(©Reuters)
(©Reuters)

Kuman već skovao plan za 2022. godinu: Ostanak Mesija i besplatni svetski asovi

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.03.21. | 10:26

Holanđanin sastavio spsak želja koji će izneti pred Laportu

Bura u Barseloni koja je trajala od prošlog leta izgleda da konačno jenjava, a da katalonski gigant polako ali sigurno pronalazi put ka mirnoj luci. Od avgustovskog debakla u četvrtfinalu Lige šampiona od Bajerna u redovima španskog kluba nizali su se problemi, pa se na nezadovoljstvo Lionela Mesija i želju da napusti klub nadovezao rastanak sa trenerom Kikeom Setjenom i sportskim direktorom Erikom Abidalom, bura se nije stišala ni dolaskom Ronalda Kumana, s obzirom na to da je povratak Holanđanina brzo pao u senku velikog duga Katalonaca, ali i ostavke predsednika Đozepa Marije Bartomeua, pa ne čudi što su se dešavanja van terena odrazila i na igre usled kojih je katalonski klub ponovo eliminisan u osmini finala Lige šampiona i treutno se nalazi u situaciji da u Primeri gleda u leđa Atletiko Madridu.

Izbor novog predsednika i imenovanje Đoana Laporte nagovestili su kurs kojim će krenuti posrnuli gigant. Iako se u medijima govorilo da će jedna od promena koje će doneti novo rukovodstvo predstavljati angažman novog šefa stručnog štaba, postaje gotovo izvesno da do takvog scenarija neće doći, a da će Kuman dobiti šansu u narednom periodu. Takav epilog nagoveštava plan koji je već skiciran za narednu sezonu koji će šef stručnog štaba izneti u razgovoru sa Laportom koji predstoji.

Izabrane vesti

Kumanova četa, uprkos eliminaciji iz Lige šampiona još je u trci za trofeje na domaćoj sceni s obzirom na to da za Atletikom zaostaje četiri boda u Primeri, a da je u Kupu kralja zakazala aprilsko finale protiv Atletik Bilbaa. Paralelno sa borbom na dva fronta, holandski strateg počeo je da kuje planove za novu sezonu te je već poznato sa kojim će zahtevima izaći pred Laportu.

Predsednik Barselone javno je pružio podršku aktuelnom treneru, a posle utakmice sa Pari Sen Žermenom dvojac je zakazao razgovor na kojem će biti razmotreni dalji koraci kluba. Prema saznanjima Mundo Deportiva prvi Kumanov uslov biće ostanak Lionela Mesija i Usmana Dembelea, igrača koje smatra za krucijalne u stvaranju pobedničkog tima. U slučaju da jedan od pomenute dvojice igrača ipak ne produži ugovor, uslov bi bio dovođenje adekvatne zamene vrhunskog kalibra.

Takođe, definisan je spisak pozicija na kojima će biti neophodna osveženja, pa tako iz Kumanove perspektive, neophodno zaoštrenje konkurencije predstavlja angažman štopera, levog beka, veznog igrača dobrog na lopti i centarfora.

Dovođenje "devetke" označeno je kao prioritet na letnjoj pijaci, a Kumanovi favoriti su Erling Haland i Romelu Lukaku. Ipak, izbor će krojiti finansijske mogućnosti Katalonaca te je kao najrealnija opcija označen Memfis Depaj, napadač Liona kojem ugovor ističe u junu 2021. godine. Sunarodnik bi Holanđaninu doneo sve potrebno na poziciji centarfora, s obzirom na to da je svestran i da može da igra kako u samom špicu tako i po levom boku.

Još jedan kapitalan transfer bez obeštećenja mogao bi da predstavlja angažman defanzivca, s obzirom na to da je favorit među potencijalnim pojačanjima u odbrani je Erik Garsija koji je bio želja kluba tokom jeseni i zime. Holanđanin ne krije da je centralni defanzivac Mančester Sitija igrač po njegovom ukusu, odličnih defanzivnih karakteristika, dobar u igri sa loptom i, što je najvažnije, sa ugovorom samo do kraja sezone. Ukoliko bi Španac stigao kao slobodan igrač osim što bi zaoštrio konkurenciju u zadnjoj liniji, ostavio bi značajan novac u kasi koji bi mogao da se iskoristi za dovođenje ostalih pojačanja.

Novac koji bi Barselona uštedela angažmanom napadača i štopera mogao bi da bude značajan pri izboru levog beka, a španski mediji ističu da Katalonci ne razmišljaju o ulasku u trku za Davida Alabu. Ipak, ukoliko ne bude adekvatnog pojačanja na tržištu, šansu uz levu aut-liniju u narednoj sezoni dobiće golobradi tinejdžer Alehandro Balde, kojem bi rezervu predstavljao Junior Firpo.

Konačno, konkurenciju u veznom redu Kuman želi da pojača kreativcem dobrim na lopti koji bi držao konce igre, a rešenje vidi u još jednom sunarodniku kojem ističe ugovor - Žoržinju Vajnaldumu koji bi sa Depajem ujedno popunio već viđeni odlazak Kutinja koji je uz Miralema Pjanića već stavljen na letnju transfer listu.

Spisak želja i planova je sastavljen, preostaje samo da Laporta kaže "da"...


tagovi

Đoan LaportaErik GarsijaRonald KumanŽoržinjo VajnaldumLionel MesiMemfis Depaj

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara