Nacionalni stadion na Malti, na kojem se igraju međunarodne utakmice (©Reuters)
Nacionalni stadion na Malti, na kojem se igraju međunarodne utakmice (©Reuters)

Kreće Premijer liga Malte: Balzan na srpski pogon, šampion kojeg je UEFA kaznila zbog nameštanja i bivši prvak Brazila

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.08.21. | 10:29

Utakmicom kluba sa čak šestoricom naših igrača i Slijeme, koja je na programu u četvrtak od 20.00 časova, počeće 107. prvenstvo ostrvske zemlje iz Sredozemnog mora

Dok se čeka na početak najjačih liga u Evropi, gotovo neprimetno, bez ikakve pompe, otvara se borba za titulu u jednoj od fudbalski najneatraktivnijih zemalja na Starom Kontinentu – na Malti.

Biće to čak 107. sezona, a otvara je u četvrtak od 20 časova utakmica „srpskog“ Balzana i Slijeme. Domaćina prisvajamo zato što za njega igra čak šestorica srpskih fudbalera, a sportski direktor je takođe naš čovek, Vladimir Simović.

Izabrane vesti

Balzan je od 2017. godine sarađivao blisko sa Crvenom zvezdom i povremeno je slao svoje omladince u Beograd da treniraju sa crveno-belima. Vremenom su i naši igrači počeli da odlaze tamo, pa tako dres Crvenih trenutno nose golman Vukašin Vranješ, štoper Miloš Zlatković, vezisti Milan Đurić i Miloš Mijić, kao i napadači Aleksa Andrejić i Uroš Ljubomirac.

20.00: (2,80) Balzan (3,20) Slijema (2,45)

Balzan je klub iz istoimenog sela nedaleko od glavnog grada Valete, a on nikada nije bio prvak Malte. Od trofeja ima samo jedan osvojen nacionalni kup, 2019. godine. Naredne je predstavljao zemlju u Ligi Evrope, peti put u istoriji i poslednji do sada, ali je rutinski eliminisan od strane Domžala sa zbirnih 5:3. Prošle sezone je Balzan jedva izborio opstanak, bio je prvi iznad crte.

Šampion je bio Hamrun Spartans, tim koji takođe ima dvojicu srpskih igrača, Predraga Đorđevića i Darka Gojkovića. Spartanci međutim nisu učestvovali u kvalifikacijama za Ligu šampiona, zato što ih je UEFA na godinu dana izbacila iz svojih takmičenja, jer je dokazano da su dvojica čelnika Hamruna nameštali mečeve 2013. godine.

Umesto njega je u elitnom takmičenju igrao vicešampion Hibernijans, koji je izgubio u 1. kolu od Flore sa ukupnih 5:0. Hibernijans se potom preselio u Ligu konferencije, u drugom kolu je eliminisao Folgore iz San Marina sa 7:3, a u 3. kolu mu je rival Riga. Pobedio je u Letoniji sa 1:0, a revanš se igra u četvrtak od 20.00. U Ligi konferencije su igrali još Gzira, Birkirkara i Mosta, u koju je tokom leta stigao bivši vezista Radnika i Voždovca Ivan Đorić, ali su sva tri tima eliminisana.

Malta je imala ukupno 10 različitih šampiona. Najuspešniji su Slijema Vonderers i Florijana sa po 26 titula, a prati ih Valeta sa 25. Slede zatim Hibernijans sa 12, Hamrun sa osam, Birkirkara sa četiri, Rabat Ajaks sa dva i Sent Džorđ i Marsakslok sa po jednim peharom.

Za razliku od prošle sezone, kada ih je bilo 16, ove će se takmičiti u Premijer ligi Malte 12 klubova. Četiri ekipe su ispale, a nijedna nije ušla u elitu jer se u Čempionšipu nije odigralo neophodnih 75 odsto takmičenja. Posle 22 kola će šest najboljih timova prve lige igrati plej-of, dok će preostalih šest kroz plej-aut da se bori za opstanak. Jedan od favorita za ispadanje je Gudža Junajted, u koju je početkom ove godine došao bivši vezista ČSK Čelareva Filip Pankarićan.

Pored aktuelnog prvaka Hamruna favoriti za titulu su Hibernijans i Gzira.

Petak: 20.00: (1,33) Hamrun (5,00) Valeta (7,75)

Najbolji strelac iz prošle sezone Kevin Rosero, koji je postigao 17 pogodaka za Santa Lusiju, prešao je ovog leta u grčki Volos. Na Malti je zato ostao drugi strelac Bojan Kaljević (14 golova), koji je u međuvremenu promenio klub. Ovaj 35-godišnji Crnogorac je stigao iz Moste u Balzan, za koji je već igrao od 2015. do 2018. godine.

Prema proceni specijalizovanog sajta Transfermarkt.com, najvredniji igrač je desno krilo Gzire, Žudivan. Nekadašnji golgeter Batofoga i Kruzeira, sa kojim je osvojio 2014. godine titulu, procenjen je na 475.000 evra. Prema vrednosti se izdvajaju i novi golman Florijane Georgi Kitanov, kao i napadač Hamruna Dodo, koji vrede po 350.000 evra.

Najviše aktivnih reprezentativaca ima Hibernijans, njih sedmoricu. Šestorica su igrači Malte, uključujući i kapitena Anreja Agjusa, dok za Gvineju brani golman Ibrahim Kone.

Valeta ima petoricu reprezentativaca, četvoricu Maltežana i vezistu Enmija Penju koji igra za Dominikansku Republiku. Isti broj od ovog leta ima i Hamrun, posle angažovanja estonskog štopera Nikite Baranova. Od ranije su u klubu četvorica reprezentativaca Malte.

Derbi ćemo gledati već u petak, od 20 časova, kada će branilac trona ugostiti Valetu.

MALTA 1 – 1. KOLO

Četvrtak

20.00: (2,80) Balzan (3,20) Slijema (2,45)

Petak

20.00: (2,70) Gudža (3,25) Sajrens (2,50)

20.00: (1,33) Hamrun (5,00) Valeta (7,75)

Subota

20.00: Florijana – Santa Lusija

20.00: Mosta – Birkirkara

Ponedeljak

20.00: Gzira – Hibernijans

***Kvote su podložne promenama

***Tabela na kraju sezone 2020/21***


tagovi

MaltaBalzanHamrun SpartansHibernijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara