©Reuters
©Reuters

Lekcija dana: Prednost se ne čuva pasivnom defanzivom, posle Ekvadora naučio je i Iran

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.11.22. | 22:05

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država golom Pulišića stigla do minimalne pobede (1:'0) vredne mesta u osmini finala

Scenario iz Grupe A ponovio se i u drugoj grupi Svetskog prvenstva u Kataru, a sudbinu Senegala večeras je doživeo Iran. Predstavnik Azije ušao je u susret sa Amerikancima uz bodovnu prednost i privilegiju da i sa eventualnim remijem se plasira u narednu fazu, međutim odluku da čuva 0:0 skupo je platio i posle gola Pulišića uzaludno tražio način da se vrati u susret. Sa druge strane, gol Kristijana Pulišića u 38. minutu bio je dovoljan za pobedu selekcije SAD koja će takmičenje nastaviti duelom sa Holandijom u osmini finala.

Sa tri boda iz pobede nad Velsom (2:0) Iran je uz bod prednosti dočekao poslednje kolo i susret sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su na prethodna dva koraka upisale dva remija. Takva pozicija azijskom predstavniku ostavila je luksuz da na poslednjem izazovu u ovoj fazi može i uz remi da se plasira među 16 najboljih timova, ali je poput Ekvadora ranije danas, tim Karlosa Keiroša izabrao je ziherašku taktiku i isključivo čuvanje nule za šta je kažnjen u završnici prvog dela igre.

Izabrane vesti

Podatak da Iran nije uputio udarac ka golu rival tokom prvog poluvremena na najbolji način oslikava pristup Azmuna, Taremija i njihovih saigrača, a da je odluka da se brane 90 minuta pogrešna potvrdio je Pulišić koji je u 38. minutu asistenciju Desta koji je glavom sa desnog boka spustio dugu loptu fudbaleru Čelsija koji je rutinski zatresao mrežu rivala.

Pogodak popularnog Kapetana Amerike približio je tim Grega Berthaltera cilju, međutim istovremeno je i doneo brigu selektoru s obzirom da se strelac pogotka tom prilikom sudario sa golmanom Bejranvandom i tom prilikom zadobio povredu usled koje nije bio u mogućnosti da nastavi utakmicu.

Gol zaostatka bio je povod Iranu da u nastavku zaigra znatno konkretnije u ofanzivi, te su se Tarner i defanzivci SAD našli na mnogo ozbiljnijem testu. Izvanrednu priliku azijski predstavnik imao je u 65. minutu klada je Godos izmamio uzdahe udarcem tik pored dalje stative, ali je kasnije ustanovljeno da bi i eventualni gol bio poništen zbog prethodnog ofsajda.

Iako je Keirošev tim povećavao pritisak kako je vreme odmicalo, nade u izjednačenje svele su se na priželjkivanje jedanaesterca, te su reprezentativci i klupa Irana prilično burno prihvatili situacije iz 82. minuta i 17 minuta kasnije kada su apelovali na Mateua da dosudi jedanaesterac, ali je španski arbitar ostao nem.

Prvi povod za negodovanje predstavljala je situacija kada je lopta pogodila Mura u ruku, međutim osnova za najstrožu kaznu nije postojala, kao ni u devetom minutu nadoknade kada je Taremi pao pred golom protivnika, ali se ispostavilo da ofanzivac u tom duelu nije fauliran.

Minimalnom pobedom SAD je stigao do pet bodova i drugog mesta, te se uz Englesku plasirao u narednu rundu gde će snage odmeriti sa Holandijom, prvoplasiranim timom Grupe A sa sve tri pobede.

IRAN - SAD 0:1 (0:1)

/Pulišić 38/

Doha

Stadion: Al Tumama

Broj gledalaca: 42.127

Sudija: Antonio Mateu (Španija)

Žuti karton: Hoseini, Kanani, Džajlali (Iran), Adams (SAD)

IRAN (4-4-2): Bejranvand - Rezajan, Hoseini, Puraligandži, Mohamadi (45+3. Karimi) - Golizade (78. Ansarifad), Ezatolahi, Nurolahi (71. Torabi), Hadžsafi (71. Džajlali) - Taremi, Azmun (46. Godos)

SAD (4-3-3): Tarner - Dest (82. Mur), Karter-Vikers, Rim, Robinson - Mekeni (65. Akosta), Adams, Musa - Vea (82. Zimerman), Sardžent (78. Rajt), Pulišić (46. Aronson)

SVETSKO PRVENSTVO - 3. KOLO

Grupa B

Iran - Sjedinjene Američke Države 0:1 (0:1)

/Pulišić 38/

Vels - Engleska 0:3 (0:0)

/Rašford 50, 68, Foden 52/



tagovi

reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaReprezentacija IranaKristijan PulišićKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara