodnoj sceni već na prvom stepeniku. Jalova igra crvenih protiv albanskog Lačija, gotovo bez šanse za 180 minuta fudbala, dovoljno govori da nas i u novoj sezoni čekaju tvrde, ne preterano zanimljive utakmice tima sa stadiona Braće Velašević.

Iskra je i ovog leta primenila isti recept kao u skoro svakom prelaznom roku: „brdo“ igrača je došlo, „brdo“ otišlo. I normalno je da je onda potrebno dosta vremena da se ekipa uigra.

Napadač Darko Nikač se vratio iz Sutjeske, odakle je došao i Filip Mitrović, defanzivni vezista Danilo Marković je stigao iz grčkog Rodosa, a novi bekovski tandem je doveden iz Zete – Andrej Pupović i Petar Vukčević. Ipak, dosta je slabija Iskra, makar na papiru, jer je otišao veliki broj prvotimaca iz prošle sezone. Periša Pešukić je prešao u Novi Pazar, Šo Jamamoto je karijeru nastavio u Indoneziji, Ilija Tučević je pojačao Sutjesku, Balša Sekulić se otisnuo u Koreju...Dobra vest za Danilovgrađane je ostanak ofanzivaca Damira Kojaševića i Petra Pavlićevića.

DEČIĆ

Raste Dečić iz godine u godinu i bilo je pitanje vremena kada će se osmeliti da napadne titulu. Poslednje dve sezone je završio kao treći, igrao je Evropu, a ovog leta je to kratko trajalo, pošto je odmah ispao od Dinama iz Minska (2:1, 1:1).

Ipak, fokus kluba iz Tuzi, kao što je to najavio njihov trener Vladimir Janković, nekadašnji asistent u štabu Crvene zvezde, biće na domaćem prvenstvu, gde će probati da se domognu trofeja.

Pojačani smo, jači i iskusniji nego prošle sezone. Imamo ciljeve iz meča u meč. Kruže priče da smo kandidati za velike stvari, a ja verujem u moju ekipu, verujem da ćemo igrati kvalitetno. Imamo najviše ambicije, ali idemo iz utakmice u utakmicu“, poručio je Janković pred start prvenstva.

Pojačanja koja je doveo Dečić daju za pravo Jankoviću da veruje da mogu do trofeja. Stigao je iz Metalca golman Dušan Marković, vratio se iz Albanije iskusni štoper Aleksandar Šofranac, tu je i napadač Stefan Denković, srpskoj fudbalskoj publici poznat po igrama iz Spartaka, još jedan centralni defanzivac Igor Ćuković je došao iz Podgorice, a kao što smo pomenuli, najveće pojačanje je prelazak Igora Ivanovića, krilnog napadača iz Budućnosti.

Njihovi dolasci nadomestili su odlaske Kristijana Vuljaja u Vlazniju, golmana Andrije Dragojevića na Kipar i Adrijana Rudovića, štopera u Sutjesku. Osetno je Dečić jači nego lani, videćemo već u prvom kolu protiv Mornara u Baru koliko je spreman za napad na sam vrh.

JEDINSTVO BIJELO POLJE

Posle pet godina Jedinstvo se vratilo u Prvu crnogorsku ligu. I u nižem rangu klub je imao odličnu posetu za tamošnje uslove, a sada se očekuje da maltene pun stadion dočeka šampiona Sutjesku. Klub iz Bijelog Polja nije ludovao u prelaznom roku, osloniće se i u eliti na proverene snage iz prošle sezone. Najveća uzdanica je trener Vuko Bogavac, sa kojim je Jedinstvo dobilo 23 od 36 utakmica lani, uz samo četiri poraza i 15 primljenih golova.

Nova lica u Jedinstvu su krilo Bojan Bojić, stigao iz beogradskog Rada, vezista Luka Đorđević koji je bio u Budućnosti, potom Alija Krnić, možda i najzvučnije pojačanje, desno krilo koje je bilo i u Javoru, Kukešiju... Ermin Alić se vratio u klub u kojem je počeo karijeru.

JEZERO

Prošle sezone Jezero je bilo najprijatnije iznenađenje crnogorskog prvenstva. Umesto grčevite borbe za opstanak mirno je privelo godinu kraju i završilo na šestom mestu. Ovog leta urađena je generalka u igračkom kadru. Novajlije su stizale kao na traci. Iz Mladosti DG došli su Alden Škrijelj i Japanac Naoki Senaga, iz italijanske Sone došao je Idriz Toskić, pa iz Iskre Vojin Pavlović, iz Mornara Jovan Pajović, jedan od najboljih igrača barskog kluba.

20.00: (1,82) Jezero (3,45) Rudar Pljevlja (4,10)

Međutim i za Jezero važi da je slabije nego prošle sezone, pošto su klub napustili igrači daleko veće težine od novajlija. Krilni napadač Miljan Vlaisavljević je razdužio opremu, potom i senegalski vezista Mendi Mamadu, koji je sada u Petrovcu, onda i ofanzivni vezista Lazar Lambulić, koji je pojačao Mornar.

RUDAR

Stadion Rudara u Pljevljima (©wikipedia/sergio ramos 82)Stadion Rudara u Pljevljima (©wikipedia/sergio ramos 82)

Na kraju prošle sezone Rudar je morao kroz baraž da traži šansu za opstanak. Uprava kluba je rešila da se to ne ponovi, pa je bila vrlo ažurna tokom letnje „pijace“. Sedmorica novih igrača su stigla u Pljevlja, od kojih najveću težinu imaje vezisti Irfan Šahman i Miloš Zečević, koji je došao iz Kolubare, štoper Miloš Bakrač i Japanac Hiroki Harada, dosadašnji član Mladosti DG. Bilo je i odlazaka sa stadiona pod Golubinjom, Nikša Vujnović je sada u Voždovcu, Žarko Popović u Iskri, a Hikaru Matsui u poljskoj Jageloniji. Opet, čini se da je Rudar nešto kvalitetniji nego prošle sezone.

ARSENAL TIVAT

Prvi put u istoriji Arsenal će igrati u Prvoj crnogorskoj ligi. I odmah ga čeka primorski derbi, pošto će u prvom kolu igrati protiv Petrovca. Optimizam kod navijača bude odlični rezultati Tobdžija u pripremnom periodu. U generalnoj proveri Arsenal je igrao 2:2 sa Honvedom iz Budimpešte. Posebno su se golgeterski istakli Boris Došljak i Julijan Montenegro, koji bi trebalo da budu udarne igle Tivćana i u takmičarskom periodu.

21.00: (1,57) Arsenal Tivat (3,80) Petrovac (5,50)

Nije Arsenal mnogo dovodio tokom leta, stigla su petorica fudbalera, svi iz domaćih klubova, mada je među njima Brazilac Sajo Olivera, koji je bio u Beranama. Što se tiče odlazaka, bila su dva transfera u inostranstvo: golman Nemanja Lemajić je prešao u Ararat, a napadač Vladan Kordić u indijski Gokulam.

PETROVAC

More promena u klubu sa mora. Petrovac je prethodne sezone bio prvi iznad crte, mada sa dosta bodova zalihe u odnosu na davljenike. Ali, bio je to jasan znak čelnicima kluba da nešto mora da se menja. Do sada je u Petrovac stiglo 12 novih fudbalera. Argentinac Kaike Čagas, dosadašnji igrač Sutjeske, svakako najveće ime među njima. Tu je i Vasilije Rađenović, nekadašnji igrač BSK Borče, Jagodine, Proletera. Ostalo su uglavnom mladi fudbaleri iz domaće lige, kojima bi Petrovac mogao da bude odskočna daska. Japanac Rjoja Točibana pred sam početak prvenstva potpisao je za francuski Le Man.

MORNAR

Andrija Delibašić (desno), trener Mornara (©MN Press)Andrija Delibašić (desno), trener Mornara (©MN Press)

Malo je nedostajalo Mornaru, kojeg s klupe vodi Andrija Delibašić, da se domogne Evrope prethodne sezone. Ali, zato su Barani odlučili da se pojačaju, pa da probaju da to urade ove. Bivši kapiten Partizana Milan Smiljanić je ime sa najvećom težinom koje je stiglo u Bar tokom leta, a za kreaciju će biti zadužen Lazar Lambulić, koji je došao iz Jezera. Najveći udarac za Mornar je odlazak Jovana Pajovića, koji je rešio da karijeru nastavi u Jezeru.

CRNA GORA – 1. KOLO

Subota

20.00: (1,82) Jezero (3,45) Rudar Pljevlja (4,10)

20.00: Jedinstvo - Sutjeska

21.00: (1,57) Arsenal Tivat (3,80) Petrovac (5,50)

Nedelja

21.00: Mornar Bar – Dečić

Odloženo:

Iskra - Budućnost

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Crna GoraCrna Gora 1Budućnost PodgoricaSutjeska NikšićDečićMilan Smiljanić LolaMilan SmiljanićFatos BećirajIskra DanilovgradRudar Pljevlja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara