Džon Hairo Ruiz u dresu Crvene zvezde (©Starsport)
Džon Hairo Ruiz u dresu Crvene zvezde (©Starsport)

Kriza bivšeg napadača Zvezde: Ruiz bez gola od 25. januara

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.04.24. | 23:05

Iako je njegov napadač u lošoj formi Eredijano je lider kostarikanske Klausure i veliki favorit protiv Gvanakasteke (utorak, 04.00 časova)

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Džon Hairo Ruiz upao je u ozbiljnu golgetersku krizu u rodnoj Kostariki. Napadač Eredijana nije postigao nijedan pogodak još od 25. januara i velikog derbija sa Saprisom (2:1), mada to nije negativno uticalo na rezulate njegovog tima. Eredijano svoj meč 18. kola Klausure sa Gvanakastekom (utorak, 04.00) dočekuje na liderskoj poziciji.

Ruiz je u Klausuri zabeležio učinak od po samo jednog gola i asistencije, mada mora da se napomene da je četiri meča propustio zbog povrede. Slab je to učinak za fudbalera jednog od najboljih ekipa u zemlji, koji je najčešće igrao kao krilni napadač, a u poslednje vreme i kao centarfor.

Izabrane vesti

Ipak, ne sumnjamo da će mu navijači oprostiti slab učinak ako Eredijano dođe do titule. Za početak je bitno da ostane među četiri najbolja tima u ligi i posle 22. kola, a onda u plej-ofu mora da savlada dve prepreke. Naime, sistem takmičenja u Kostariki je takav da u eliti igra 12 ekipa dvokružno, posle čega četiri najbolja tima idu u polufinale – prvi protiv četvrtog, a drugi protiv trećeg. Dalje se igraju dvomeči dok ne dobiju šampiona.

Eredijano je veoma blizu overe plasmana u plej-of. Trenutno je na deobi prvog mesta sa Saprisom, oba tima imaju po 36 bodova, ali Ruizov tim je odigrao meč manje. To je ovaj noćašnji sa Gvanakastekom, sedmoplasiranim timom na tabeli, koji je poražen na tri od poslednja četiri meča.


04.00: (3,35) Gvanakasteka (3,25) Eredijano (2,10)


Ako Eredijano trijumfuje pobećiće petoplasiranoj Liberiji na +9 i biće mu potrebna samo još jedna pobeda da bude siguran među prva četiri. Ovog rivala je već jednom savladao u Klausuri, na svom terenu sredinom februara sa 2:1.

Pre Klausure, u sklopu ove iste sezone igrala se i Apertura. Eredijano je tada bio treći u ligaškom delu, u polufinalu je eliminisao Alahuelense, ali je u finalu dvaput izgubio od Saprise. Ruiz je na tom turniru imao znatno manju minutažu, na terenu je proveo samo 477 minuta, raspoređenih na 12 mečeva. Uspeo je tada 30-godišnji ofanzivac dvaput da se upiše u strelce.

Ukoliko imate problem da se setite Ruiza u dresu Zvezde, ne krivimo vas previše. Igrao je za crveno-bele u sezoni 2016/2017, pošto je došao iz Lila kao slobodan igrač, ali nije ostavio neki preterano dobar utisak. Zbirno, odigrao je 35 mečeva za Beograđane, uz učinak od šest golova i dve asistencije. U Srbiji je pre svega ostao upamćen po tome što je u Večitom derbiju izašao sa loptom u gol-aut i odatle je dodao Ričmondu Boaćiju, koji je potom asistirao Geloru Kangi za gol. Sudijama je promaklo da je Ruizu pobegla lopta i gol je priznat, a meč je završen 1:1.

Već na leto je Zvezda prodala Kostarikanca saudijskoj Al Fejhi za 500.000 evra,a već u januaru 2019. Ruiz je se vratio u Kostariku, u matičnu Saprisu. Od zime 2020. je član Eredijana, sa kojim je osvojio jednu titulu i dva Superkupa. To su mu jedini trofeji u karijeri.

Za reprezentaciju Kostarike Ruiz je odigrao 10 utakmica i postigao jedan pogodak.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


KOSTARIKA 1 (KLAUSURA) – 18. KOLO

Nedelja

Zeledon – Gresija 1:1 (0:0)

/Agire 54 – Kluni 81/

Alahuelense – Saprisa 2:2 (0:0)

/Kembel 83 – Mora 89 – Gomez 53, Paradela 75/

Ponedeljak

Santos – Puntarenas 2:1 (1:1)

/H. Viljalobos 33, K. Viljalobos 50ag – Parkins 7/

Liberija – Kartahines 3:1 (1:0)

/Angulo 20, Pinjar 49, Gomez 72 – Ernandez 79/

San Karlos – Sporting San Hoze 0:1 (0:1)

/Kardenas 12/

Utorak

04.00: (3,35) Gvanakasteka (3,25) Eredijano (2,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kostarika 1Džon RuizEredijano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara