Ćavi i Feran Tores (©Reuters)
Ćavi i Feran Tores (©Reuters)

Kup kralja minimalni cilj za opstanak Ćavijevog projekta

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.01.24. | 14:47

Barselona večeras protiv Atletika u Bilbau igra za plasman u polufinale

Pravi ljubitelji Kupa kralja sukobljavaju se sredu uveče u uzbudljivom četvrtfinalu, kada Atletik Bilbao dočeka Barselonu na San Mamesu. Ernesto Valverde se ponovo ujedinjuje sa svojim bivšim poslodavcima pošto je predvodio baskijsku ekipu do pobede od 2:0 nad Alavesom u osmini​​finala, dok je Blaugrana ispratila Unionistas Salamanku u prethodnoj fazi sa 3:1.

Utakmica protiv Bilbaa ove srede predstavljena je u taboru Barse kao najvažnija u sezoni. Čak bitnija od finala Superkupa Španije. Stvar je u tome da klub ne samo da visoko ceni Kup kralja - nije Blaugrana uzalud rekorder sa 31 krunom - već se osvajanje pehara smatra izvodljivijim.

Izabrane vesti

Ako Barselona eliminiše baskijski tim, biće udaljena samo tri utakmice od trofeja. Štaviše, Real Madrid više nije na turniru, tako da je put daleko lakši u slučaju plasmana u polufinale ili hipotetičko finale.

21.30: (2,70) Bilbao (3,35) Barselona (2,60)

U sportskom menadžmentu Barselone Kup kralja se jasno smatra minimalnim ciljem u aktuelnoj kampanji. Da bi trener Ćavi Ernandez uspeo da učvrsti svoju poziciju morao bi da osvoji bar jedan trofej, ali i da ispuni neke druge sulove. Plasman u Ligu šampiona je uslov svih uslova, a zatim i nastavak bitke za šampionsku titulu i pored aktuelnog minusa, odnosno dostojan utisak u osmini finala evropske elite protiv Napolija.

Ukoliko osvoji Kup, a u druga dva takmičenja stekne dobar imidž, konačna refleksija sportskog menadžmenta mogla bi da otvori vrata kontinuitetu Ćavijevog projekta. S druge strane, ukoliko Valverde bude uspešniji na San Mamesu, opcije bi bile svedene na minimum, jer Blankosi su u najboljoj poziciji da iosvoje Primeru, dok u Ligi šampiona ima i drugih rivala koji su na višem nivou od Blaugrane.

Sve u svemu, sukob na San Mamesu mogao bi da se smatra finalom pre finala. Postoji mnogo argumenata da ga ocenimo kao jedan od najuzbudljivijih, čak i najiščekivanijih duela na turniru. Među mnogima se ističu visok nivo oba tima jer igraju treći i peti tim u šampionatu Španije, istorija oba u sastava u takmičenju pošto su to ekipe koje su ga osvajale najviše puta, zatim i sportsko rivalstvo, pa i prošlost Ernesta Valverdea.

Atletik pretenduje na svoje peto uzastopno polufinale Kupa, što mnogo govori o pouzdanosti Lavova u nokaut takmičenjima. A njegova snaga postaje još veća kada se bitke vode Bilbau. Dinamika Valverdeovog tima uliva optimizam, pošto je crveno-beli tim pobedio u poslednjih šest utakmica koje je igrao kod kuće.

U večerašnjem susretu se očekuje da zaigra Injaki Vilijams, koji je posle rane eliminacije reprezentacije Gane sa Afričkog kupa nacija dobio dozvolu da napusti tabor selekcije i pridruži se klubu. Napadač stiže na vreme i očekuje se u sastavu. Nema dileme da će Vilijams doneti veću stabilnosti Bilbau posle neuspeha na Mestalji. Atletik je prekinuo odličan niz od 14 uzastopnih utakmica bez poraza, ostvaren od kada je izgubio od Barse u Primeri.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - ČETVRTFINALE

Utorak

Selta - Real Sosijedad 1:2 (0:1)

/De la Tore 90+2 - Ojarzabal 2, Beker 66/

Sreda

19.30: (3,60) Majorka (3,40) Đirona (2,10)

21.30: (2,70) Bilbao (3,35) Barselona (2,60)

Četvrtak

21.00: (1,62) Atletiko Madrid (3,80) Sevilja (5,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup kraljaBarselonaĆaviCavi ErnandesAtletik BilbaoBilbaoErnesto Valverde

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara