KREĆE SERIJA A: Kovanica "Sedam sestara" ponovo u modi, samo što svima fali top klasa

Vreme čitanja: 20min | sub. 19.08.23. | 09:28

Odavno nije bilo toliko kandidata za šampionsku titulu, kvalitet je uravnotežen, zato bi nova sezona Kalča mogla da bude u balansu kao nikada u prethodnih nekoliko decenija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski klupski fudbal se pokazao žilavijim i optornijim nego što se mislilo. Serija A, iz godine u godinu, gubi velike šampione, ali istovremeno uspeva da proizvede nove ili regeneriše stare. Svi veliki klubovi, osim Napolija i Lacija, su u dugovima do guše, ali pronalaze način da kreiraju veoma konkurentne timove, kadre da stignu do završnica evropskih takmičenja. Ne treba zaboraviti da je u tek završnoj sezoni, pet od 12 polufinalista u tri evropska kup takmičenja dolazilo iz Serije A a da su tri igrala finala.

Izabrane vesti

Istina, Italijani su ostali bez trofeja, ali ko zna kakav bi epilog imalo istanbulsko veče da Lukaku nije “branio” gol Mančester Sitija, ili noć u Budimpešti da sudija Tejlor nije drastično oštetio Romu a ni Fjorentina ne bi ništa “ukrala” da se našla na slavljeničkom postolju u Pragu umesto Vest Hema.

U novoj sezoni nećemo gledati Milinkovića-Savića, Kima, Tonalija, Brozovića, Onanu, Lukakua, Džeka, Nemanju Matića, Di Mariju, Hejlunda… Nije isključeno da do kraja prelaznog roka, ne samo u Italiji već pre svega u Saudijskoj Arabiji, Serija A ostane bez još nekog protagoniste.

Generalno, svi timovi, barem na papiru, ulaze u novu sezonu slabiji nego što su bili u prethodnoj. Šampion Napoli nije zamenio Kima Min Džea sa defanzivcem ni približnih kvaliteta, a Rudi Garsija ne pripada krugu trenera u kojem je Lučano Spaleti. Lacio je ostao bez svog totema, Sergej Milinković-Savić je u poslednjih pet godina garantovao barem 20 golova po sezoni (što kroz asistencije, što kroz realizacije). U timu Intera nema desetorice fudbalera koji su bili u protokolu u finalu Lige šampiona protiv Sitija. Rosoneri su ostali bez fudbalera koji je trebalo da bude simbol novog Milana u sledećih deset godina, Sandra Tonalija, Juventus posle mnogo godina počinje šampionat bez zvučnog pojačanja. Roma muku muči da pronađe napadača budući da Murinjo ima na raspolaganju samo Andreu Belotija koji je u prošlom šampionatu postigo 0, i slovima, nula golova.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA ŠAMPIONA I KONAČNI PLASMAN

Fjorentina i Atalanta su izvršili ozbiljne restauracije napada i s pravom ulaze u grupu timova koja će odlučivati ko će u Evropu sledeće godine: Beltran i Enzola s jedne strane i Ture i Skamaka s druge, plus rezerve poput Jovića i Murijela ili Zapate garantuju Toskancima i Bergamaskima vartrometnu sezonu.

Italijanske kladionice, u nedelji pred početak prvenstva, sa prelaznim rokom još uvek u toku, i posledično podložnim promenama, stavaljaju Inter na čelo kolone favorita za skudeto. Iza Nerazura su Napoli i Juventus, sledi Milan a tek i za su rimskim klubovi i Atalanta.

NAJURAVNOTEŽENIJE PRVENSTVO U POSLEDNJE DVE DECENIJE

Generalno gledano, prvenstvo koje počinje ovog vikenda je jedno od najujednačenijih u poslednjih nekoliko decenija. Posle dominacija Juventusa i Milana tokom devedesetih godina, zatim Juvea i Intera u prvoj deceniji novog milenijuma, pa ponovo Juventusa, u poslednje četiri godine imali smo četiri različita prvaka Italije. Događaj koji se nije verifikovao više od dve decenije, odnosno od sekvence na prelazu između dva veka kada su jedni za drugim prišivali skudeto, Milan, Lacio, Roma i Juventus.

Uravnoteženost snaga najboljih italijanskih timova je vratila u modu kovanicu “sedam sestara”, mada ih u ovoj sezoni imamo osam. Kvalitativna razlika između timova koji su činili legendarno “sestrinstvo” u poslednjoj deceniji prethondog stoleća je u tome što su one bile top evropskog i planetarnog fudbala, krcate asovima, od Del Pjera i Totija preko Vijerija, Batistute, Krespa do Savićevića i Ronalda (originalnog i neponovljivog). Današnje “sestrinstvo” raspolaže timovima u kojima ima dosta dobrih igrača, ali malo tzv. top plejera.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA GOLOVE IGRAČA

Naravno, to što su klubovi prilično blizu jedni drugima po kvalitetu ne znači da ne bismo mogli da imamo reprizu prethodnog šampionata kojim je dominirao jedan tim (Napoli). Ipak, čini se da su male šanse da se to ponovi jer je prethodno prvenstvo bilo "sui generis", između ostalog i zbog dvomesečne pauze usled održavanja Mundijala u Kataru.

Osim Juventusa, Intera i Milana, nijedan drugi tim, čak ni Maradonin Napoli, nije uspeo da odbrani osvojenu titulu prvaka u Italiji u poslednjih 70 godina. To je jedan od razloga zašto malo ko veruje u Napolijev bis čak i sa Viktorom Osimenom u sastavu Azura.

PROBLEMI SA GAZDAMA I PREDSEDNICIMA

Aurelio de Laurentis (©Reuters)Aurelio de Laurentis (©Reuters)

Najveći problem Napolija je njegov gazda Aurelio De Laurentis. Prošle godine predsednik Napolija je držao nizak profil, potpuno neuobičajeno za njega, sve dok nije postalo jasno da Napoliju skudeto ne može da pobegne. Od tada, ADL ne prestaje da deli lekcije svuda i svima. Sa odlaskom Spaletija i Đuntolija De Laurentis nije samo predsednik, već i generalni i sportski direktor, a i tim menadžer.

Kuriozitet je i da Inter i Lacio takođe imaju probleme, doduše različite, sa svojim predsednicima-vlasnicima. Stiven Žang je fudbalski “Jovan bezzemljaš”. S jedne strane ne raspolaže novcem svoje familije, barem ono što je ostalo, a Inter je zadužio sa dodatnih 400 miliona evra koje mora da vrati do maja sledeće godine inače će izgubiti kontrolu nad klubom u korist američkog fonda Oaktree.

Lotitov Lacio puca od finansijskog zdravlja, međutim gazda kluba ne želi da potroši ni ono što zaradi od Lacija, a kamoli da se zaduži. Lotito je tekući prelazni rok finansirao prodajom igrača ostavljajući netaknutim sredstva koja će se sliti u kasu Lacija na osnovu raznih premija (drugo mesto u Seriji A, Superkup Italije i naravno Liga šampiona, plus joše nekoliko) između 70.000.000 i 80.000.000 evra.

NAPOLI ŠAMPION – KVOTA 3,50

U Milanu su napravili epohalne promene. Motivi otpuštanja Paola Maldinija su se videli već u prvim danima prelaznog roka kada je Sandro Tonali prodat Njukaslu. Potez koji bi bilo teško realizovati sa Maldinijem u uloz tehničkog direktora. Kampanja pojačanja Rosonera je jednoglasno ocenjena kao najambicioznija mada ostaje par nerešenih problema. Režiser igre je Rade Krunić koji želi da pređe u Fenerbahče dok je Žiru i dalje bez adekvatne zamene, a u septembru će napuniti 37 godina.

Juventus se nalazi u fazi tranzicije budući da Maks Alergi nije napravio potez koji se od njega očekivao - ostavka. U Torinu nisu mogli sebi da dozvole luksuz da otpuste trenera sa platom od 7.500.000 evra neto i sa malim mogućnostima da Alegriju na vrata zakuca neki veliki klub spreman da plati koliko i Stara dama. Malo ko je verovao Kristijanu Đuntoliju kada je na prezentaciji rekao da je prelazni rok Stare dame na ulazu završen, barem trenutno, to jest da je direktno uslovljen prodajom igrača i zaradom od transfera na izlazu.

Roma se takođe nalazi u veoma neobičnoj situaciji. Vlasnici kluba su inkasirali u ovoj godini oko 80.000.000 evra od prodaje fudbalera, od Zaniola preko Klajverta i mladih talentovanih igrača do Ibanjeza, a od te sume nisu gotovo ništa investirali u pojačanje tima na raspolaganju Murinja. Svi novi igrači u dresu Đalorosa su došli na pozajmicu ili bez evra obeštećenja. Takvo ponašanje Fridkinovih je pojačalo sumnje da Amerikanci sređuju račune kako bi prodali klub.

Atalanta i Fjorentina su promenile narativ o odnosnima sa velikim klubovima. Boginja je skinula Skamaku Interu jer je imala spreman novac da plati Vest Hemu dok je Fjorentina uspešno odbila napad Rome u trci za Beltrana, novog Batistutu. Ono što je bilo nezamislivo do pre par meseci postalo je realnost tokom ovog leta.

POSLEDNJA ŠANSA ZA INZAGIJA U INTERU I ALEGRIJA U JUVEU

Alegri i Inzagi (©AFP)Alegri i Inzagi (©AFP)

Inter je u očima mnogih fudbalskih analitičara i bukmejkera favorit jer ima najbolje strukturisan tim, solidnu odbranu, atomski vezni red, vihorna krila i jednog od retkih top igrača u Seriji A Lautara Martineza dok Marko Arnautović i Markus Tiram svakako po karijerama ne mogu da pariraju Lukakuu i Džeku, ali ako pogledamo učinak u prošloj sezoni (Belgijanac i Bošnjak su postigli 19 golova zajedno u Seriji A) nije nemoguće da Marko i Markus imaju i bolji učinak od Big Roma i Edina.

Simone Inzagi će imati poslednju šansu da sa Interom osvoji skudeto. U prethodne dve sezone je prokockao velike šanse i samo su ga hod u Ligi šampiona i finansijska situacija Nerazura spasla otkaza tokom prethodne sezone.

Napoli i Juventus su u drugoj liniji favorita za skudeto jer će u sledećoj sezoni igrati sa više-manje istim ili sličnim timovima kao u prethodnoj. Još se ne može reći sa stopostotonom sigurnošću da će Osimen i Vlahović predvoditi napade dva tima, ali se ide u tom pravcu. Rudi Garsija je dočekan u Napoliju sa odrećenim skepticizmom, dosta njih misli da Francuz ne pripada grupi trenera sposobnih da osvoje skudeto i da nosi na leđima pritisak predsednika kakakv je De Laurentis i čaršije kakva je Napulj.

INTER ŠAMPION - KVOTA 3,00

Maks Alegri je u očima većine bivših fudbalera i trenera, koji su postali komentatori ili stručni konsultanti, balast za tim Stare dame. Po njima Alegri ne uspeva da pronađe formulu kako da iskoristi maksimalno kvalitete igrača na raspolaganju počev od Dušana Vlahovića i Federika Kjeze. Pokušaj Juventusa da proda dvojicu bivših igrača Fjorentine koji su koštali više od 130 miliona evra, išao je u smeru pronalaženja igrača adekvatnijih za Alegrijev stil igre.

U Rimu imamo paradoksalnu situaciju. Roma je prodala svih 40.000 pretplatnih karti koje je pustila u prodaju, a Lacio je oborio rekord od kada je na čelu kluba Klaudio Lotito, više od 28.000 godišnjih pretplata. Međutim, entuzijazam navijača ne odgovara prelaznom roku koji su imali Đalorosi i Nebeskoplavi. Od svih igrača koji su došli, do sada, u Romu i Lacio tek njih dva ili tri će biti među starterima na početku sezone, Auar i eventualno Kamada ili Rovela.

Đan Pjero Gasperini i Vinčenco Italijano su se nametnuli kao centralne figure u Bergamu i Firenci, pogotovo iskusni kormilar Atalante. U prethodnih sedam godina Boginja je od prodaje fudbalera revalorizovanih ili odgojenih od strane Gasperinija inkasirala više od pola milijarde evra. Kao odličan trgovac se pokazao predsednik Fjorentine Roko Komiso koji je u prethodne tri godine, inkasirao od prodaje fudbalera Fjorentine preko 200.000.000 evra.

I Atalanta i Fjorentina su inteligentno i pragmatično reinvestirali deo zarađenog novca u podmlađivanje tima i dovođenje korisnih fudbalera, ali su, pre svega, upotrebili novac za izgradnju sportskih centara na nivou najvećih evropskih klubova. Atalanta je čak i renovirala tri-četvrtine stadiona u Bergamu dok Komisu prave i dalje birokratske smetnje da rekonstruiše Franki ili da napravi novu fudbalsku arenu.

NAPOLI: SVE ZAVISI OD OSIMENA

Viktor Osimen (©Reuters)Viktor Osimen (©Reuters)

Aurelio De Laurentis je propustio veliku priliku da pojača Napoli i otvori pobednički ciklus Azura u Seriji A. Gazda Napolija je imao sve regularne karte u rukama: novac, saradnike, atmosferu. Ništa od toga nije iskoristio. Kupovina Natana iz Bragantina za manje od četvrtine novca koju je dobio od prodaje Kima Min Džea Bajernu je prilično indikativna.

Takođe, politika De Laurentisa da ponudi manje plate svim igračima za produžetak ugovora osim Osimenu i Kvarcheliji je veoma kontraproduktivna i njene posledice će se osetiti na srednji i dugi rok.

Koliko je bio u pravu oko Osimena i insistiranja da produži ugovor Nigerijcu i da obezbedi njegov ostanak za barem još jednu sezonu, toliko je dosadašnja kampanja pojačanja bil razočaravajuća. Natan i Kajust, kao i eventualni dolazk Vejge iz Selte, nisu pojačanja na nivou tima koji želi da odbrani titulu prvaka i da stigne barem do četvrtine finala LŠ.

De Laurentis potcenjuje važnost koju je Kim imao za Napoli. Reprezentativac Južne Koreje je bio tzv. dominantni defanzivac. Nijedan od centralnih odbrambenih igrača na raspolaganju Garsije nema te karakteristike, ni Rahmani ni dvojica Brazilaca Žuan Žesus i Natan, a ni Ostigard.

Promena na klupi Napolija je već dala negativne rezultate tokom pripremnog perioda. Različit sisem rada Rudija Garsije u odnosu na tip treninga Lučana Spaletija prouzrokovao je veći broj povreda u prethodnih šest nedelja nego tokom cele prethodne sezone.

Garsija je probao da promeni formacijsku postavku u par navrata ali se uvek vraćao na uobičejenu formaciju 4-3-3. Nema sumnje da će sezona šampiona Italije biti uslovljena učinkom dvojice asova Osimena i Kvarachelije. I dok za Osimena vlada uverenje da je igrač koji daje solidne garancije, Kvarchelija će biti pod velikom lupom jer se očekuje ne samo potvrda odličnih partije iz prošle sezone već i novi kvalitativni skok.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huna Žesus (Natan), Olivera- Angisa, Lobotka, Elmas - Politano, Osimen, Kvarchelija.

LACIO: SARI NIJE DOBIO IGRAČE KOJE JE ŽELEO

Muricio Sari je pre početka prelaznog roka napravio spisak igrač za svaku ulogu u timu koju je je smatrato deficitarnom: levi bek, centralni vezni, zamena za Milinkovića, spoljni napadači i zamena za Imobilea. Sari je želeo Parizija iz Empolija, Zjelinskog iz Napolija, Toreiru iz Galatasaraja ili Ričija iz Torina, Berardija iz Sasuola i Milika iz Juventusa. To su bile prvi izbori Sarija, oni koji su došli od Luke Pelegrinija preko Kamade, Rovele, Isaksena do Kasteljanosa nisu ni drugi već treći i četvrti izbor toskanskog stručnjaka.

Trener Lacija nije zadovoljan ni tempistikom dolaska igrača. Svi su po njegovom mišljenju došli kasno, tako da je verovatno da nijedna od novih pridošlica neće početi meč protiv Lećea.

Gubitak Milinkovića-Savića je nenadoknadiv. Sari je toga svestan. Na tržištu nema igrača Sergejevih kvaliteta i hteo ne hteo kormilar Lacija će morati da promeni stil igre i prilagodi ga novim okolnostima.

LACIO ŠAMPION - KVOTA 15,0

Atmosferu u Formelu je poremetio i zategnuti odnos uprave kluba sa Luisom Albertom. Španac insistira da ima platu kao Imobile zbog čega je u dva navrata tokom priprema izostajao sa treninga kako bi podvukao svoje aspiracije.

Opšti je utisak da je prelazni rok Nebeskoplavih više bio usmeren da obezbedi alternative za startere nego da pronađe nove standardne pvotimce. Sarijeva ideja je da za svako mesto u timu ima približno dva jednako vredna igrača. U prethodnom prvenstvu gotovo nikada nije iskoristio više od tri zamene. Nije se radilo o Sarijevom protestu protiv novog pravila već stavu da u prethodnom parku igrača na raspolaganju nije imao više od 14-15 fudbalera koji su bili na visini zadatka.

LACIO 4-3-3: Provedel - Marušić, Kazale, Romanjoli, Hisaj (Pelegrini) - Vesino (Kamada), Kataldi (Rovela), Luis Alberto - F.Anderson, Imobile, Zakanji.

INTER CILJA DRUGU ZVEZDICU

Lautaro Martinez (©Reuters)Lautaro Martinez (©Reuters)

Odličan prelazni rok Intera, imajući u vidu finansijsku situaciju, je ostao u senci dva nedovršena posla koja su se činila sigurnim: Lukaku i Samardžić. Nerazuri su u oba slučaja postigli sve dogovore, uključujući i sa Čelsijom i Udienezeom a onda je sve propalo. U slučaju Skamake se Inter povukuao iz pregovora jer nije hteo da plati cenu koju je tražio Vest Hem i Atalanta je iskoristila priliku da uzme centarfora.

U fokusu medija u prethodnih par meseci je bio napad Intara, a u suštini je za Nerazure mnogo veći problem odbrana. Mnogi zaboravljaju da u špicu Inter ima Lautara Martineza koji je u poslednje četiri sezone (Serija A i evropski kupovi) postizao od 19 do 28 golova, tako da alternative za Džeka i Lukakua, Arnautović i Tiram neće nositi najveću odgovornost. Poznajući Inzagijev stil igre i način razmišljanja vrlo je verovatno da će Arnautović, kada je zdrav i u top formi, biti siguran starter pored Lautara Martineza.

Ačerbi ima 35 godina i teško je poverovati da može da odigra i predstojeću sezonu kao prethodnu. Darmijan takođe ima 34 godine i zahvaljujući njemu se odsustvo Škrinjara nije osetilo u poslednjem delu prehtodne sezone. I De Fraj je ušao u četvrtu deceniju života dok je Bišek još uvek zelen i biće mu potrebno vreme da se adaptira na Seriju A. Kad se sve sabere i oduzme Bastoni je jedini koji ima “prave” godine i daje zadovoljavajuće garanciej po svim merilima.

Zbog prethodno rečenog, Inter će do kraja prelaznog roka raditi na dovođenju novog defanzivca. Nedolazak Samardžića omogućava Interu da preusmeri planiranu investiciju za odbranu pošto na sredini terena mogu da računaju na Stefana Sensija uz molitvu svevišnjem da Italijan neće bit žrtva novih povreda.

Od novih pojačanja vrlo je verovatno da ćemo na startu sezone videti samo Zomera i Tirama ili Arnautovića. Fratezi, Karlos Augusto, Kvadrado će biti vrlo kredibilna i stimulativna konkurencija Mhitarjanu, Dimarku i Dumfrisu.

INTER 3-5-2: Zomer - Darmijan, Ačerbi, Bastoni - Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Lautaro Martinez, Arnautović.

MILAN: RESTAURACIJA ROSONERA NA DUGE STAZE

Rafael Leao (©Reuters)Rafael Leao (©Reuters)

Gledajući imena, godine i cene transfera igrača koji su pojačali redove Rosonera u prethodna dva meseca nema sumnje da je Milan najinteresantniji tim u Seriji A. U odnosu na Milan koji je započeo terapiju ozdravljivanja posle katastrofalne “kineske epizode”, u Milanelu je od stubova promena ostao samo Stefano Pioli. Nema više Gazidisa, Bobana ni Maldinija, Masare kao ni Ibrahimovića. Jedini preživeli u velikom pospremanju Džerija Kardinalea je Stefano Pioli, ne računajući lovca na talente Monkadu.

Profil novih igrača “đavola” ukazuje da se radi o projektu na srednji i dugi rok. Gotovo svi novi fudbaleri su mlađi od 24 godine sa već značajnim iskustvom akumuliranim u najjačim ligama Evrope.

MILAN ŠAMPION - KVOTA 6,50

I pored toga što je doveo Loftusa Čika, Rejndersa, Musu, Čuvuezea, Okafora i Pulišića plus Sportijela i Romera, Milan ima potrebu za režiserom igre - budući da je Benaser povređen i Krunić bi mogao u Fenerbahče - i alternativom za Žirua pošto Okafor nije klasični centarfor, a Kolombo još uvek nije spreman u potpunosti za veliki klub.

Pioli ima veliki posao pred sobom jer će uz promenu formacijske postavke morati da uigra praktično kompletno novi tim od veznog reda pa nagore. I pored najave da će u novoj sezoni igrati sa postavkom 4-3-3. što se moglo videti i na prirpemnim mečevima, karakteristike igrača na raspolaganju Piolija sugerišu da ne škartira apriori 4-2-3-1 jer bi, u tom slučaju, Pulišić, Čukvueze i Leao mogli da igraju zajedno iza leđa Žirua.

MILAN 4-3-3: Menjan - Kalabrija, Tšau, Tomori, Teo Ernandez - Loftus-Čik, Krunić, Rejnders - Pulišić, Žiru, Leao.

JUVENTUS JOŠ NIJE ODUSTAO OD LUKAKUA

Romelu Lukaku (©Reuters)Romelu Lukaku (©Reuters)

Stogodišnjica od dolaska familje Anjeli na čelo Stare dame je prošla ispod radara. Slučaj je hteo da veliki jubilej padne u godini velikih problema Bjankonera, kako na terenu tako i van njega.

Prelazni rok Juvea je u senci najavljenog i, dosada, nerealizovanog dolaska Lukakua. Za Maksa Alegrija, kao Antonija Kontea pre četiri godine, dolazak belgijskog napadača je ključna figura za napad na skudeto.

U prethodnih 18 meseci, malo zbog problema sa kilom, malo zbog stila igre koji praktikuje Alegri, Dušan Vlahović nije uspeo da opravda veliku investiciju Juvea u njegov transfer u januaru 2022. godine. Slična stvar bi mogla da se kaže i za Federika Kjezu koji takođe nije uspeo da se uklopi u Alegrijeve šeme. Takođe, i Pogba je veliko razočarenje i u Kontinasi bi nazdravili sa najskupljim prosekom ako bi uspeli da udome Frnancuza u ovom prelaznom roku i tako uštede gotovo 15 miliona evra koliko ih košta Polova godišnja plata.

Juventus je pokušao da proda dvojicu fudbalera, ali osim interesovanja veliki klubovi nisu pokazali ozbiljniju nameru da plate i angažuju Dušana i Federika. U toj koincidenciji neki vide prst sudbine jer veruju da su dvojica bivših igrača Fjorentine bogatstvo Juventusa i da bi sledeća sezona mogla da bude njihova pod uslovom da i jedan i drugi izbegnu povrede u sledećih deset meseci.

JUVENTUS ŠAMPION - KVOTA 4,00

Kristijano Đuntoli i njegovi saradnici u Juveu su napravili veliko “spremanje” u Kontinasi. Igrači sa velikim ugovorima ili u poodmaklim godinama su ispraćeni na izlazna vrata (Paredes, Di Marija, Kvadrado) drugi su stavljeni van tima (Leo Bonuči) a treći su prodati ili poslati na pozajmicu (Artur, Zakarija) a žrtvovani su i mladi i perspektivni igači, pre svih, Rovela. Nije isključeno da pored Rovele zbog viših ciljeva promene sredinu Iling ili čak Fađoli.

U ovom prelaznom roku su došli samo Vea iz Lila i mladi defanzivac iz Urugvaja Fakundo Gonzales. Osim Lukakua, pod komandu Alegrija bi mogli da dođu i Dijara, mladi vezista iz Strazbura, Berardi iz Sasuola i Amrabat iz Fjorentine.

Novi tehnički direktor Đuntoli, osim Vlahovića, Kjeze i Pogbe vrlo će zainteresovano saslušati i eventualne ponude za golmana Ščesnija pa čak i Bremera i Kostića. Jednostavno, u Juveu više nema nedodirljivih, osim Alegrija, bar ne u narednih deset meseci.

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Vea, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Kjeza, Vlahović.

ROMA: POSLEDNJI TANGO MURINJA

Žoze Murinjo (©Reuters)Žoze Murinjo (©Reuters)

Žoze Murinjo je ostao u Rimu jer je dao obećanje igračima i tifozima da će biti sa njima do kraja svog ugovora. Uzalud je još od prošlog januara kada mu je ponuđena klupa Portugalije, a zatim i Saudijske Arabije, Murinju pokušavao da ugovori sastanak sa ocem Danom i sinom Rajanom Fridkinom. Portugalac je želeo da isprogramira sledeću sezonu i da od Fridkinovih direktnon čuje kakve imaju namere i planove budući da mu ugovor istiće u leto 2024. godine. Fridkinovi nisu želeli da se sretnu sa Murinjom. Nisu mu produžili ugovor, baš kao ni Tijagu Pintu, generalnom menadžeru.

Glavni zahtev Murinja za predstojeću sezonu je bio dolazak novog napadača budući da će Ejbraham biti van stroja zbog povrede do februara i verovatno do kraja sezone neće dostići željenu formu jer je pokidao ligament kolena i iskustvo nas uči da u takvim slučajevima fudbalerima treba još par meseci da bi ušli u formu od momenta kada se pridruže treninzima prvog tima.

Fridkinovi nisu želeli da ispune Murinjovu želju i da mu dovedu Alvara Moratu, baš kao što nisu želeli da plate deset miliona Arnautovića Bolonji, a izgleda nemaju nameru da plate ni Duvana Zapatu Atalanti.

Pregovori sa Santosom oko Markosa Leonarda su se zakomplikovali, ali čak i da budu uspešno okončani, teško je poverovati da mladi Brazilac može da nosi na svojim leđima napad Đalorosa.

ROMA ŠAMPION - KVOTA 12,0

Za razliku od napadača, gde su Fridkinovi pokazali određenu rigidnost, vrlo ekspeditivni i efikasni su bili u pronalasku zamene za Nemanju Matića i još jednog veznog igrača. Paredes i Renato Sančes kompletiraju već veoma snažan vezni red Đalorosih sastavljen od Kristantea, Pelegrina, Auara, Bovea.

U rimskom timu bi veliko otkriće mogao da bude Auar. Francuz alžirskog porekla je bio velika nada, ali su ga povrede sprečile da napravi karijeru koja se očekivala, baš kao i Renato Sančes. Među Rominim klincima pažnju treba obratiti na Rikarda Pagana. Mladi Rimljanin je očarao Murinja i vrlo je verovatno da će imati zavidnu minutažu u predstojećoj sezoni.

Romi je ostalo još dve nedelje da reši pitanje napadača, od kvalieteta tog izbora zavisi da li će Đalorosi moći da uđu u krug timova u trci za mesto u Ligi šampiona. Tim pre što je Dibala u poslednje tri sezone bio često opterećen povredama zbog kojih je preskakao utakmice ili igrao ispod svog nivoa.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ljorente - Kristensen, Pelegrini, Kristante, Ouar, Spinacola - Dibala, Beloti.

ATALANTA: BOGOVSKA BOGINJA

Đan Pjero Gasperini (©Reuters)Đan Pjero Gasperini (©Reuters)

Najvažniji potez familija Perkasi je povukla pre sedam godina kada su odlučili da dovedu Đan Pjera Gasperinija i još više kada su izdržali da mu ne daju otkaz tokom premijerne sezone kada je u prvih pet kola nanizao četiri poraza. Fudbalska istorija je krcata primerima hrabrih poteza i među njima se visoko kotira rešenost Perkasijevih da od Gasperinija naprave centralnu figuru kluba dajući mu platu u rangu velikih klubova.

Pre dolaska Gasperinija, na večnoj listi klubova u Serriji A, Atalanta je bila 11. U poslednjih sedam sezona Boginja je na sedmom mestu, samo pet bodova iza Lacija i devet iza Rome. Sa Gaspom je Atalanta odigrala i dve Lige šampiona i u ovoj godini ima nameru da se vrati u elitno društvo.

Klub iz Bergama je već imao zavidnu finansijsku situaciju koja se dodatno poboljšala sa prodajom Hejlunda, Boge i Demirala. Perkasijevi su investirali u ovoj sezoni kao nikada dosada. Kupili su Turea i Skamaku koji koštaju oko 60.000.000 evra. Doveli su Holanđanina Bekera za levo krilo, angažovali su bez obeštećenja Kolašinca, uzeli su na pozajmicu De Ketelarea (ako neko može da preporodi Belgijanca onda je to Gasperini) i uspeli su da ostanu imuni na brojne zahteve za Karnesekija koji će u ovoj sezoni biti prvi čuvar mreže. Takođe, osim iznenađenja u poslednjem momentu, Atalanta je zadržala i budućeg najboljeg italijanskog defanzivca Skalvinija i pouzdanog Holanđanina Kupmejnersa.

ATALANTA ŠAMPION - KVOTA 30,0

Napadački park Atalante Skamaka, Lukman, Ture, Zapata i Murijel je na nivou najjačih klubova Serije A i ostaće u toj grupi čak i ako jedan ili oba Kolumbijca dignu sidro.

Ofanzivna i efikasna igra je uvek bila ključ uspeha Gasperinija. Ako pogledate poslednjih pet sezona Boginja prima uvek isti broj golova, između 46 i 48, razliku pravi broj postignutih, od 65, 66 u poslednje dve sezone do 98 i 90 u godinama kada se išlo u Ligu šampiona.

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki – Toloi, Skalvini, Kolašinac – Zapakosta, De Ron, Kopmejners, Baker – De Ketalar – Skamaka (Ture), Lukman

FJORENTINA: LJUBIČASTI SVET

Luka Jović (©Reuters)Luka Jović (©Reuters)

Vinčenco Italijano je ustalio Fjorentinu. Ljubičasti su sa aktuelnim trenerom obezbedili učešće u Evropi u poslednje dve godine uz solidan broj bodova 62, odnosno 56. Prošlosezonski učinak je bio značajno uslovljen lošim startom. Primera radi Fjorentina je u prva 22 kola osvojila 24 boda a onda je u 16 preostalih kola uknjižila 32, odnosno dva po meču u proseku.

Jedna od motiva lošijeg starta su bila izneverena očekivanja napadača, pre svih Kabrala i Jovića koji su zajedno završili sezonu sa 14 golova u Seriji A. Zatresli su manje puta mrežu nego Vlahović u poslednjih pet meseci u dresu Toskanaca kada je upisao svoje ime u listu strelaca 17 puta.

To objašnjava zašto je Roko Komiso poslušao svog trenera Italijana i doveo mu ovog leta Beltrana i Enzolu. U mladom Argentincu mnogi vide naslednika Batistute, dok je Enzola Italijanov čovek od poverenja. Ovo je treći klub u kojem dvojica rade zajedno. Italijano je doveo Enzolu u Trapani, zatim ga je preselio kod sebe u Speciju i sada je konačno uspeo da ga dobije i u Firenci.

Dodatna vrednost u ovoj sezoni će biti i Niko Gonzales. Argentinac je preskočio prvi deo prošle sezone zbog povrede izgubivši mogućnost da igra za nacionalnu selekciju i sada je silno motivisan da nadoknadi propušteno.

FIORENTINA ŠAMPION - KVOTA 80,0

Luka Jović je i dalje u Fjorentini dok je Kabral prodat Benfiki za 25.000.000 evra, uključujući i bonuse. Srpski reprezentativac je takođe na transfer listi, ali Italijano ne bi imao ništa protiv da Luka ostane u Firenci mada će morati da se bori mnogo više za minutažu nego u prethodnoj sezoni.

Nikola Milenković ostaje stub odbrane Ljubičastih. On je sigurni starter među centalnim defanzivcima dok Italijano tek treba da mu odredi partnera. Kapiten Biragi je dobio konkurenciju na levom boku u mladom Pariziju dok je dolazak Artura iz Juventusa omogućio Fjorentini da stavi na prodaju Amrabata čija je cena oko 30.000.000 evra.

Italijano je pokazao da zna odlično da upravlja timom sa velikim brojem igrača o čemu svedoči činjenica da su u prošloj sezoni čak 16 fudbalera odigrali više od 2.000 minuta a još petorica oko 1.500 minuta, to objašnjava i zašto je Fjorentina završila sezonu u velikom stilu. Takođe, sa klupe je u prošlom prvenstvu došlo čak 25 golova, još jedan indikator da svako ima šansu kod Italijana i da je samo na njemu da je iskoristi. Nije osobina za potcenjivanje kod jednog trenera.

FJORENTINA 4-2-3-1: Kristensen – Dodo, Milenković, Kvarta, Parizi – Artur, Mandragora – Ikone, Bonaventura, Gonzales – Beltran

Piše: Željko PANTELIĆ

SERIJA A - 1. KOLO

Subota:

18.30: (2,40) Empoli (3,40) Verona (3,20)

18.30: (9,00) Frozinone (5,00) Napoli (1,40)

20.45: (3,45) Đenova (3,45) Fiorentina (2,25)

20.45: (1,45) Inter (4,80) Monca (8,00)

Nedelja:

18.30: (1,58) Roma (3,90) Salernitata (7,25)

18.30: (3,50) Sasuolo (3,50) Atalanta (2,15)

20.45: (3,80) Leće (3,35) Lacio (2,15)

20.45: (4,50) Udineze (3,60) Juventus (1,90)

Ponedeljak:

18.30: (1,70) Torino (3,70) Kaljari (6,00)

20.45: (4,00) Bolonja (3,50) Milan (2,05)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Rade KrunićLuka JovićDušan VlahovićMauricio SariŽoze MurinjoSimone InzagiMasimilijano AlegriĐan Pjero GasperiniAtalantaMilanNapoliInterLacioRomaJuventusFilip Kostić

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara