Fudbaleri Mamelodi Sandaunsa (©Reuters)
Fudbaleri Mamelodi Sandaunsa (©Reuters)

Kreću Južnoafrikanci: Mamelodi apsolutni favorit, Nurković opet izazivač, ali u drugim bojama

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.08.22. | 14:44

Duel Kejptaun Sitija i Sandaunsa (petak, 19.30) otvoriće 27. šampionat Južne Afrike

Novi, 27. fudbalski šampionat Južne Afrike, otpočeće ovog petka utakmicom dva najbolja tima iz prošle sezone, Kejptaun Sitija i Mamelodi Sandaunsa. Drugoplasirani iz prethodnog prvenstva dočekuje prvaka, oba tima će predstavljati svoju zemlju u predstojećim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Svako ko iole prati južnoafrički fudbal zna da su Mamelodi Sandaunsi godinama već najdominantniji klub u toj zemlji. Od poslednjih devet šampionata osvojili su sedam. Poslednja dva krajnje dominantno, sa po 13 i 16 bodova razlike u odnosu na najbliže rivale, pri čemu su u finišima takmičenja uglavnom igrali sa rezervama i klincima, pa su gubili poene.

Izabrane vesti

Bafana je ionako najtrofejniji klub u zemlji, osvojila je 12 titula, znatno više nego svi ostali klubovi zajedno. Najbliži pratioci su joj Orlando Pajrats i Kajzer Čifs sa po četiri titule.

Glavna snaga Mamelodija je organizaciona konstantnost, svi zaposleni su relativno mirni u klubu. Treneru Mankobi Mngkitiju je ovo treća sezona u ulozi šefa stručnog štaba, pre toga je sedam godina bio asistent u klubu. Ovaj 51-godišnji strateg zato zna kako Mamelodi funkcioniše na svim nivoima, a nije mnogo drugačija situacija ni sa igračima. Čak 13 sadašnjih prvotimaca su u klubu pet godina ili duže. To je preozbiljna uigranost, pogotovo za ovaj nivo. Najduže su u klubu Temba Zvane i Denis Onjango, od 2011.

19.30: (3,50) Kejptaun Siti (3,00) Mamelodi Sandauns (2,15)

Mamelodijevi tradicionalni rivali su Pajretsi i Čifsi, ali poslednjih godina duvaju neki novi vetrovi na jugu Crnog kontinenta. Pojavili su se neki novi klubovi, koji do skoro nisu ni bili u eliti, prošlu sezonu su Kajzer Čifs i Orlando završili na petoj i šestoj poziciji. To znači da dogodine neće igrati na međunarodnoj sceni, pa će se posvetiti samo prvenstvu.

Timovi koji su nam direktni konkurentni za titulu su Kejptaun Siti, Stelenboš i Rojal AM. To su ekipe koje su dosta napredovale iz sezone u sezonu i očekujem da će nam zadavati mnogo problema. Ostali će morati da se bore žestoko kako bi bili među tri najbolje ekipe. Video sam da su Pajretsi i Čifsi doveli dosta dobrih igrača, ali trebaće im vremena da sve to podmažu“, smatra Mngkiti.

Zanimljivo je da su se Čifsi i Pajratsi pokazali dobro na međunarodnoj sceni. Prošle sezone je Orlando stigao do finala Kupa konfederacije, gde ga je savladao marokanski Berkan. Sezonu pre toga su Čifsi predvođeni Samirom Nurkovićem stigli do finala Lige šampiona, gde je Al Ahli iz Kaira bio neprelazna prepreka.

Nurković je jedini srpski fudbaler koji je ostao u ligi, ali ni on više nije u Čifsima. Nekadašnji omladinac Partizana je ovog leta kao slobodan igrač prešao u Rojal AM, a sudbina ga je naterala da debituje baš protiv svog dosadašnjeg kluba u subotu.

Kada pričamo o timovima koji imaju visoke ambicije, ne možemo da zaobiđemo Ama Zulu. Prošle sezone je kao vicešampion nastupao u elitnom takmičenju, sa klupe ga je predvodio Beni Mekarti, ali on je smenjen u martu zbog loših rezultata u prvenstvu. Ama Zulu je završio prvenstvo kao sedmi na tabeli, imao je čak 24 poena manje od Mamelodija, a u međuvremenu se Mekarti zaposlio kao trener napadača u Mančester Junajtedu.

Između dve sezone je veliki broj igrača u Južnoj Africi promenilo klubove. Međutim, neko značajnije obeštećenje je plaćeno samo za jednog fudbalera. Sandaunsi su kupili čileanskog reprezentativca Marsela Aljendea za 2.900.000 evra od Montevideo Sitija, filijale Mančester Sitija. Načinili su tako ovog 23-godišnjeg vezistu jednom od zvezda čitavog takmičenja.

SVI ŠAMPIONI JUŽNE AFRIKE

12 – Mamelodi Sandauns

4 – Orlando Pajrets, Kajzer Čifs

3 – Supersport Junajted

1 – Mening Rendžers, Santos, Bidvest Vits

JUŽNA AFRIKA 1 – 1. KOLO

Petak

19.30: (3,50) Kejptaun Siti (3,00) Mamelodi Sandauns (2,15)

Subota

15.00: (2,20) Golden Erous (3,00) Ričards Bej (3,45)

15.00: (3,05) Marumo Galants (2,65) Stelenboš (2,65)

15.00: (1,85) Orlando Pajrets (3,25) Svalous (4,30)

17.30: (3,10) Rojal AM (2,95) Kajzer Čifs (2,40)

20.00: (2,25) Maricburg Junajted (2,90) Sekukune (3,45)

Nedelja

15.00: (3,05) TS Galaksi (2,65) Ama Zulu (2,65)

17.30: (2,10) Supersport Junajted (3,00) Čipa Junajted (3,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Južna Afrika 1Mamelodi SandaunsSamir NurkovićOrlando PajretsKajzer Čifs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara