Ilustracija (©Star sport)
Ilustracija (©Star sport)

Kreće trka za elitu: Prvoligaši u niskom startu

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.08.21. | 09:01

"Restartovana" Prva liga Srbije obećava pregršt uzbuđenja

Duelom Javora i Loznice zakazanim za danas od 20 časova počeće nova sezona u Prvoj ligi Srbije. Promene usled skraćenja dva najkvalitetnija ranga domaćeg fudbala uticale su da se prvoligaško društvo promeni u ogromnoj meri u odnosu na prethodnu sezonu, te takmičenje uz epitet novajlija dočekuje osam ekipa, dok je čak deset prošlogodišnjih učesnika promenilo status i iz drugog ranga takmičenja se preselilo u elitno ili srpskoligaško društvo.

20.00: (1,70) Javor (3,50) Loznica (4,80)

Izabrane vesti

Konkurenciju u Prvoj ligi zaoštrilo je šest klubova eliminisanih iz Superlige Rad, Javor, Inđija, Zlatibor, Mačva i Bačka, kao i Timok i Mladost Novi Sad, pobednici baraža u kojem su učestvovali najbolji srpskoligaši. Istovremeno, u suprotnom smeru krenuli su sada već članovi elite Radnički 1923, koji je prethodnu sezonu završio na čelu tabele, i drugoplasirana Kolubara, dok su u regionalni rang ispali Radnički iz Pirota, Dubočica, Dinamo iz Vranja, Borac 1926, Trajal, Jagodina, Zemun i Sloga iz Kraljeva.

Iako su značajnim rezovima izazvane velike turbulencije, ujedno je i neutralisana činijenica da je pre dve sezone, usled virusa korona, došlo do proširenja lige, a povratak na 16 klubova uticao je i na vraćanje starom sistemu, odnosno konceptu takmičenja predviđenom još za sezonu 2019/20, te će se u aktuelnoj takmičarskoj godini timovi prvo boriti kroz dvokružni sistem od 30 kola, posle čega slede plej-of i plej-aut.

Klubovima se uoči nove faze neće deliti bodovi, a posle jednokružne borbe kroz još sedam kola dva najbolja kluba plasiraće se u viši rang, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani tim svoje mesto u eliti tražiti kroz baraž sa 13. i 14. ekipom u Superligi. Kada je u pitanju plej-aut nacionalni rang napustiće četiri najlošije ekipe, a njihova mesta zauzeće po jedan predstavnik Srpske lige Vojvodina, Beograd, Istok i Zapad.

Posebno zanimljiva biće trka za mesta koja vode u elitu imajući u vidu činjenicu da je konkurencija znatno zaoštrena ispadanjem šest superligaša prethodne sezone, a uz klubove koji sanjaju ekspresni povratak u najviši rang, svoju šansu će tražiti i starosedeoci poput IMT-a i Loznice. Klubovi koji su prethodne takmičarske godine pokazali zavidan potencijal stali su na korak od cilja u trci sa Kragujevčanima i Lazarevčanima, te će u znatno oštrijoj konkurenciji pokušati da poprave rezultat, a svoje mesto u gornjem domu, iz senke će tržiti i Grafičar, Žarkovo, Radnički (SM), Železničar i Budućnost iz Dobanovaca, tim koji je trenutno najduže u kontinuitetu član drugog ranga (od sezone 2016/17).

Uvertiru u početak sezonne obeležila je kriza kroz koju prolazi Kabel, prošlosezonski kandidat za elitu, s obzirom na to da je klub iz Novog Sada kasno krenuo sa pripremama, a da je potom imao značajne kadrovske probleme, te je potpuna enigma koji će biti dometi crveno-crih u novoj sezoni. Takođe, enigmu će, makar u uvodnim kolima, predstavljati kvalitet Mladosti i Timoka, mada su kroz srpskoligaški rang, ali i duele sa Teleoptikom, odnosno Slogom potvrdili da imaju potencijal. Podsetimo, Mladost je na putu do Prve lige eliminisala crno-belu filijalu, dok su Zaječarci bili bolji od rivala iz Požege.

Liga koja je potpuno izmenjena po pitanju učesnika, njihovog broja, sistema takmičenja, ali i broja ekipa koje će se plasirati u elitu ili ispasti u niži rang, sa sobom donosi pregršt neizvesnosti, te će prvo kolo biti dodatno interesantno s obzirom da će dati nagoveštaj i obrise onoga što ćemo od 16 ekipa u drugom rangu domaćeg fudbala moći da očekujemo u narednih deset meseci.

PRVA LIGA SRBIJE - 1. KOLO

Petak

20.00: (1,70) Javor (3,50) Loznica (4,80)

Subota

17.30: Inđija - Kabel

17.30: Žarkovo - Železničar

20.00: Mačva - Budućnost

20.00: Rad - Radnički SM

Nedelja

17.30: Grafičar - Mladost

17.30: Zlatibor - Timok

20.00: OFK Bačka - IMT

*** kvote su podložne promenama


tagovi

LoznicaIMTKabelOFK BačkaGrafičarZlatiborInđijaMačva ŠabacJavorPrva liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara