Lazar Pavlović (©FK Partizan)
Lazar Pavlović (©FK Partizan)

Lazar Pavlović uči od Natha i Vukića: Biće ovo moja sezona, bolji sam igrač nego na Čairu 2019.

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.07.21. | 08:17

„Trener Stanojević očekuje da biram jednostavnija rešenja“, kaže „desetka“ Partizana u nadi da će napokon dobiti šansu kakvu zaslužuje

Sad ili ko zna kad. U prethodne dve sezone struka je više verovala strancima, međutim, prateći klupsku orijentaciju da redovno daje šansu polaznicima omladinske škole, a posle najavljene primenjene uloge Bibarsa Natha i pomeranja Sejdube Sume na margine interesovanja, u narednoj bi mogla da se osloni i na Lazara Pavlovića. Iz bar dva razloga. Ako već nosi „desetku“ na leđima red bi bio da organizuje igru Partizana i loptama „hrani“ napadače. Dodatni je oličen u saznanju da ulazi u poslednju godinu ugovora zbog čega je naredni takmičarski ciklus prilika da pokaže kako od njega, osim fudbalske, mogu crno-beli da očekuju i veliku finansijsku korist, kako je maja 2019. nagovestio Savo Milošević.

Ofanzivac prefinjenih poteza odlučno gleda ka narednim izazovima, uveren da se neće ponoviti situacija s početka profesionalne karijere kad je posle debija čekao čak deset meseci da počne narednu utakmicu. Pogotovo što se nikome u Humskoj ne isplati da opet toliko čeka.

Izabrane vesti

Ove godine se osećam super, sjajno sam se fizički spremio, bez obzira što mi je prvi kontrolni meč, sa Murom, teško pao. Na tom planu neće biti problema. Nadam se da će ovo biti moja sezona, da ću se nametnuti i doprineti ekipi da osvoji titulu i kup“, puca od optimizma kreativni vezista iz „klase 2001“.

Trener Aleksandar Stanojević je tokom proleća rekao kako od svih mladih igrača koji su mu na raspolaganju na pozajmicu ne može baš Pavlović. A u direktnoj komunikaciji predočio mu zahteve.

„Očekuje da ubrzam igru, biram jednostavnija rešenja, igram sa što manje dodira u našoj polovini, dok mi na prsotoru od 20, 30 metara od gola rivala daje slobodu da pokažem kvalitet“.

Očigledno s namerom, jer na leđima stoji „desetka“.

Nemam pritisak. Naravno, postoji opterećenje u smislu činjenice da su taj broj nosili veliki igrači u Humskoj. Nadam se i verujem da ću partijama opravdati vlasništvo nad ’desetkom’. Kad sam ulazio u prvi tim želeli su ljudi iz kluba da znaju koji broj ću odabrati, a pošto uvek ciljam ka vrhu i ne zadovoljavam se malim stvarima, pitao sam da li je ’desetka’ slobodna, potvrdno odgovorio kad su ’proverili’ da li sam siguran i evo je. Na moj zahtev“.

Lazar Pavlović u duelu s Krakovijom (©FK Partizan)Lazar Pavlović u duelu s Krakovijom (©FK Partizan)

Logično je pretpostaviti da od agenta Zvonimira Vukića, jedne od priznatijih „desetki“ u istoriji crno-belih, dobija Lazar Pavlović instrukcije kako fudbaler na toj poziciji da pravi razliku.

Govori mi Zvone da uvek kad je lopta na boku popunim prostor oko 16 metara, jer se ’bubamara’ uglavnom tu odbija, kako bih mogao da postignem gol. Osim toga, savetuje da budem bliži golu“.

Razumljivo, ako se zna da je prva tri gola za Partizan autorizovao udarcima sa distance, van kaznenog prostora. Izuzetak je samo poslednji pogodak Spartaku.

„I u mlađim kategorijama sam davao golove tako što predriblam igrača, pa pogodim mrežu ili šutnem sa 20-ak metara. Po pravilu, desnom. Uglavnom gađam visoko, da golmani ne mogu da stignu loptu“.

18.00: (2,30) Partizan (3,70) Rostov (2,55)

Kad se prvi put pojavio u dresu Partizana, pred kraj maja 2019. u Nišu, opčinio je pristalice Parnog valjka, spremne da konstatuju kako je klub iznediro igrača plemenitog kova. Dve godine kasnije pojedini Grobari smatraju kako je premijera na Čairu bila najbolja izvedba Lazara Pavlovića za prvi tim.

Ne mislim tako... Možda je najkvalitetnija igra bila protiv Spartaka pred kraj minulog prvenstva. Uoči duela sa Radničkim te 2019. sve se desilo brzo i neplanirano, maltene nisam znao da ću debitovati. Sećam se kao da je juče bilo: u nedelju sam igrao protiv Jedinstva u Ubu za omladince, postigao gol za pobedu u 90. minutu, dva dana kasnije na treningu me je Savo Milošević pitao da li sam spreman da igram, mislio sam: ’Proleter, oproštaj Saleta Ilića’, na šta je šefova bila: ’Ma, sad, odmah, u polufinalu kupa’. Naravno, rekoh da sam spreman. Na terenu nisam ni osećao nikakvu tremu, radio ono što najbolje znam da radim“.

Tad je postavio visoke standarde, predstavio prototip fudbalera sa proizvodne trake „Zemunela“: pregled igre, pasovi unapred, glava stalno podignuta... Na toj osnovi su navijači očekivali „reprizu“ svaki naredni put kad je dobio šansu, što nije bilo baš realno kako zbog oscilacija tipičnih za tinejdžere, tako i činjenice da se sa pozajmice iz Izraela vratio Sejduba Suma, a istog leta angažovan je Bibars Natho, pa je tandem stranaca okupirao mesta iza napadača.

Teško je ponavljati kvalitet sa samo 19 godina, pogotovo što mladi igrači stalno imaju kalkulacije u igri. Trudim se svaki put da pružim maksimum, ne znam da li ću asistirati ili postiću gol, ali za Partizanov grb dajem sto odsto bez obzira na ime rivala i takmičenje. Posle susreta sa Radničkim nisam ni dobijao šansu. Ili sam ulazio s klupe po desetak, 15 minuta ili nisam ni ulazio. Bože moj...“

Na pitanje da li je sad bolji fudbaler nego te 2019. kad je debitovao za seniore uzvraća odsečno.

„Jesam! Dosta sam napredovao, popravio niz detalja. Spreman sam za uzlet u predstojećoj sezoni“.

U takmičarskoj 2019/20 bio je u senci Sume, tokom minule u Nathovoj, mada priznaje da na terenu najviše caka prepisuje baš od Izraelca.

Neprestano gledam kako se Natho kreće. Sve u nameri da ostanem sam i dočekam trenutak da se okrenem ka golu. Od njega učim kako se pasovima unapred ubrzava igra. A što se tiče treninga ili nekih mečeva najlakše mi je da sarađujem sa Milanom Smiljanićem, pošto Lola šalje loptu unapred čim je primi i tako meni olakšava posao. Od ostalih saigrača, lepo sam sarađivao sa Rikardom u njegovom prvom mandatu“.

18.00: (2,30) Partizan (3,70) Rostov (2,55)

Pred početak drugog Partizanove „akcije“ su skočile baš zbog povratka napadača. U klubu se razbuktao optimizam da se posle četiri sezone bez titule, dve bez trofeja, jedne bez Evrope konačno uradi nešto konkretno.

„Sad smo sklopili kockice. Imamo tim za velika dela. Napašćemo titulu i kup, a probaćemo da uđemo u grupnu fazu Lige konferencija. Napadamo sve“.

Zato što...?

„U prethodnoj sezoni smo ostavili utisak bolje ekipe u odnosu na prethodni period. Taktički smo bolje ’namešteni’ kod Stanojevića. A posedujemo kvalitet“, predočio je Lazar Pavlović.

POVREDA SPREČILA DEBI KOD BATE

Na treningu (©FK Partizan)Na treningu (©FK Partizan)

Iako je za prvi tim debitovao šest meseci pre punoletstva, projektovan je Lazar Pavlović da kroči na veliku scenu ranije.

Plan je bio da već sa 16 godina idem na pripreme seniora, međutim, zbog povrede prednjih ukrštenih ligamenata morao sam na operaciju i oporavljao sam se devet meseci, kasnije sam propustio dril pod komandom Zorana Bate Mirkovća... Kad sam se vratio, posle 30-ak dana sam priključen treninzima crno-belih“.

PAVLOVIĆ ĆE USPETI U MONAKU

Prošlo je godinu i po dana od transfera Strahinje Pavlovića u Monaku, vrednog 10.000.000 evra, a njegov ispisnik i veliki prijatelj siguran je da ima vremena da i sam Partizanovu kasu napuni milionima.

Strahinja je ugrabio šansu pre mene, stvarno sam srećan zbog svega što mu se desilo. Vratio se sa pozajmice Serkl Brižu, nadam se da će ove sezone dobiti šansu u Monaku i pokazati koliko vredi. Družimo se već osam godina. A ja imam svoj put, ciljam ka vrhu, videćemo kad dobijem šansu...“

Dosad onu pravu, konkrentu, da veže desetak utakmica nije ni imao.

Namestilo mi se da u proleće 2020. dobijem priliku posle povreda Sume i Natha na večitom derbiju, protiv Spartaka sam dao dva gola, nekoliko dana kasnije na gostovanju Voždovcu takođe odigrao kvalitetno, posle čega je buknula pandemija, da bih po izlasku iz karantina, na kontrolnom susretu sa Zemunom dao i namestio po gol. Kasnije nisam ni igrao toliko... Svako ima svoj put, a ja verujem u sebe“.

VERUJEM U ŠTULIĆA I BAŽDARA

Ono što je ne tako davno bio Lazar Pavlović, na pripremama u Sloveniji su Samed Baždar, Marko Milovanović, Luka Subotić i Matija Đorđević – „gušteri“.

Sve mlade snage su za pohvalu, baš su se pokazali tokom priprema. Verujem dosta i u mog ’klasića’ Nikolu Štulića, ako na nekoj od narednih utakmica postigne gol ući će u seriju i biće odlično za sve nas. Samed Baždar je, recimo, sjajno odigrao kontrolne mečeve, ogroman je potencijal“.

VEŽBAM SLOBODNJAKE SA NATHOM

Koliko je motivisan da uspe Lazar Pavlović opisuje i britkim odgvorom na pitanje ko najbolje izvodi slobodnjake u Partizanu.

Ja! Šalim se... Možda Natho. Ostajemo posle treniga da vežbamo šut, zavisi od dana kako se kome ’namesti’. Primera radi, teško je dati gol Nemanji Stevanoviću, super golmanu i sjajnoj osobi, u međusobnom okršaju sa Necom skor je nerešen“.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Četvrtak

14.00: (1,65) Zvole (4,10) Volendam (4,10)

17.00: (1,58) Lugano (4,20) Vintertur (4,60)

17.30: (1,93) Šturm (3,80) Krakovija (3,15)

18.00: (2,30) Partizan (3,70) Rostov (2,55)

20.30: (2,80) Šturm (3,70) Crvena zvezda (2,15)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Lazar PavlovićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara