Galeno u meču sa Sportingom (©AFP)
Galeno u meču sa Sportingom (©AFP)

Lavovi naoštreni na Zmajeve, Porto bez poraza u 2022.

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.03.22. | 15:02

Kup Portugalije: Dva velikana će odmeriti snage večeras (21.15) u prvom meču polufinala

Finale pre finala u Kupu Portugalije – Sporting ili Porto? Ova dva velikana će verovatno da odluče o trofejima u ovoj zemlji na Iberijskom poluostrvu. Pobednik ovog dvomeča u borbi za pehar će igrati protiv boljeg iz meča, Tondela – Mafra. Porto je bliži kruni u Primeiri, ima šest bodova više od branioca titule. Ona tima su neočekivano kiksnula u prethodnom kolu – Lavovi u Maritimu (1:1), a Zmajevi na svom stadionu protiv Žil Visentea (1:1).

Obeležio je lisabonski Sporting minulu sezonu, prekinuo je dominaciju Porta i gradskog rivala Benfike, i tu ne želi da se zaustavi. Momci Rubena Amorima naciljali su triplu krunu ove sezone, a trofej u Liga kupu već su osvojili. Kreću i po drugi, a najteža prepreka na tom putu im je lider Primeire – Porto. Prvi meč polufinala igra se večeras (21.45) na stadionu Žoze Alvalade.

Izabrane vesti

Već dva puta su Porto i Sporting u tekućoj sezoni delili megdan u šampionatu i oba puta meč je završen identičnim ishodom – remijem. Baš kao i u protekloj sezoni – pride su Lavovi imali pobedu u polufinalu Liga kupa – samo što tim sa Dragaa ne gubi ove sezone, pa ima šest bodova prednosti u šampionatu. Kvota u Mozzartu na igru tip 0-2 je 1,70.

21.45: (2,60) Sporting L. (3,10) Porto (3,10

Neodoljivo Porto podseća na Sportingovu šampionsku generaciju koja je osvojila krunu sa samo jednim porazom, ali u Kupu Portugalije neće nijedan tim moći da zaigra na kartu remija. Makar ne u revanšu na Dragau. Moraće da krenu na sve ili ništa, po prolaz. U oba ovosezonska okršaja Porto se izmigoljio Sportingu.

Početkom septembra Nuno Santos je na Žoze Alvaladeu doveo Lavove u vođstvo, da bi Luis Dijaz, zimsko pojačanje Liverpula, izjednačio u nastavku. Revanš je bio spektakularan. Sporting je na Dragau vodio sa 2:0, ostao je sa igračem manje, a Zmajevi su pogocima Fabija Vijeire i Mehdija Taremija stigli do boda. Nadoknadu je obeležila velika tuča i višeminutno jurenje igrača po terenu. Podelio je sudija još četiri crvena kartona na onaj Koatesov iz osnovnih 90 minuta, a takođe je i u prvom susretu glavni arbitar pokazao crveni. Dakle, jedno je sigurno – biće golova i crvenih kartona. Bez toga ne prolaze dueli Porta i Sportinga.

Sporting je za vikend bio lišen usluga napadačkom tandem Pedro Konkalves i Pablo Sarabija, strelci 25 golova ove sezone. Obojica su propustila meč za vikend zbog povreda, ali bi trebalo da se vrate u tim. Amorim ne može da računa na Zuhaira Fedala, dok je Danijel Bragansa pod znakom pitanja. Za Porto bi mogao da se vrati u tim Marko Grujić koji nije igrao protiv Žil Visentea zbog crvenog kartona.

Zmajevi su bez poraza u 2022. godini. Protekle nedelje su eliminisali Lacio u Ligi Evrope i plasirali se u osminu finala drugorangiranog takmičenja na tlu Evrope. Sporting je ponižen u Lisabonu od Mančester Sitija (0:5) u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Iz Sportinga su saopštili da su rasprodali stadion Žoze Alvalade.

KUP PORTUGALIJE – POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

21.45: (2,60) Sporting L. (3,10) Porto (3,10)

Četvrtak

21.15: (2,15) Tondela (3,25) Mafra (3,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

PrimeiraKup PortugalijeKup PortugalaSporting LisabonPorto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara