Aleksandar Janković (©Reuters)
Aleksandar Janković (©Reuters)

Lekcija Aleksandra Jankovića iz direktnog fudbala: Kina preokretom do pobede na startu kvalifikacija za Mundijal

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.11.23. | 18:03

Nekadašnji trener Crvene zvezde trijumfalno započeo kvalifikacioni ciklus

Pojavila se Kina na Mundijalu 2002 godine po prvi put u istoriji, završila učešće bez osvojenog boda, još u grupnoj fazi, i više je na smotri najboljih zemalja sveta nije bilo. Upravo to je kao glavni cilj postavio Aleksandar Janković po dolasku na klupu azijske reprezentacije – da je odvede na naredno Svetsko prvenstvo.

A, danas je napravio i prvi veliki korak ka ostvarenju cilja pošto je u prvom kolu drugog kruga kvalifikacija posle preokreta kao gost savladao Tajland – 2:1 (1:1).

Izabrane vesti

Otkako je u martu ove godine zvanično preuzeo reprezentaciju Kine, srpski strateg ju je predvodio isključivo na prijateljskim utakmicama ostvarivši učinak od po tri pobede i poraza, odnosno dva remija. Današnji meč protiv Tajlanda bio mu je prvi zvaničan i u njemu se dalo naslutiti kako će Kina izgledati u nastavku kvalifikacija.

Održao je nekadašnji trener Crvene zvezde rivalu čas iz direktnog fudbala, prepustio mu je posed lopte i maksimalno koristio malobrojne prilike. Nisu Jankovićevi izabranici pojurili ka protivničkom golu ni kada je Sarač Jujen prelepim golom u 23. minutu doneo prednost Tajlandu, ali su već na isteku pola sata igre igre uspeli da izjednače rezultat. Pukla je kontra na sredini terena, Vej Šihao je oduzeo loptu rivalu i stuštio se ka šesnaestercu Tajlanda, a onda poslao oštru loptu na dalju stativu za Vua Leija, najboljeg fudbalera ekipe i nekadašnjeg napadača Espanjola, koji je sa pet metara ubacio u mrežu.

Gosti su preokret režirali petnaestak minuta pre kraja. Opet je pukla kontra, Tajlanđani su izgubili loptu ispred protivničkog šesnaesterca, Pengfei je bio najuporniji na suprotnoj strani, izdržao je duel i zavrnuo na dalju stativu odakle je loptu sa dva metra u mrežu zakucao Vang Šangjuan. Bio je to drugi i ujedno poslednji udarac Jankovićevih izabranika u okvir protivničkog gola.Domaćin je imao loptu u posedu dve trećine vremena, uputio 17 udaraca ka golu Džunling Jana, ali je na kraju ostao praznih šaka i značajno umanjio sebi šanse da se izbori za jedno od prva dva mesta u grupi.

U drugom meču Grupe I Južna Koreja je deklasirala slabašni Singapur pred svojim navijačima – 5:0 (1:0). Selekcija Jirgena Klinsmana predvođena Heung min Sonom mučila se sa rivalom u prvom poluvremenu, ali je u nastavku ubacila u višu brzinu i jasno poručila svima da će voditi glavnu reč u grupi.

Za Južnu Koreju je 72 minuta na terenu proveo i vezista Crvene zvezde In Bom Hvan.





tagovi

Aleksandar Jankovićkvalifikacije za svetsko prvenstvoReprezentacija Kine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara