Dijara (©Starsport)
Dijara (©Starsport)

Lamin Dijara, od njega je drhtala Marakana: Najvažnije mi je bilo da mogu sutra navijačima na oči (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.04.22. | 08:14

„I ovi momci ako budu imali veliku želju, kao što smo imali mi, mogu da pobede u subotu“, kaže Senegalac

Kada je novija istorija večitog derbija u pitanju, ni od jednog igrača Partizana se Marakana nije toliko tresla kao od Lamina Dijare.

Senegalac je redovno tresao mrežu Crvenoj zvezdi, pet puta je bio strelac protiv crveno-belih, a od toga čak četiri puta na stadionu u Ljutice Bogdana: dva puta u prvenstvu (2:0, 2:1) i dva puta u Kupu Srbije (3:2). I svaki od tih mečeva je Partizan dobio.

Izabrane vesti

Iako je sve više stranaca koji igraju u dva najveća naša kluba, odavno neki nije dobio pesmu navijača s tribina, a grobari i dalje Dijari kliču baš zbog tog sjajnog bilansa protiv Zvezde.

I nadaju se fanovi crno-belih da bi u subotu neko od pulena Aleksandra Stanojevića mogao da preuzme pelcer od „Crne mambe“, koji će derbi gledati u Antaliji, gde je sada trener mlađih kategorija u tom turskom prvoligašu.

Tačno znam zašto me zovete: derbi je za vikend ha-ha-ha“, odjekuje zvonki smeh nekadašnjog golgetera Partizana na početku razgovora za Mozzart Sport.

Na pomen situacije pred okršaj sa Zvezdom, Senegalac priznaje da mu ne prija pogled na superligašku tabelu.

Nerviram se zbog Partizana. Teško mi je palo što nismo uspeli da sačuvamo prvo mesto, pa da se poslednji derbi igra na našem stadionu. Ali, dobro, nije ništa gotovo, možemo mi do trijumfa i na Marakani. Imamo dobar tim, kvalitetne igrače, pogotovo očekujem od Rikarda da bude ključna figura meča u subotu. On je i ranije davao golove Zvezdi, idealan je trenutak da se ponovo upiše“.

Situacija pred subotnji derbi je slična iz perioda kada je Senegalac došao u Partizan: crno-beli dugo nisu pobedili na Marakani. Dijara je onda okrenuo točak istorije na vodenicu Parnog valjka.

„Kada sam došao u Partizan jedna od prvih stvari o kojoj su mi pričali je derbi. I slušao sam te priče kako crno-beli teško dobijaju Zvezdu, pogotovo na njenom stadionu. Došli smo mi, nova ekipa i rekli smo da želimo da to prekinemo, da preokrenemo istoriju. I uspeli smo, tih godina smo imali baš dobre rezultate protiv komšija“.

Šalje savet Senegalac sadašnjoj ekipi crno-belih u čemu je „kvaka“ za trijumf u derbiju.

Najvažnija stvar je bila naša velika želja, ona nas je nosila na svakom derbiju. I ovi momci što sada igraju ako budu imali tu veliku želju u subotu, siguran sam da će ih voditi do pobede“.

Otkrio je Lamin Dijara desetak godina kasnije zbog čega je on bio tako efikasan u derbijima, na gotovo svakom je ostavio svoj trag.

Jedna stvar mi je uvek bila u glavi pred mečeve sa Zvezdom. A, to je: šta će biti sutra? Šta hoću da kažem... Uvek sam razmišljao o tome da je derbi takva utakmica, pravi spektakl, da moram na terenu da ostavim sve od sebe, poslednji atom snage, da bih sutradan mogao da izađem našim navijačima na oči. Da niko ne može ništa da mi zameri, da kažu da sam dao sve od sebe. I onda su iz te želje, iz tog truda, golovi dolazili, kao neka nagrada“.

Ni pobede, ni golovi, nego je Dijari uvek prva asocijacija kada se pomene srpski večiti derbi:

Atmosfera! Tako nešto malo gde na svetu postoji. Fantastična je stvar igrati u takvom ambijentu, a utakmice Partizana i Zvezde su uvek dobre. Još kada se postigne gol i dobije meč... Pamti se do kraja života“, podvlači Lamin Dijara


tagovi

Večiti derbiFK PartizanLamin Dijara

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara