Foto: Starsport
Foto: Starsport

Lalatović o večitima: I moj tata bi sa Zvezdom osvojio titulu! Tamo stranci vole samo pare

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.01.24. | 09:43

“Partizan je bolji kolektiv. U Zvezdi strance ne zanima Surdulica, pričaju da vole klub, a igraju za 50 hiljada evra",poručuje trener Spartaka

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Subotice)

Posle dve godine šampionska trka u Mozzart Bet Superligi je ponovo živa. Partizan je odigrao iznad svih očekivanja i sjajnu jesen krunisao trijumfom u večitom derbiju, dok  Zvedin projekat na čelu sa Barakom Baharom nije uspeo. Izraelac se tražio, nije uspeo da “ubode” ni mentalitet zemlje, ni navike kluba. Morao je da ode i mesto prepusti Vladanu Milojeviću.

Izabrane vesti

Partizan ima bod prednosti, ali je za Nenada Lalatovića Crvena zvezda veliki favorit da prva prođe kroz cilj i ponovo pokuša da se domogne Lige šampiona. Čitali ste već veliku priču sa trenerom Spartaka o prvom delu sezone u Mozzart Bet Superligi, a rođeni Beograđanin je, na autentičan način, imao opsrvaciju o Partizanovom usponu i Zvezdinim greškama sa stručnim štabom i pojedinim pojačanjima.

"Za mene je iznenađenje , kao i verovatno za celu Srbiju, što je Partizan prvi. Ne iz razloga da ih ja nešto omalovažavam, taman posla. Imaju kvalitet, i igrački i trenerski, pošto je Duljaj uradio veliki posao. Pobedili su Zvezdu i vratili su se na prvu poziciju, ali sam očekivao da jesenji šampion bude Zvezda. Prvenstvo je najzanimljivije u poslednjih 12 godina. Zvezda je dugo dominirala a sada su crno-beli jesenji prvaci. Duljaj je rekao da ga to ne zanima, ali se ne slažem sa njim. Sada on treba da opravda uspeh iz prvog dela sezone. Da li će uspeti? Verovatno da neće”, počeo je Nenad Lalatović u razgovoru za Mozzart Sport.

On je, reklo bi se, stava da je najveći problem njegovog bivšeg kluba bio na klupi, odnosno da Barak Bahar nije znao da slođi kockice. Čak je objasnio da Vladan Milojević neće biti ključna karika.

“Zvezda je imala obaveze u Ligi Šampiona, ispali su iz Evrope i sada će biti apsolutno fokusirani na Mozzart Superligu. Ko god da je trener posle Bahara, tačno da je došao moj tata u Zvezdu, osvojiće titulu. Razlozi su prosti: Zvezda ima najveći budžet i najveću rotaciju unutar tima. Da li je to Vladan Milojević ili tamo neki Petar Petrović, nije ni važno. Osvojiće titulu. Mada svi mi kojima je Zvezda bliža, moramo da budemo prizemni. Partizan im je ove godine ozbiljan konkurent. Zvezda jeste favorit, ali je Partizan kao kolektiv bolji. Pokazali su timski duh. Imaju najboljeg stranca u ligi, Brazilca Saldanju. On se ističe, pravi razliku. Pun pogodak sportskog sektora Partizana”.

“SALDANJA NAJBOLJI STRANAC, ZVEZDA DA SE UGLEDA NA ŠAHTJOR”

Deo monologa Lalatović je posvetio Baraku Baharu.

“Ja ga poštujem, ali nije on došao iz Francuske, Italije... Nego iz Izraela. Možete li da navedete jednog igrača iz Izraela koji pravi razliku negde u Evropi? Oni u Zvezdi su se zaljubili u njega dok je radio tamo. I to je to. U pripremnom periodu su bili odlični ali se u obzir mora uzeti činjenica da su im rivali bile umorne ekipe. To nisu bili realni rezultati. Pobede možda jesu, ali rezultati – ne”.

Veliki broj stranaca u Mozzart Bet Superligi muči Nenada Lalatovića.

“Moram da se osvrnem na strance u Zvezdi, pa i u celoj ligi. Stranac koji ovde dođe, mora da daje golove, da namešta, da brani... Nemam ništa da ima platu od 70 do 80 hiljada evra mesečno, ali onda taj špic mora da postigne 20 golova. Vezni da ima 15 asistencija. Problem je što stranci ne vole naš fudbal. Dolaze ovde zbog novca, Srbija im je odskočna daska. Oni ne osećaju pripadnost, ne shvataju veličinu kluba, ne osećaju težinu utakmice. Kada je Zvezda konkretno u pitanju – oni samo razmišljaju o Ligi šampiona. Njih ne zanima Surdulica. Pitanje je ko je i zašto njih doveo”.

On je dodao da bi svi trebalo da slede primer njegovog bivšeg kluba Šahtjora. Posebno Crvena zvezda:

“Kada menadžeri ili skaut služba dovedu nekog igrača, nemaju razloga da uvaljuju nekog. Ako se taj igrač pokaže kao pojačanje, svi će dobiti procenat. Iz tog razloga nije bilo prevara, isplatio im se veći trošak prilikom transfera jer su znali da dovode kvalitet. U pitanju je iskrena poslovna priča. Tu nema talova i kombinacija. Dođem ti, dođeš mi...”.

“OVDE AKO NOSIŠ SRPSKU MAJICU SI SELJAK. ŠMEKER SI AKO SI U RUSKOM ILI FRANCUSKOM OBELEŽJU”

Za kraj imao je Lalatović patriotski govor.

“Ne znam zašto mi Srbi uvek moramo da pohvalimo drugog, a ne sebe. Zašto ljudi nose majice sa motivima Rusije, Italije, Nemačke... Oni su kao šmekeri, a ko nosi majicu Srbije je seljak. Kao da se stidimo sebe, a imamo odlične igrače: Mitrovića, Tadića, Vlahovića... Morali bismo da imamo više domaćih igrača u svim klubovima. Tako će naš fudbal da napreduje. To su talentovani i zahvalni momci. Ceo život su dali za klub, nisu došli zbog luksuza. Sa druge strane mnogi licemerno kažu da vole klub. Opet ću uzeti crveno-bele jer su najdrastičniji primer. Dođu ljudi u klub i kažu: „Volimo Zvezdu“. A svi imaju platu od 50 hiljada evra. Pa, majstori, ako je volite, što ne igrate za džabe, a ne za toliki novac”.

Piše: Oliver Nagel


tagovi

Nenad LalatovićBarak BaharMateus Saldanja

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara