Lusijano (©Reuters)
Lusijano (©Reuters)

Kreće Paulistao: Palmeiras brani krunu, Sao Paulo s novim kormilarom napada tron

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.01.24. | 22:00

Trikolori sa Tijagom Karpinijem umesto Dorivala Žuniora, koji je preuzeo Selesao, noćas kreću (23.55) u bitku za lokalnu titulu u najvećem gradu u zemlji fudbala

Šampionat Paulista, poznatiji kao Paulistao, profesionalno je fudbalsko takmičenje u saveznoj državi Sao Paulo, pod organizacijom istoimenog Fudbalskog saveza. To je najstarija savezna fudbalska liga u Brazilu, koja se održava neprekidno od 1902. godine. Prvi šampion bio je Sao Paulo Atletik, a njen aktuelni šampion je Palmeiras, pobednik izdanja iz 2023. godine, kada je osvojio svoju 25. titulu u takmičenju.

Prema podacima Fudbalskog saveza Sao Paula, najveći šampioni takmičenja su: Korintijans sa 30 naslova, slede Palmeiras sa 25, zatim Sao Paulo i Santos sa po 22 trofeja, dok su ostali osvajači daleko ispod velike četvorke, poput Portugese sa tri, Ituana sa dve i drugih sa po jednom titulom. Pored toga rivalstvo najtrofejnije četiri ekipe, koje su među najvećim timovima u Brazilu, obeleženo je u istoriji ovog takmičenja.

Izabrane vesti

O njihovoj dominaciji dovoljno govori podatak da je kroz celokupnu istoriju ovog takmičenja, još samo 12 drugih klubova osvojilo glavnu fudbalsku diviziju u Sao Paolu, u kojoj su učestvovala 102 različita kluba, dok su u međuvremenu pojedini osvajači i nestali sa fudbalske mape grada.

23.55: (1,37) Sao Paulo (4,40) Santo Andre (8,00)

Trenutno se na turniru Prve divizije takmiči 16 timova i obično se održava između januara i sredine aprila, a forma takmičenja sa šesnaest klubova podeljenih u četiri grupe stupila je na snagu 2017. godine. Ovogodišnje prvenstvo Pauliste Serije A1, biće 123. izdanje ovog fudbalskog takmičenja koje organizuje Fudbalski format takmičenja je isti kao u prethodnim izdanjima. U takmičenju učestvuje 14 najbolje plasiranih timova iz prethodnog izdanja, pored promovisanih timova iz Serije A2 iz sezone 2023,a to su Ponte Preta i Novorizontino, koji se vraćaju u prvu ligu posle godinu dana odsustva.

Takmičenje je podeljeno u četiri faze. U prvoj, grupnoj fazi, 16 ekipa podeljeno je u četiri grupe sa po četiri ekipe u svakoj, ali se činioci jedne grupe suočavaju samo sa protivnicima iz drugih grupa. U četvrtfinalu, odluke će se sprovoditi kroz jedan meč između prva dva u svakoj grupi. Polufinale će biti odigrano takođe u jednom meču. Finale će se igrati u povratnim utakmicama, a pobednik u ukupnom zbiru biće krunisan šampionom. Dva kluba sa najgorom kampanjom u izdanju će ispasti u Seriju A2.

Ovog vikenda počinje prvenstvo Pauliste. Duel između Red Bul Bragantina i Agua Sante, koji se odigrao ranije ove noći, startovala je nova sezona savezne lige sa najvećim ulaganjem u Brazilu. Nešto kasnije, sa početkom od 23.55 svoju prvu zvaničnu utakmicu u novoj godini imaće Sao Paulo, inače zvanični držalac trofeja Kupa Brazila iz minule sezone kada na svom Morumbiju bude ugostio ekipu Santo Andrea

Tim Sao Paula istakao se 2023. godine po prvoj tituli u Kupu Brazila, a posebno u drugoj polovini godine, dolaskom Dorivala Žuniora za trenera i nekih važnih pojačanja, kada je sastav Trikolora konačno postigao napredak. Ipak, tim će morati da se suoči sa suštinskom promenom za ovu novu sezonu, a to je upravo gubitak svog komandanta. Trobojka je brzo reagovala i potražila trenera Tijaga Karpinija, koji je bio predhodnu sezonu proveo za kormilom Žuventuda, koji je uspeo da vrati u Seriju A, posle godinu dana boravka u drugom rangu.

Pored toga, Tijago je već imao sjajno prvenstvo sa Agua Santom u Paulisti početkom prošle godine, odvodeći tim u finale ovog takmičenja protiv Palmeirasa. Rizičan je bio potez za Sao Paulo, ali ne znamo kako će Karpini reagovati, sada u ovakvom gigantskom izazovu, u jednom od najvećih klubova nacionalnog fudbala i uz obavezu da bude dominantan tim na utakmicama, nasuprot dosada reaktivnom stavu kao u prethodnim angažmanima.

00.15: (3,05) Ponte Preta (3,15) Mirasol (2,30)

Za prvu utakmicu protiv Santo Andrea, trener će možda imati nekoliko izostanaka. Ideja je bila da Sao Paulo izvede najjači sastav na debiju u novoj sezoni. Davanje prioriteta utakmicama na domaćem terenu oduvek je bila strategija kluba sa Morumbija, ali za ovu debitantsku utakmicu možda će izostati bek Rafinja, defanzivac Arboleda i vezista Mišel Arauho. U ostalom, baza prošlogodišnjeg tima će verovatno biti prisutna na meču, a tim će takođe dobiti pojačanja od nekih od najboljih momaka koji su nastupali u Kopa Sao Paulo za mlađe kategorije.

Na drugoj strani imamo Santo Andre, tim koji će se ove godine takmičiti u četvrtoj diviziji brazilskog prvenstva. Reč je o skromnom sastavu ekipe koja nema velika ulaganja i tendencija je da to bude tim koji je još u fazi sastavljanja do takmičenja u nacionalnoj ligi.

Na osnovu onoga što su pokazali u poslednjem delu 2023. godine, velika očekivanja su od Sao Paula. Iako je početak godine, verujemo da bi tim mogao da bude jedan od favorite, ne samo za savezni rang, već i u Seriji A. Poslednji okršaj ovih timova viđen je početkom februara prošle godine, kada su Trikolori, tada ko gosti, slavili minimalnim rezultatom golom Alana Havijera Franka u sudijskoj nadoknadi.

PAULISTAO – 1. KOLO

Subota

Bragantino – Agva Santa u toku

Botafogo SP – Santos u toku

23.55: (1,37) Sao Paulo (4,40) Santo Andre (8,00)

Nedelja

00.15: (3,05) Ponte Preta (3,15) Mirasol (2,30)

20.00: (3,70) Norizontino (3,35) Palmeiras (1,95)

20.00: (2,55) San Bernardo (3,05) Ituano (2,75)

20.00: (1,70) Korintijans (3,50) Gvaranai (4,80)

22.00: (2,30) Internasional (3,15) Limeira Portugeza (3,05)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Sao PauloPaulistaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara