Belodedić i Laudrup, Foto: MN Press
Belodedić i Laudrup, Foto: MN Press

Laudrup: Još pamtim zastrašujuću atmosferu sa Marakane, Rendžers mora da stekne prednost na Ajbroksu

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.03.22. | 10:20

Nekadašnji as Rendžersa i Bajerna, na osnovu iskustva iz 1991. godine upozorio Škote

Susret dva kluba bogate istorije, najtrofejnijeg srpskog tima i ekipe sa najviše pehara u Evropi, osim što će otvoriti novu stranicu kako za Crvenu zvezdu tako i za Rendžers, bio je prilika da se iz brojnih uglova sagleda dvomeč koji sledi. Rivali koji će se boriti za mesto u četvrtfinalu Lige Evrope kroz istoriju su već imali prilike da se tri puta susretnu, a jedan od tri dvomeča odigran je u sezoni ispisanoj zlatnim slovima u Ljutice Bogdana. Na putu do evropskog trona crveno-beli su između ostalih eliminisali i Rendžers i Bajerni iz Minhena, a duel škotskog i srpskog kluba bio je povod Brajanu Laudrupu da premota film.

Izabrane vesti

"Mogao sam da osetim kako mi nestaje boja sa lica. Nakon što sam prošao kroz veoma dug, uski tunel pokušavao sam da u glavi procesuiram scenu koja nije bila nalik bilo čemu što sam ranije video. Dobro došli na Marakanu u Beogradu. Vau. Čak i sada, posle više od 30 godina, kada razmišljam o tome osetim intenzitet zastrašujuće atmosfere. Vrlo malo mesta koja sam posetio u karijeri bilo je blizu da se izjednači sa žestinom Zvezdinog stadiona, to je bilo nešto drugo", naveo je Laudrup u kolumni Dejli Mejla.

Iz iskustva stečenog pre više od tri decenije, ali i na osnovu trenutnih igara oba kluba, nekadašnji ofanzivac Bajerna i Rendžersa otkrio je šta je potrebno da Škoti naprave novi iskorak u Ligi Evrope i plasiraju se u četvrtfinale.

"Moj bivši klub ima šansu da stigne do vođstva na Ajbroksu u četvrtak uveče pre nego što ode na revanš sldeće nedelje na Marakani. Biće to još jedan ogroman test, ali smatram da je Rendžers stekao znanje kako da se nosi sa situacijom. Mogu da stignu do prvog evropskog četvrtfinala u poslednjih 14 godina"

Laudrup je istakao važnost oba susreta, i činjenicu da će se oni u potpunosi razlikovati.

"Ovi igrači su videli i uradili mnogo u Evropi. Ako u četvrtak uspeju da uspostave željeni ritam i da zadrže hladne glave u Beogradu, verujem da će uspeti da eliminišu Zvedu. Ekipa Dejana Stankovića je veoma sposobna. To ne dovodim u pitanje, ali oni nisu u istoj klasi kao ekipa Crvene zvezde 1991. koja je izbacila Rendžers na putu do Bajerna iz Minhena, u koji sam te sezone i došao".

Krilni napadač potom se ponovo prisetio seznoe u kojoj je Crvena zvezda na putu do evropskog trona eliminisala Rendžers i Bajern.

"Nedavno sam ponovo pogledao snimke tih igara na Jutjubu, samo da bih se podsetio detalja. Toliko toga što se dogodilo je svakako bilo nezaboravno. Crvena zvezda je imala Roberta Prosinečkog, Dejana Savićevića, Sinišu Mihajlovića i Darka Pančeva , vrhunske igrače. I Bajern je imao prilično fenomenalan tim, uključujući i pobednike Svetskog prvenstva sa Zapadnom Nemačkom godinu dana ranije. I, kao i uvek u tom klubu, ništa manje od pobede nije bilo prihvatljivo".

Foto: ReutersFoto: Reuters

Bavarci su na domaćem terenu poraženi posle preokreta, te su na gostovanju u Beogradu morali da jure zaostatak u paklenoj atmosferi.

"Čak i u šetnji te noći kroz Beograd, mogli smo da osetimo da će to biti nešto apsolutno ludo. Na stadionu je tada bilo oko 80.000 navijača. Činilo se da je svaki imao petarde, bilo je tako glasno, kao ništa što sam ikada čuo na fudbalskoj utakmici. Ulazili smo u monstruoznu arenu. Kao što sam rekao, bio sam bled. Tada sam imao samo 21 godinu i sve to je bilo novo. Pogledao sam neke druge momke pored mene i njihova lica su izgledala slične boje. Srećom, imali smo i mnogo iskusnih igrača koji su se i ranije nosili sa ovakvim situacijama. Morate da uspete psihološki da se postavite da vas takva atmosfera inspiriše. Ili, u najmanju ruku, da budete sposobni da se isključite. Kada je utakmica krenula, pozitivno smo odgovorili na atmosferu i bili smo tako blizu da režiramo potrebni povratak. Bila je to neverovatna utakmica. Primili smo gol, ali onda smo reokrenuli, pogodili stativu... Ukupno je bilo 3:3 u 90. minutu kada je centaršut u naš šesnaesterac pogodio Klausa Augentalera. Lopta je otišla visoko, a naš golman, Rajmond Auman, imao je potpuno pogrešnu procenu. Mislio je da će lopta pasti preko prečke, ali je umesto toga pala ispod, u gol", rekao je Laudrup.


tagovi

FK Crvena zvezdaGlasgov RendžersRendžersBajern Minhen

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara