Foto: Reuters
Foto: Reuters

Laporta govorio o Halandu i Mbapeu: Nećemo stavljati klub pod rizik skupocenim transferima

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.03.22. | 00:26

"Većina igrača želi da dođe u Barsu, ali će takođe morati da se adaptiraju na naš platni nivo i ekonomsku strukturu poslovanja koja podrazume održivost i balans kluba", ističe predsednik katalonskog kluba

Pobeda u El Klasiku okarakterisana je kao Barselonin povratak na velika vrata. Ne samo kao povratak na teren ili u šampionsku trku, već i na fudbalsku pijacu. Barselona ponovo lovi velika imena. Ili makar tako pišu pojedini evropski mediji. Iako su Real Madrid i Mančester Siti u očima mnogih viđeni kao jedine dve opcije Erlinga Halanda, te da je Kilijan Mbape praktično već novi igrač Kraljevskog kluba, postoje oni koji tvrde da Barselona nije digla ruke od dvojice najtalentovanijih mladih igrača sveta.

Ugledni francuski L'Ekip izašao je u četvrtak sa informacijom da je katalonski klub krenuo po napadača Pari Sen Žermena, što je izazvalo reakciju Đoana Laporte. Barselona je pod novim predsednikom kluba trgla i polako, ali sigurno se uspravlja. Zaostavština ili bolje reći ruina koju je za sobom ostavio Đozep Bartomeu i dalje predstavljaju teg oko vrata Kataloncima, s tim da je taj teg od Laportinog dolaska znatno lakši i novi predsednik kluba želi da ga u što skorijem roku u potpunosti skine.

Izabrane vesti

Stoga, govoreći za Mundo Deportivo, Laporta ističe da spekulacije o Mbapeu vidi kao način da se francuskom reprezentativcu podigne cena.

"Svako je slobodan da lansira glasine, to je deo fudbala, veliki klubovi su zainteresovani za velike igrače. Ali neću da ulazim u to, i vi to trebalo da razumete, jer ako budem pričao o igračima, jedina stvar koju mogu da uradim je da naštetim interesima našeg kluba. Ako pričamo o igraču i našoj nameri da ga dovedemo, povećaćemo mu cenu. Ni u slučaju ovog (Mbapea, prim.aut), niti u slučaju bilo kojeg drugog igrača neću komentarisati kako ne bih naškodio klubu. Tehnički sekretarijat i sportski menadžment zajedno rade na jačanju našeg igračkog kadra koji je sve bolji, i sve smo zadovoljniji. Želim da jasno svima stavim do znanja da stavljamo tim iznad svega, timu koji je pojačan u svim linijama i ono u čemu ne želimo da učestvujemo jeste podizanje igrača i dovođenje onih koji su veći od tima. Želimo da ojačamo tim koji imamo i koji igra po pravom Barsinom sistemu.", rekao je Laporta za katalonski list.

Španska La Liga nedavno je otkrila platne limite svih klubova (novac koji klub može da potroši na plate za godinu dana), a Barselona se našla najniže na listi, sa minusom od oko 150.000.000 evra. Mnogi igrači koji se dovode u vezu sa katalonskim klubom, imaju visoke finansijske zahteve, zbog čega se nameće pitanje da li Blaugrana uopšte može da se trka ostalim evropskim velikanima na tržištu.

"Radimo na tome da limit plata koji imamo, a koji je prema navodima La Lige značajno negativan, preokrenemo kako bismo mogli da dovedemo igrače koji bi pojačali tim. Radimo paralelno, na finansijskom pitanju i dobijanju više resursa a bismo dostigli martignu zarada koja nam je potrebna, a u isto vreme radimo na tome da dovedemo četiri ili pet pojačanja za koja mislimo da su timu potrebna da bi bio još konkurentniji."

Jedno od onih koje bi svakako doprinelo tome da Barselona bude konkurentna u Evropi jeste i Erling Haland. Ipak, Laporta koji je ranije već isticao da bi takav transfer mogao da stavi klub pod rizik, ovog puta nije želeo da govori o imenima pojedinačno.

"Ponavljam, neću govoriti o konkretnim igračima, ali mogu da vam kažem da nećemo sprovoditi nikakve operacije koje će dovesti klub u rizik.To je maksima koju sledimo otkako sam ponovo predsednik, to namse dešavalo u raznim okolnostima i nastavićemo sa ovom filozofijom i ovim kriterijumom, da ovim operacijama ne dovedemo klub u opasnost u koju bismo ga doveli i da smo već zdravi. Tako da možemo da pričamo o igračima, skupocenim operacijama, ali zapamtite, Barselona neće izgubiti glavu. Većina igrača želi da dođe u Barsu, sviđa im se klub, tim, naša filozofija, naš način rada, razumevanje fudbala. Moraće takođe da se adaptiraju na naš platni nivo i na ekonomsku strukturu poslovanja koja podrazumeva održivost i ravnotežu kluba", zaključio je Laporta.


tagovi

Đoan LaportaKilijan EmbapeErling Haland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara