Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Kreće najjače izdanje brazilske Serije B u istoriji: Tri velikana i trenerske vrteške

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.05.21. | 22:25

Noćas počinje akcija u drugoligaškom rangu zemlje Karioka

Posle veoma turbulentne godine, gomile odlaganja susreta, premeštanja u druge gradove - pa i savezne države - čak i posle nekoliko obustava, protekla sezona u brazilskoj Seriji B je završena 29. januara ove godine. Šapekoense je prvi put krunisan za prvaka druge divizije i posle godinu dana odsustva izborio se za povratak u društvo najboljih. Zajedno sa njim novu sezonu u najjačem rangu brazilskog fudbala zaigraće i Amerika iz Minas Žeraisa, Žuventud i debitant Kujaba, a njihova mesta ispadanjem iz Serije A zauzeće Botafogo, Koritiba, Gojas i Vasko da Gama.

Noćas, gotovo četiri meseca kasnije, startuje izdanje Serije B za 2021. godinu, sa četiri zakazana meča. Čast da otvore prvenstvenu trku imali su Brazil de Pelotas i Londrina, dok je drugi meč na programu u ponoć po srednjoevropskom vremenu, kada će na stadionu Brinko de Ouro da Prinsesa u Kampinasu, domaća ekipa Guaranija da dočeka Vitoriju, tim iz Salvadora, glavnog grada savezne države Baija. Nešto kasnije slede dva susreta u istom terminu (02.30) između Vila Nove i Botafoga, dok će na obali Pacifika Nautiko da ugosti Alagoano, odnosno CSA.

Izabrane vesti

Prema pisanju štampe u zemlji kafe, sambe i fudbala, ovo će verovatno biti najjače izdanje u istoriji drugorangiranog nacionalnog šampionata. Čak tri velikana brazilskog fudbala ove sezone nadmetaće se u Seriji B. Kruzeiru, koji je drugu godinu zaredom u ovom takmičenju, su se pridružili Botafogo i Vasko da Gama, a tu su još i nekadašnji članovi Serije A poput, Ponte Prete, Avaija, Koritibe, Gojasa, Londrine, Nautika... I, svi oni imaju samo jedan cilj, a to je povratak u elitni rang. Neki od njih teže i osvajanju pehara prvaka druge lige, ali kao glavni cilj nameće se promocija, koji ostvaruju najbolja četiri tima na tabeli.

23.55: (2,15) Guarani (3,10) Vitorija (3,40)

Na samom početku imaćemo duel dva tradicionalna brazilska kluba, sa istorijom postojanja dugom više od 100 godina. Kao domaćin, Guarani, koji se 1978. godine okitio odličjem nacionalnog šampiona, što ga svrstava među samo četiri kluba pored velikih 12 u brazilskom fudbalu, koji je uspeo da osvoji pehar Serije A. Sa druge strane, noćašnji gost na stadionu koji nosi ime po čuvenoj minđuši Marije Leopoldine, prve carice nezavisnog Brazila, nalazi se Vitorija, takođe nekadašnji višedecenijski član najjačeg ranga, sa najupečatljivijom nastupom u sezoni 1993. kada je bila vicešampion zemlje. Inače ovaj klub iz Baije bio je prva stanica srpskog internacionalca Dejana Ramba Petkovića u zemlji karnevala, a ostalo je istorija.

Nepredviđene situacije prethodile su početku prvenstva, u smislu brojnih ostavki ili otkaza usled neuspeha u saveznim šampionatima, pa je tako veliki broj ekipa u poslednjem trenutku uspeo da dođe no novih kormilara i samo je još Ponte Preta ostala bez vršioca dužnosti šefa stručnog štaba.

Guarani je, takođe, bio bez trenera otkako je Alan Rodrigo Al podneo ostavku pošto je njegov tim eliminisan u četvrtfinalu saveznog šampionata Paulista, od Mirasola. Iako su popularni Domoroci, kako glasi nadimak ovog kluba, dosta uspešno prošli grupnu fazu sa 14 osvojenih bodova sakupljenih iz četiri pobede i dva remija, gde su čak iza sebe ostavili i Santos, taktičke zamisli u eliminacionoj fazi nisu urodile plodom, pa je Guarani poražen od trećeligaša.

Pošto su ostali bez trenera, čelnici Guaranija uputili su pozive na dve adrese. Prvenstvena zamisao bila je angažovanje Lea Kondea, a kao druga opcija pojavio se i Horhe de Amorim Kampos, poznatiji kao Žoržinjo, osvajač Zlatne boginje sa nacionalnom selekcijom 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je nedavno podneo ostavku u Atletiko Gojanienseu posle eliminacije u polufinalu saveznog prvenstva od strane Gremija iz Anapolisa. Ali, pozitivnog odgovora nije bilo. Međutim, u poslednjem trenutku kao rešenje pojavio se Danijel Paulista, nekadašnji strateg Konfijanse, koga je tim sa Batistaa otpustio. Istina, Plavi zmajevi su ga angažovali kako bi ih prethodne sezone zadržao u Seriji B, što je i ostvario, ali loši rezultati u saveznom prvenstvu Seržipano i eliminacija iz Kupa Brazila bili su dovoljan razlog za promenu.

U dosadašnjim nastupima Guaranija do velikog izražaja su dolazili igrači koji su ove sezone obukli čuveni zeleno-beli dres Aboridžina. Kao najefikasniji u timu kroz prvenstvo Pauliste istakao se Adrijano Oliveira, a sa najviše proigravanja istakao se mladi vezista Mateus Davo (19). Dobar deo zasluga za solidne rezultate tima pripao je i Žozeu Andradeu, igraču na poziciji zadnjeg veznog i nekadašnjem dugogodišnjem članu upravo Vitorije.

Kao i gotovo polovina timova u ligi, tako ni Vitorija nije zaostajala u pogledu angažovanja novog trenera. Do decembra minule godine tim je predvodio Mazola Žunior, koji je inače bio doveden kako bi od kluba iz Salvadora stvorio konkurentnu ekipu za plasman u viši rang. Nasuprot tome Vitorija je jedva uspela da obezbedi opstanak i to uz pomoć privremenog rešenja na mestu šefa stručnog štaba u vidu Rodriga Šagasa. Strateg je samo nedelju dana pre početka prvenstva zavnično postavljen za glavnokomandujućeg ekipom sa Manoel Baradasa, uprkos neuspesima i tome što je Leao, kako glasi popularan nadimak ovog kluba, prerano okončao učešće u saveznom šampionatu. Završio je na petoj poziciji, tačnije samo jedno mesto niže od onog koje je vodilo u plej-of, kao i eliminaciji u polufinalu Severozapadnog kupa Brazila od Seare.

02.30: (3,35) Vila Nova (2,90) Botafogo (2,30)

Susret u Kampinasu, protiv Guaranija biće prilika za predstavljanje i promociju urugvajskog veziste Pabla Fabrisija Silesa (23) koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz Danubija, sa mogućnošću otkupa ugovora po završetku sezone. Uz novo pojačanje u sastavu Vitorije naćiće se i Anmerson Soares, najefikasniji igrač na nastupima u šampionatu Baijano, kao i mladi David Konseisao (20), produkt omladinske škole koji je svoj debi za prvi tim imao ove godine, i krunisao ga je pogotkom protiv UNIRB-a, u remiju 3:3.

Od 2019. godine, tačnije, otkad se oba kluba ponovo nalaze u Seriji B, odigrali su ukupno četiri duela. Dva puta slavio je Guarani, ali treba nagovestiti da je poslednju pobedu izvojevao još pre tri godine. Sa druge strane Vitorija je ostvarila pobedu manje, a ona je došla u završnici protekle sezone, preciznije u 36. kolu odigranom 20. januara na stadionu Brinko de Ouro. Jedini susret 2020. godine, Lavovi i Domoroci odigrali su bez pobednika 1:1.

BRAZIL 2 - 1. KOLO

Petak

Pelotas - Londrina u toku

23.55: (2,15) Guarani (3,10) Vitorija (3,40)

Subota

02.30: (2,05) Nautiko (3,15) CSA (3,60)

02.30: (3,35) Vila Nova (2,90) Botafogo (2,30)

16.00: (1,88) Vasko (3,30) Operario (4,10)

21.00: (2,30) CRB (3,30) Remo (3,20)

21.30: (4,00) Konfijansa (3,05) Kruzeiro (2,00)

23.15: (2,30) Koritiba (3,05) Avai (3,15)

Nedelja

16.00: (2,45) Bruske (3,00) Ponte Preta (2,95)

Utorak

01.00: (3,25) Sampajo Korea (2,95) Gojas (2,30)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2GuaraniVitorijaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara