Dušan Tadić (AFP)
Dušan Tadić (AFP)

Legenda Ajaksa Dušan Tadić - maratonac sa statusom Van Bastena i Suareza

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.09.22. | 13:03

Neverovatne brojke u Amsterdamu ima kapiten srpske reprezentacije

Mnogi su leta 2018. godine transfer Dušana Tadića iz Sautemptona u Ajaks okarakterisali kao korak unazad u karijeri srpskog fudbalera. Vodili su se mišlju da odlazak iz Premijer lige u Erediviziju ne predstavlja avanzovanje na fudbalskoj mapi Evrope. Zaboravili su da je Ajaks jedan od najvećih klubova Starog kontinenta, samim tim i planete. Četiri godine u Amsterdamu bile su dovoljne kapitenu Srbije da postane legenda Kopljanika i isporuči brojke i dostignuća koja se mere sa mnogim velikanima koji su kroz istoriji nosili dres Ajaksa.

Nije slučajno već nakon titule u prvoj Tadićevoj sezoni, 100.000 ljudi na amsterdamskog proslavi častilo Srbina čuvenim "Tadić's on fire!!". Od tada je rođeni Bačko-topolčanin samo pomerao granice i došao u društvo jednog Marka Van Bastena, Luisa Suareza, Ruda Gelsa...

Izabrane vesti

Za početak, o posvećenosti, spremnosti, temeljnom radu na sebi govori podatak da nije propustio nijednu prvenstvenu utakmicu za Ajaks. Na terenu sa našao maksimalna 132 puta, ako računao i raniji boravak u Tventeu vezao je 164 nastupa u Erediviziji. Nijednom strancu u istoriji holandskog fudbala to nije pošlo za rukom. Neprikosnoven je Tadić u vrhu Ajaksove večne liste, a još impresivnije to zvuči kada znamo da je obarao rekorde golmana kod kojih su povrede i propuštanje mečeva znatno ređa pojava.

Podvig je sam po sebi odigrati toliki broj mečve bez pauze, a šta tek reći o brojkama kojima ih je Tadić ispunio. U proseku je postigao ili namestio pogodak na svakom od tih mečeva i savršeno rasporedio golove i asistencije - po 66 od obe sorte. Ima Ajaks i dalje fudbalske veličine sa jačim prosekom golova i asistencija posle 131 utakmice, ali ih je toliko malo da se mogu pobrojati na prste jedne ruke.

Jučerašnji dobitnik puta za Katar na meč Brazil - Srbija pogodio je kvotu 226,03.

Možeš li ti da budeš današnji pobednik?

Neprikosnoven je Van Basten sa 124 postignuta i 31 nameštenim golom, pripadnik Ajaksove još starije garde Rud Gels ima učinak od 121 gola i 24 asistencije, sledi Luis Suarez sa 81 golom i 52 asistencije, ali na samo 110 mečeva. Tadiću potom pripada četvrto mesto, a top 5 kompletira Klas Jan Huntelar sa 95 zatresenih mreža i 24 spakovana pogotka saigračima.

Nekada su Labud iz Utrehta i urugvajski Pistolero bili zvezde u Amsterdamu, a poslednjih godina taj status uživa upravo Tadić.

Takmičarske 2020/21 Tadić je proglašen za MVP-a Eredivizije, ali četiri godine unazad, od dolaska u Ajaks, konstantno takmičenje u holandskoj eliti završava sa najvećim zbirom golova i asistencija. U prvoj sezoni došao je do brojke 41, naredne, nekompletirane zbog pandemije korona virusa došao je do 25, pre dve sezone sabrao je 31 gol i asistenciju (Stiven Berhujs imao identične brojke), a u minuloj takmičarskoj godini brojao je do 32.

Za vikend je asistencijom protiv Kambuara proslavio jubilej od 200 nastupa za Ajaks, a već u sredu će protiv Rendžersa odigrati 50. evropski meč u dresu Kopljanika. Ima još dve godine ugovora u Ajaksu, ali ko zna... Možda bi, uz novi ugovor mogao da se kroz tri sezone učlani i u klub 300 u kojem do sada Ajaks ima 26 fudbalera.


tagovi

Dušan TadićAjaksMarko Van Basten

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara