Kostarikanski navijači (©AFP)
Kostarikanski navijači (©AFP)

Kup Kostarike – da biste imali na šta da se kladite

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.11.22. | 23:05

Fudbalski savez centralnoameričke države posle sedam godina organizovao nacionalni kup kako bi „podigao komercijalni rast sporta“. U prvom susretu osmine finala u noći između četvrtka i petka od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu se sastaju Gvadalupe i Puntarenas

Završila su se prvenstva Brazila, Argentine, MLS… U Meksiku je polusezona, zbog Svetskog prvenstva u Kataru fudbal je skoro potpuno stao u Severnoj i Južnoj Americi. Skoro, ne skroz. Fudbalski vakum prepoznao je Fudbalski savez Kostarike, koji je uvideo šansu da napravi jeftinu promociju svog fudbala. Naravno, FIFA ne dozvoljava da se igra prvenstvo, ali ne postoje nikakve propozicije kada je nacionalni kup u pitanju. Zato, posle sedam godina i tek četvrti put u istoriji, ovog novembra i decembra će se odigrati Kup Kostarike.

Matematika im je bila logična, a na umu su Kostarikancima prvenstveno bili kladioci. Svetsko prvenstvo se igra u Aziji, poslednja utakmica u terminu će se završavati u 13 časova po lokalnom vremenu, posle čega stanovnici u Latinoamerici nemaju na šta da se klade sve do 4 ujutru.

Izabrane vesti

Ovako će imati, Kup Kostarike će se igrati gotovo svakog dana u terminima kada se ne igra Mundijal. Popuniće taj prazan prostor.

Tražili smo novi produkt sa strateškim saveznicima, kako bismo nacionalnom fudbalu i sportu doneli komercijalni rast. Želeli smo da pozicioniramo kup što bolje, kao zvanično takmičenje sa trofejem i privlačnim finansijskim nagradama“, rekao je predsednik prvenstva Kostarike Viki Ros.

03.00: (2,50) Gvadalupe (3,35) Puntarenas (2,55)

Kostarika učestvuje na šampionatu sveta, u grupi sa Španijom, Nemačkom i Japanom, pa je očekivano pažnja javnosti usmerena tome. Ipak, postoji interesovanje i za klupski fudbal, pogotovo što će svaku utakmicu u nacionalnom kupu da prenosi lokalna televizija.

Svako od učesnika će odigrati najmanje dva meča, takmičenje kreće od osmine finala, ali će se igrati sa revanšima. Igraće ga svih 12 prvoligaša i četiri drugoligaša.

Motivisani smo, televizijske stanice su nam izašle u susret i napravili smo idealan format turnira kako bi bio atraktivan regionalno, ne samo na nacionalnom nivou“, kazao je Serhio Hidalgo, jedan od funkcionera FS Kostarike.

Ovaj turnir će biti odigran u čast Antonija Vargasa (29), golmana Gvadalupea koji je preminuo 24. oktobra ove godine na treningu od posledica srčanog udara. Iako iz sponzorskih razloga takmičenje neće menjati ime, biće mu ukazana počast na svakom meču. Noćas će baš Gvadalupe da odigra prvu utakmicu osmine finala sa Puntarenasom, kod kuće na svom stadionu u predgrađu San Hozea.

Zbog Mundijala će pojedine ekipe da budu oslabljene, za reprezentaciju Kostarike igraju 16 igrača iz domaćeg šampionata. Najviše ih ima Eredijano, šestoricu, dok Alahuelense ima trojicu. Predstavnike imaju i San Karlos, Saprisa, Gresija, Gvanakasteka,ali i Puntarenas, koji igra noćas. Dvomeč sa Gvadalupeom će propustiti vezista 21-godišnji vezista Entoni Ernandez, koji je A reprezentativac postao letos.

Apertura Kostarike se završila 6. novembra, kada je odigrano veliko finale. Eredijano je došao do trofeja pošto je bio bolji od Saprise sa 1:0. Gvadalupe je bio četvrti u A grupi sa 16 bodova, dok je Puntarenas uspeo da se domogne plej-ofa, ali je u polufinalu izgubio od Eredijana. Klausura će početi 15. januara.

U latinoameričkom svetu se nacionalni kupovi nisu „zapatili“ kao u Evropi, tek su poslednjih godina počeli da se igraju. Brazilci su povukli nogu, Argentina ga je pokrenula 2011, a Ekvador tek 2019. godine. Što se tiče Kupa Kostarike, jedine tri sezone su odigrane u periodu od 2013. do 2015. godine. Prvo takmičenje je osvojila Saprisa, posle čega je Kartahines prisvojio naredna dva pehara.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

KUP KOSTARIKE – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Sreda

Eredijano – Santa Ana 3:0 (1:0)

Sarči – Gresija 0:0

Četvrtak

Alahuelense – Gvanakasteka 2:1 (1:0)

Petak

03.00: (2,50) Gvadalupe (3,35) Puntarenas (2,55)

Subota

03.00: Sporting San Hoze – Zeledon

Nedelja

02.00: Santos – San Karlos

02.00: CS Urugvaj – Saprisa

22.00: Turialba – Kartahines

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kostarika 1Gvadalupe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara