Navijači Strongesta, šampiona Bolivije (©Reuters)
Navijači Strongesta, šampiona Bolivije (©Reuters)

Kreću Bolivijci: Zvučno pojačanje Strongesta, Olvejz Redi zadržao najboljeg, Bolivar s novim trenerom

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.02.24. | 23:05

Nekadašnji igrač brazilskog Santosa Brajan Angulo stigao u šampiona iz Emeleka. Dominikanac Dorni Romero i dalje u timu iz El Alta. Najtrofejniji klub u zemlji sa Argentincem Flaviom Robatom napada krunu

Zakotrljaće se lopta noćas i u Boliviji. Prava egzotika podno Anda, počinje jedan od najslabijih šampionata na tlu Južne Amerike u rangu sa venecuelanskim i peruanskim. Prošle godine prvi je vrpcu presekao Strongest. Igrao se tada klasični ligaški deo, a sada će opet elitno prvenstvo da bude podeljeno na Aperturu i Klausuru.

Prvi deo šampionata igra se skoro tri meseca, a finale je predviđeno za 12. maj. Šesnaeast klubova biće podeljeno prvo u četiri grupe sa po četiri tima. Posle šest kola po dva najbolja tima igraće u četvrtfinalu plej-ofa.

Izabrane vesti

Pobednik ovog prvog dela šampionata, Aperture, izboriće plasman u grupnu fazu Kopa Libertadores naredne godine i kvalifikovaće se za finalni meč šampionata Bolivije sa najboljem timom iz Klausure. Vicešampioni u oba prvenstva izboriće Kupa Sudamerikanu, drugorangirano takmičenju na tlu Zelenog kontinenta.

Strongest je prošle sezone osvojio titulu, a u novi šampionat ulazi s novim kormilarom, Argentincem Pablom Lavalenom. Najzvučnije pojačanje za tim iz La Paza je Ekvadorac Brajan Angulo, napadač koji stiže iz Emeleka, a pre toga je branio boje Santosa i meksičkih klubova Tihuane i Kruz Azula. Klub je napustio Argentinac, krilo Euhenio Isnaldo koji je krajem prošlog meseca pojačao grčki Iraklis.

01.00: (1,35) Olvejz Redi (4,70) Universitario Vinto (7,00)

U klubu je ostao najbolji strelac tima sa 22 pogotka u 2023. godini, treći najubojitiji golgeter lige, iskusni Argentinac Enrike Triverio.

Bolivar je najveći klub u ovoj zemlji, ali poslednjih godina jje u krizi. I tim sa kultnog stadiona Ernando Siles, na nadmorskoj visini od 3.600 metara, ima novog kormilara, Argentinca Flavija Robata. Proteklog leta je u ovaj klub stigao Brazilac Bruno Savio koji je plaćen egipatskom Al Ahliju 276.000 evra, ali nije se proslavio prošle sezone, kada je samo dva puta pogodio mrežu u dresu tima iz La Paza.

Jedan od kandidata za titulu je i Olvejz Redi koji je zadržao ove godine u timu najboljeg strelca Bolivije prošle godine, reprezentativca Dominikanske Republike Dornija Romera koji je postigao 25 golova.

Rojal Pari ima najmlađi tim sa prosekom od oko 24 godina, dok Nasional Potosi ima najiskusniju ekipu (28). Tomajapo ima najviše stranaca, čak 13, a najmane Orijento Petrolero i Bluming, po pet.

Prema proceni portal Transfermarkt najvrednije fudbalere ima šampion Strongest sa 12.150.000, a neznatno manje je procenjen Orijento Petrolero, a zatim slede Olvejz Redi i Bolivar. Najskromnije sastave imaju Depotivo San Hoze i San Antonio Bulo.

BOLIVIJA, APERTURA – 1. KOLO

Subota

01.00: (1,35) Olvejz Redi (4,70) Universitario Vinto (7,00)

20.00: (4,90) SA Bulo (4,10) Strongest (1,55)

***kvote su podložne promenama

22.30: Bolivar San Hose

Nedelja

01.00: San Kruz - Tomajapo

20.00: Nasional Potosi – Bluming

22.30: Guabira – Independijente

Ponedeljak

00.30: Vilsterman – Orijente Petrolero

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

BolivijaBolivija 1StrongestBolivarOlvejz Redi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara