Fudbaleri Fajenorda (Reuters)
Fudbaleri Fajenorda (Reuters)

LE: Fajenord je vampir! Cirkus odbrana Lacija primila petardu i bruka pred očima Marsela i Hamesa (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.09.22. | 20:40

Ronaldo ga dao u Moldaviji, katastrofa Nanta u Azerbejdžanu

Fajenord je prošle sezone bio najprijatnije iznenađenje Lige konferencije i posle godina tavorenja se u velikom stilu vratio na evropsku fudbalsku mapu. Dogurao je do finala gde ipak nije mogao da sruši favorizovanu Romu. Ali iskorak je napravljen...

Nažalost njegovih navijača, Fajenord je bio primoran da ovog leta rasproda okosnicu tima koji je došao do pomenutog finala. Od 11 startera iz tog meča, čak sedmorica su napustila klub, a večeras su u startnoj postavi protiv Šturma bila tek trojica: Golman Bajlou, štoper Trauner i vezista Kokdžu. Bio bi i četvrti ali desni bek Gertruida nije igrao zbog bolesti.

Izabrane vesti

Fajenord je na prodajama igrača letos zaradio skoro 70.000.000 evra, Luis Sinistera je otišao u Lids, Tajrel Malasija u Mančester Junajted, Markos Senesi u Bornmut, Fredrik Aursnes u Benfiku, Siril Desers u Kremoneze... Mirisalo je na dva koraka unazad ali klub je ipak uloćio 30.000.000 evra u zamene nadajući se da će makar donekle amortizovati štetu. Ispostavilo se da su uradili jako dobar posao.

Fajenord se povampirio!

U prvenstvu imaju pet pobeda u šest mečeva i tek dva boda manje od lidera Ajaksa, dok su večeras i u Evropi najavili da će opet biti opasan rival. Prvi put u istoriji su vezali 10 mečeva u Evropi na kojima su dali makar dva gola.

Posle poraza u Rimu od Lacija u prvom kolu, Fajenord se vratio u igru za neko od prva dva mesta u grupnoj fazi Lige Evrope pošto je na svom terenu deklasirao Šturm 6:0 posle strašnog prvog poluvremena u kojem je dao četiri gola!

Sa šest letnjih pojačanja u startnih 11 i nekim igračima poput Pedersena ili Jahanbakša koji su ove sezone dobili šansu da budu starteri, Fajenord je pružio partiju za pamćenje. Pogotovo je iranski napadač Alireza Jahanbakš iskoristio priliku pošto je večeras probio golgetersku blokadu u ovoj sezoni. Sve mu je polazilo za nogom kao naprimer u devetom minutu kada je pogodio mrežu iako je delovalo da je hteo da centrira ili kada je u 41. minutu uz mnogo sreće pogodio za 4:0. Dao je i treći gol na početku drugog dela igre ali mu je het-trik poništio VAR jer je Idrizi u začetku akcije napravio faul...


Proradila su i letnja pojačanja. Slovački napadač David Hančko je upisao prvenac u novom klubu a najlepši momenat utakmice je bio gol brazilskog napadača Danila koji je stigao iz Ajaksa kao slobodan igrač. Idrizi je fenomenalno petom dodao do levog beka Lopeza koji je iz prve pronašao Danila...

U strelce upisao i meksički napadač Santi Himenez koji je ovog leta stigao u Fajenord za 4.000.000 evra a holandski mediji su pisali tada da je bio i na radaru Crvene zvezde. Postigao je prelep gol glavom ,a tačku je stavio Idrizi šutem sa 20 metara.

Katastrofu poput Šturmove u istoj grupi je na gostovanju doživeo i Lacio. Njega je u Danskoj deklasira Midtjilend 5:1! Kockao se Mauricio Sari mešanjem karata i davanjem šanse nekim igračima koji su manje igrali do sada. Ostavio je na klupi Milinković Savića, Bašića, Patrika, Marušića, nije bilo ni Lacarija, Zakanjija... Baš rezervisti su skupo koštali Lacio i Sarija. Pogotovo mladi španski štoper Mario Hila koji je letos došao iz Real Madrida.

Kod prvog gola je očajno reagovao rezervni desni bek Hisaj ali je imao sreće da Danci pogode stativu. Nesreća je što im se lopta odbila i u nastavku akcije je Paulinjo lagano pogodio pored Hile. Potom je Hila užasno reagovao, pao i dozvolio Kabi da zatrese mrežu sa peterca za 2:0 u 30. minutu.

A tek drugo poluvreme je bila agonija za Lacio... Kataldi je napravio penal koji je Evander pretvorio u 3:0.

Sari je probao da spreči katastrofu uvođenjem Milinković Savića, Marušića, Kanćelerija... Sergej je uspeo da postigne gol udarecm sa 20 metara ali ostatak tima je bio ispod svakog nivoa.

Marušić je Midtjilendu poklonio i drugi penal koji Evander nije iskoristio ali je na obijenu loptu natrčao Isaksen i pogodio za 4:1. Petardu je zaokružio Svjatčenko posle još jedne očajne reakcije Marija Hile. Sada je valjda jasno da Lacio nema klupu...

U danu kada je klub obradovao navijačku armiju dovođenjem Hamesa Rodrigeza i još nekih zvučnih pojačanja, ekipa Olimpijakosa je dočivela debakl na svom terenu protiv Frajburga - 0:3! I nalazi se u jako teškoj situaciji već posle dva kola...

Rodrigez je posmatrao meč iz svečane lože u društvu još jednog zvučnog pojačanja Marsela i verovatno se pitao gde je to došao i s kim će da igra.. Užasan meč je odigrao Olimpijakos.

Već posle pet minuta igre su Nemci poveli. Grifo je izveo prekid a Hofler ostao sam kao duh i pogodio glavom. Usledio je šou Mihaela Gregoriča. Prvi gol je dao dok su domaći tražili ofsajd, a drugi posle još jedne loše reakcije domaćih i na kraju je predriblao golmana Vaclika. Olimpijakosovoj odbrani treba ozbiljan remont.

Veliko iznenađenje u istoj grupi je priredio azerbejdžanski Karabag. Četa Gurbana Gurbanova je kao domaćin pregazila Nant 3:0 zahvaljujući furioznih 12 minuta igre u drugom poluvremenu. Mreže su mirovale do 59. minutu a francuski golman Alban Lafon je sjajnim intervencijama spašavao goste. A onda je usledila kanonada koju ni on nije mogao da zaustavi. Ovusu je načeo Nant, Zubir nastavio, a tačku stavio bivši Partizanov vezista Marko Janković lepim udarcem sa nekih 17 metara.

Posle poraza od Real Sosijedada na svom terenu, Mančester Junajted je vratio "brejk" očekivanom pobedom u Moldaviji protiv Šerifa i slavio 2:0. Trener Erik Ten Hag je izveo skoro najjači tim. Nedostajao je samo Rašford umesto kojeg je u špicu šansu dobio Kristijano Ronaldo i postigao prvi gol u sezoni. Dao ga je iz penala u 39. minutu kada je postavio konačnih 2:0. Prethodno je Moldavce posle lepe akcije gostiju načeo Džejdon Sančo.


U istoj grupi je Real Sosijedad zadržao maksimalan učinak pošto je savladao Omoniju kod kuće 2:1. Teže nego što se očekivalo. Gevara je postigao sjajan gol posle pola sata igre strašnim šutem sa 20 metara i držao i Španci su držali vođstvo do 72. minuta kada su napravili veliku grešku u odbrani i dozvolili Brunu da izjednači. Ipak, kontra i brzonogi Takefusa Kuba su omogućili Aleksandru Serlotu da postigne pobedonosni gol u 80. minutu.

LIGA EVROPE – 2. KOLO

Četvrtak

GRUPA A

21.00: (1,60) Bode Glimt (4,00) Cirih (5,60)

Odloženo

Arsenal – PSV Ajndhoven

GRUPA B

21.00: (1,85) Dinamo Kijev (3,60) AEK Larnaka (4,80)

21.00: (1,80) Ren (3,70) Fenerbahče (5,00)

GRUPA C

21.00: (1,15) Roma (9,00) Helsinki (22,0)

21.00: (1,45) Betis (4,50) Ludogorec (8,95)

GRUPA D

21.00: (2,35) Braga (3,35) Union Berlin (3,30)

21.00: (1,65) Union Sen Žiloaz (3,80) Malme (6,25)

GRUPA E

Šerif - Mančester Junajted 0:2 (0:2)

/Sančo 17, Ronaldo 39 penal/

Sosijedad - Omonija 2:1 (1:0)

/Gevara 30, Selot 80 - Bruno 72/

GRUPA F

Midtjiland - Lacio 5:1 (2:0)

/Paulinjo 27, Kaba 30, Evander 52, Isaksen 67, Svjatčenko 72 - Milinković Savić 57/

Fajenord - Šturm 6:1 (4:0)

/Jahanbakš 9, 41, Hančko 31, Danilo 34, Fimenez 66, Idrizi 78/

GRUPA G

Olimpijakos - Frajburg 0:3 (0:2)

/Hofler 5, Gregorič 25, 53/

Karabag - Nant 3:0 (0:0)

/Ovusu 60, Zubir 65, Janković 72/

GRUPA H

Trabzon - Crvena zvezda 2:1 (1:0)

/Hamšik 16, Trezege 68 - Katai 89/

Monako - Ferencvaroš 0:1 (0:0)

/Večej 80/



tagovi

Kristijano RonaldoDžejdon Sančo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara