Salma Paraljuelo (Foto: Reuters)
Salma Paraljuelo (Foto: Reuters)

Leteća Paraljuelo kaznila Holanđanke za veliki promašaj i odvela Španiju u polufinale Svetskog prvenstva (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.08.23. | 06:04

Buduća zvezda ženskog fudbala, hitronoga Salma Paraljuelo, golom u drugom produžetku odvela Špankinje među četiri najbolje reprezentacije

Španija je u polufinalu Svetskog prvenstva za dame. Savladala je Holandiju 2:1 posle produžetaka, a u centru pažnje posle prvog četvrtfinalnog duela je talentovana Salma Paraljuelo koja je posle sprinta u 111. minutu postigla odlučujući pogodak.

Sada će pažnja Špankinja biti usmerena ka susretu Japana i Švedske (09.30), dok će se za drugo polufinale boriti Australija i Francuska s jedne (subota, 09.00), Kolumbija i Engleska s druge strane (subota, 12.30).

Izabrane vesti

U prvom poluvremenu je viđen jedan poništen pogodak Špankinja, tačnije Jenifer Ermoso. Ona je u 37. minutu zatresla mrežu Holanđanika, ali je VAR utvrdio da se nalazila u ofsajdu.

Taman što su po povratku sa odmora fudbalerke Holandije preuzele inicijativu, čak im je poništen i jedan penal sredinom drugog poluvremena, Španija je stigla do prednosti. Iskusna Stefani van der Gragt je igrala rukom u kaznenom prostoru, VAR je to potvrdio, pa je Mariona Kaldentej stavila loptu na kreč - i pogodila. Igrao se 81. minutu i činilo se da Španija ide dalje.

Ipak, Van der Gragt je uspela da se iskupi. Igrao se prvi minut nadoknade, kada je izbila sama pred gol rivala. To ne bi bilo ništa čudno, da nije u pitanju fudbalerka koja igra u srcu odbrane Holandije. Bila je ipak rešena da oduži saigračicama zbog penala koji je skrivila, našla se u dobroj poziciji i efektnim udarcem zatresma mrežu Špankinja za 1:1.

Usledila je velika radost na klupi, ali ostalo je još sedam minuta sudijske nadoknade da se odigra. Ipak, promene rezultata nije bilo, pa su nastupili produžeci. Španija je dominirala u prvih 15 minuta, ali nije uspela da dođe do novog vođstva. A onda...

Igrao se 110. minut kada je Linet Berenstajn imala idealnu priliku da potpuno preokrene rezultata. Uhvatila je volej sa ivice peterca, bila prilično usamljena, ali je poslala loptu nebu pod oblake. Usledila je ekspresna kazna za promašen zicer.

Sprovele su Špankinje akciju u nekoliko poteza, Ermoso je poslala odličnu loptu ka Paraljueli koja je još bolje istrčala po levom boku, potom ušla u kazneni prostor rivala, prostom fintom se oslobodila čuvara i namestila loptu na levu nogu, da bi od stative smestila loptu u mrežu Holandije za 2:1. Pogodak pogledajte OVDE.

------------------

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

--------------------

Reč je o jednoj od najtalentovanijih fudbalerki sveta, najmlađoj reprezentativki Španije. Ima samo 19 godina, nastupa za Barselonu od prošle godine, a ovo joj je bio tek 12. nastup u dresu sa državnim grbom. Još na debiju je postigla het-trik, a pogodak vredan polufinala Svetskog prvenstva bio joj je sedmi u reprezentaciji.

Krasi je izuzetna brzina. Feliks Laguna, koja joj je bila trener sve do prošle godine, za Atletik je istakla da bi Paraljuelo bila kadra da osvoji olimpijsko odličje da je odabrala atletiku. Tvrdi da je imala bolje rezultate od čuvene američke atletičarke Alison Feliks, osvajačice sedam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

"Svi ste čuli za Sidni Meklaflin, koja je oborila rekord na 400 metara s preponama. Ili Alison Feliks koja je ominirala na 200 i 400 metara u svoje vreme. Salma je još ranije, bez treninga, ostvarivala bolja vremena od obe. Da je odabrala atletiku i da su je poštovale povrede, stigla bi do finala na Olimpijskim igrama, bez dileme. Osvojila medalju. Ne znam koju, ali bi sigurno bila na podijumu", rekla je Laguna.

Dakle, ženski fudbalski svet ima novu zvezdu, a Španija ne mora da brine za budućnost. Ipak, Paraljuela i drugarice nisu završile posao, čeka ih polufinale sa Japanom ili Švedskom. S ozbirom šta su sve dosad prikazale, mogu se smatrati jednim od glavnih favorita za svetsku krunu.

MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU – ČETVRTFINALE

Petak

Španija - Holandija 2:1 posle produžetaka (1:1, 0:0)

/Kaldentej 81p, Paraljuelo 111 - Van der Gragt 90+1/

09.30: (2,40) Japan (3,15) Švedska (3,15)

Subota

09.00: (3,40) Australija (3,20) Francuska (2,25)

12.30: (1,58) Engleska (3,50) Kolumbija (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeŠpanijaHolandija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara