Kriza u Bajernu: Igrači traže promenu formacije, Nagelsman ih naziva gomilom kokošaka

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.09.22. | 17:55

Uprava kluba bez obzira na sve probleme ispunila veliku želju mladog trenera...

Ne stišava se bura u Bajernu izazvana porazom u Augzburgu proteklog vikenda (0:1), odnosno četvrtom utakmicom bez pobede u Bundesligi, što se bavarskom velikanu nije dogodilo više od 20 godina.

Mediji su nemilordni prema mladom treneru Julijanu Nagelsmanu i bez obzira na uveravanje ljudi iz uprave da ovaj nije dobio nikakav ultimatum, niti da mu je pozicija ugrožena, nemački Skaj navodi kako je 35-godišnji stručnjak pod ozbiljnim nadozorom. U prevodu, ukoliko u narednih nekoliko rundi ne uspostavi niz pobeda, tema njegove budućnosti mogla bi da se nađe na dvenvom redu.

Izabrane vesti

"Prema našim informacijama Nagelsmanu se fotelja još ne trese. Ali kao nikad ranije nalazi se pod prismotrom", piše Florijan Pletenberg. "Od njega se ne očekuje samo sigurna igra i pobeda protiv Leverkuzena idućeg petka, nego i da se pod itno prilagodi načinu funkcionisanja Bajerna i adekvatnom moderiranju u kriznim situacijama poput ove. Jer dok šefovi hvale njegove metode i profesionalne veštine, evidentne greške pripisujući mladosti, na njegov račun postoji i podosta kritika".

"Hansi Flik je, primera radi, uspeo da i rezerviste drži zadovoljnim. Nijedan jedini problem nikada nije izašao u javnost. Sada je situacija drukčija", piše dalje jedan od najboljioh poznavaoca situacije u klubu iz Minhena. "Naglesmanova komunikacija sa igračima nije dobra. O tome svedoči fakat da ga je i čak i novajlija Rajan Gravenberh kritikovao zbog male minutaže, i to svega nekoliko nedelja pošto je stigao u klub. Takođe, Leon Gorecka je kazao kako mu nije jasno zbog čega nije počeo neke utakmice iako se osećao spremnim".

Trener Bajerna se poslednjih dana susreće i sa kritikama zbog svog slobodnijeg stila oblačenja. Ocene su medija da tako 'šarenoliko odeven' ne može da bude neprikosnoveni autoritet, pogotovo ne igračima koji su njegovih godina.

"Od njega se još očekuje da u budućnosti ima jasnu, ravnu liniju ponašanja pred medijima. I u slučaju uspeha i neuspeha. Posle poraza u Augzburgu bio je ćutljiv, skoro pa uvređen"...

Pletenberg navodi da je Nagelsman organizovao sastanak sa najvažnijim igračima posle tog neuspeha u Augzburgu. Za stolom sa njim bili su Nojer, Miler, Kimih i Gorecka. Tom prilikom kazao je kako je otvoren da čuje njihove ideje, šta bi trebalo da se menja, te da su mu oni tražili da promeni formaciju koju forsira: 4-2-2-2. Njihov je stav da Bajern u takvom sistemu ne može da iskaže pun potencijal.

Sada ostaje da vidimo da li će ih i u kojoj meri trener ispoštovati...

Kada je u pitanju taj loš odnos sa igračima Bild u današnjem izdanju navodi da je u dobroj meri sve eskaliralo posle meča sa Štutgartam, odnosno usled kasno primljenog gola za konačnih 2:2. Kaže se da je Nagelsman potom u svlačionici svoje defanzivce nazvao 'gomilom kokošaka'. Takva reakcija trenera, razume se, nije naišla na dobar prijem...

"Prema saznanjima Bilda igrači su očekivali određenu samokritičnost i od strane šefa struke koji je za taj meč napravio šest izmena u startnih 11, a potom sa 2:1 napravio još pet promene, tumbajući određene pozicije u ekipi".

O toj situaciji u svlačionici govorio je Nagelsmanov trenerski otac Ralf Rangnik:

"Da li trener sme tako da se ophodi prema igračima? Ne mogu da sudim o tome, nisam bio prisutan, nisam to čuo. Ali da, i ja sam umeo da kažem mojim igračima: ako okolo jurimo kao gomila kokošaka i niko ne zadrži svoju poziciju, onda svkako nećemo moći da pobedimo".

Na konkretno pitanje da li je njegov pulen dorastao izazovima u tako velikom klubu rekao je:

"Naravno da jeste! Ne samo da može da vodi Bajern, nego je pokazao prošle sezone da može da igra vrlo uzbudljiv fudbal. Potrebno je malo vremena nakon odlaska Roberta Levandovskog da se sve posloži. Uostalom, Bajern je imao dovoljno šansi da dobije sve te četiri utakmice. Julijan radi veoma pedantno, posvećen je detaljima. Sada će sve to podići na još viši nivo, ubeđen sam. Ovo je za njega nova situacija, ima toliko zvezda u ekipi, mora sa svima da uspostavi dobru vezu".

"Ali nije sve ni do Nagelsmana i njegovih grešaka", piše dalje Pletenberg za Skaj. "Važni igrači kako Jozua Kimih, Tomas Miler i Serž Gnabri daleko su u top forme. Sadio Mane se još nije uklopio"...

Pletenberg završava uveravanjem da Bajern izlaz iz krize neće tržiti novim kupovinama na zimskom tržištu. Ovaj sastav će, izvesno je, završiti sezonu. A kako je ranije najavljeno, Bavarci bi idućeg leta mogli da krenu po Harija Kejna ukoliko ovaj u međuvremenu ne produži ugovor sa Totenhemom i uđe u poslednjih 12 meseci.

A u međuvremenu, navodi Bild, uprava kluba ispunila je Nagelsmanovu specijanu želju, što pokazuje da se u njegove ideje i dalje veruje. On je, naime, tražio da ispred njegove kancelarije bude izgrađen poveći balkon, visok nekoliko metara, sa kog bi on mogao da posmatra treninge. Ispred je postavljen i džinovski LED ekran po kom će trener imati mogućnost da uz pomoć lasera igračima pokazuje kretanje i sve što želi.

Sve to biće u funkciji od polovine iduće nedelje, kada se u Minhen vrati 16 igrača sa reprezentativnih akcija. Zanimljivo da Nagelsman zbog toga (ali i povreda) ovih dana može da računa samo dvojicu provotimaca. To su Erik Maksim Čupo Moting i golman Sven Ulrajh. Njih dvojica su, očekivano, dobili slobodan vikenda.


tagovi

Julijan Nagelsman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara