Sergej Milinković-Savić, Đorđe Mihailović i Miloš Kerkez (©Reuters)
Sergej Milinković-Savić, Đorđe Mihailović i Miloš Kerkez (©Reuters)

Lacio bez Imobilea u Ligi konferencije, Mihailović i Kerkez upoznaju Sergeja

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.03.23. | 10:48

Rimljani će od 18.45 časova dočekati AZ Alkmar u prvom meču osmine finala najmlađeg takmičenja UEFA

Pošto Roma u četvrtak igra protiv Real Sosijedada meč osmine finala u Ligi Evrope, gradski rival Vučice, koji je u jednom rangu takmičenja UEFA ispod, Lacio mora na teren već danas. Rimljani će od 18.45 časova ugostiti AZ Alkmar u okviru prvog meča osmine finala Lige konferencije.

Netipičan termin za odigravanje meča nije baš odgovarao izabranicima Mauricija Sarija, koji su prošlog petka igrali izuzetno težak meč sa liderom Serije A Napolijem u Napulju. Lacio je priredio iznenađenje, slavio je sa 1:0 golom Matijasa Vesina, ali taj meč je ostavio posledice po igrače.

Izabrane vesti

Najveća od svih – najbolji strelac Lacija Čiro Imobile je povredio butni mišić na desnoj nozi. Stisnuo je zube, odigrao do kraja meč u Napulju, ali je sebi pogoršao stanje i sada mora da otvori bolovanje.

Neće potpisnik 11 golova ove sezone (devet prvenstvenih i dva u Evropi) igrati protiv AZ-a, izvesno ni protiv Bolonje za vikend, a lekarski tim se nada da će osposobiti 33-godišnjeg napadača za rimski derbi, koji se igra kroz dve nedelje. U ovom trenutku deluje da je veća šansa da će i taj meč Imobile da propusti.

18.45: (1,75) Lacio (3,70) AZ Alkmar (5,40)

To znači da će srpskom reprezentativcu Sergeju Milinkoviću Saviću da nedostaje omiljeni saradnik u napadu. Sjajni plejmejker, koji je zabeležio osam asistencija ove sezone, pet je upisao tako što je namestio golove baš Imobileu.

Sarijev problem je što na raspolaganju više nema nijednog klasičnog napadača. Protiv AZ-a je praktično prinuđen da igra sa Felipeom Andersonom kao sa „lažnom devetkom“, a sa krilnih pozicija će mu pomagati Pedro i Matija Zakanji.

Felipe nema luksuz da se sada žali na odmor, jednostavno nemamo drugu soluciju“, prokomentarisao je Sari.

Glavni adut Lacija u poslednje vreme je dobra odbrana. Računajući sva takmičenja, nebeskoplavi nisu primili nijedan gol na poslednjih pet utakmica. Sjajan niz je počeo od baraža za Ligu konferencije sa Klužom (1:0), a potom nije primljen gol ni u duelima sa Salernitanom, Sampdorijom, Napolijem, kao ni u revanšu sa Rumunima.

Dugo nismo primili gol, a to je zasluga celog tima. Fizički igramo dobro, radimo na defanzivi i tu se vidi naša vrednost. Osećam podršku od trenera i meni je to najvažnije. Zato se trudim svaki put da sam 100 odsto spreman. Italijanska golmanska škola je mnogo drugačija od one na koju sam navikao, posebno sam mentalno napredovao od kako sam ovde“, kazao je portugalski golman Luis Maksimilijano, koji je branio Laciov gol na mečevima u Ligi konferencije i koji će da stoji među stativama i u osmini finala.

Pretnja po nekadašnjeg golmana Granade biće dvojica fudbalera srpskog porekla, koji nastupaju za druge reprezentacije. Reč je o ofanzivnom vezisti Đorđu Mihailoviću, 24-godišnjaku rođenom u Sjedinjenim Američkim Državama, koji nastupa za njihov nacionalni tim, kao i levom beku Milošu Kerkezu. Ovaj 19-godišnjak je rođen u Vrbasu, ali su ga Mađari pridobili na svoju stranu, dali mu pasoš i sada igra za njihovu reprezentaciju.

Kerkez je na šest mečeva u grupnoj fazi Lige konferencije postigao jedan gol i zabeležio tri asistencije. Mihailović je u Alkmar stigao ove zime iz Montreala za 6.000.000 evra, a do sada je na šest mečeva u Erediviziji postigao jedan gol i zabeležio jednu asistenciju. Protiv Lacija će prvi put zaigrati u nekom takmičenju UEFA.

Lacio je ove sezone igrao Ligu Evrope, a bio je treći u svojoj grupi, pa se zato sada preselio u Ligu konferencije. Tu je automatski postao jedan od favorita za osvajanje takmičenja, a ukoliko bi Rimljani uspeli, to bi im bio treći evropski trofej. Do sada je Lacio osvojio Kup pobednika kupova u sezoni 1998/1999 i Superkup Evrope, na otvaranju naredne sezone.

AZ Alkmar je 1980/1981 stigao do finala Kupa UEFA, ali je tamo izgubio od Ipsviča. Potom je 2004/2005 igrao polufinale tog takmičenja. Međutim, ovaj holandski klub još uvek čeka na svoj prvi evropski trofej. U premijernom izdanju Lige konferencije prošle sezone AZ je eliminisao u osmini finala od strane norveškog Bode/Glimta. Tada je trofej završio u rukama Laciovog najvećeg rivala Rome.

LIGA KONFERENCIJE – OSMINA FINALA

Utorak

18.45: (1,75) Lacio (3,70) AZ Alkmar (5,40)

Četvrtak

18.45: (5,70) AEK Larnaka (3,60) Vest Hem (1,67)

18.45: (3,60) Anderleht (3,50) Viljareal (2,15)

18.45: (4,40) Šerif (3,50) Nica (1,95)

21.00: (1,85) Bazel (3,70) Slovan Bratislava (4,60)

21.00: (1,37) Fjorentina (5,10) Sivas (10,0)

21.00: (2,15) Gent (3,40) Bašakšehir (3,70)

21.00: (2,05) Leh (3,50) Gent (3,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeLacioAZ AlkmarSergej Milinković SavićĆiro ImobileĐorđe MihailovićMiloš Kerkez

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara