Dušan Tadić, Rud van Nistelroj i Luk de Jong (©Reuters, ©Shutterstock, ©AFP)
Dušan Tadić, Rud van Nistelroj i Luk de Jong (©Reuters, ©Shutterstock, ©AFP)

Leto promena i nepromenljive glavne uloge - PSV smanjuje jaz, dok Ajaks dodaje gas

Vreme čitanja: 8min | pet. 05.08.22. | 11:48

Eredivizija: Počinje 67. izdanje najkvalitetnijeg holandskog fudbala, koje bi trebalo da bude makar za nijansu interesantnije zbog obilja zvučnih imena poput Jilmaza, Dosta, De Guzmana, De Jonga, Bergvajna...

Bilo je ovo leto promena u Erediviziji, ali glavne uloge su nepromenljive. Novi igrači i stara lica izaći će predstojećeg vikenda na teren u sklopu premijerne runde šampionata Holandije za kampanju 2022/2023, u kojoj će Ajaks pokušati da osvoji četvrtu uzastopnu krunu pošto je izgubio neka velika imena, ili će njegovi stari rivali Fajenord i PSV uspeti da ga ovog puta zbace sa trona.

Sve je spremno za početak 67. izdanja najjačeg holandskog takmičenja, koje je posebno atraktivno za sve ljubitelje fudbala. Možda nema glamur ili kvalitet poput Premijer lige, Primere ili Serije A, ali spektakl je visokog standarda i u Erediviziji tradicionalno ima veliki broj mladih fudbalera koji su pre ili kasnije na meti moćnih evropskih klubova.

Izabrane vesti

Amsterdamski velikan je osvojio prošlogodišnji šampionat i očekuje se da će zajedno sa druge dve tradicionalne sile iz nizijske zemlje, PSV Ajndhovenom i Fajenordom, ove godine ponovo voditi uzbudljivu borbu za vrh. Zvole, Vilem Drugi i Herakles su ispali u Erste diviziju i njihovom mesto zauzimaju Volendam, Emen i Ekscelzior, što znači da se ove sezone u Erediviziji nalaze tri tima iz Roterdama.

20.00: (2,00) Herenven (3,45) Sparta (3,80)

Sistem takmičenja se nije menjao. Kao i obično, tim koji bude najbolje plasiran posle 34 runde biće krunisan i izboriće direktan prolaz u grupnu fazu Lige šampiona. Drugoplasiranog čekaju kvalifikacije za najelitnije kontinentalno nadmetanje, dok treći na tabeli osvaja ulaznicu za Ligu konferencije. Pobednik Kupa ide u Ligu Evrope, a za poslednju evropsku kartu održaće se plej-of između ekipa koje završe na pozicijama od 4. do 7. Dva tima koja budu najslabije pozicionirana direktno ispadaju u drugi rang, a onaj ko završi na 16. mestu učestvovaće u baražu za opstanak.

Filip Stanković (©Star sport)Filip Stanković (©Star sport)

Čast Srbije brane trojica igrača. Najpoznatije ime je ujedno i jedno od najvećih i najznačajnijih u ligi, jer Dušan Tadić, kapiten Ajaksa i selekcije Orlova uživa status velike zvezde. Osim desetke Kopljanika, u Erediviziji će ove sezone da debituju golman Volendama Filip Stanković, sin trenera Crvene zvezde Dejana, odnosno Nikolas Agrafiotis, ofanzivac Ekscelziora, kojem je majka Srpkinja, a otac Grk. Agrafiotis je rođen u Holandiji, ali je nastupao za mlađe selekcije Srbije.

Subota: 16.30: (10,5) Fortuna Sitard (7,00) Ajaks (1,23)

Ovo će biti sezona tranzicije za branioca titule, jer je Ajaks izgubio uspešnog vođu Erika ten Haga, koji je preuzeo kormilo Mančester Junajteda, dok su ga velike zvezde tima Lisandro Martinez, Nikolas Taljafiko, Sebastijen Ale i Rajan Gravenberh pratile na izlaznim vratima. Tim iz Amsterdama je potrošio više od 85 miliona evra, dakle većinu od 112 koji su "legli" na račun. Ukupno 10 igrača otišlo je sa Johan Krojf arene, među njima su još Nusar Mazraui, Andre Onana i Danilo Pereira, a stiglo je petorica novajlija. Novac je uložen u krilo Stivena Bergvajna, finalistu Lige Evrope sa Rendžersom Kalvina Basija i lokalnog momka Brajana Brobija. Takav preokret u igračkom kadru mogao bi da ima negativan efekat jer novi strateg Alfred Šrojder pokušava da sprovede svoje ideje.

Upravo se za struku vezuje najveća promena u taboru Kopljanika. Šrojder, koji je u dosadašnjoj karijeri uglavnom preuzimao uloge pomoćnika glavnog trenera, i nije bio preterano uspešan u sporadičnim ulogama glavnog šefa. Nije uspeo da ostavi značajan trag u Tventeu i otpušten je od strane Hofenhajma, pre nego što je u prethodnih šest meseci vodio Klub Briž do titule prvaka Belgije.

Prošlosezonska trka za lovorike bila je tesna. Samo dva boda delilo je Ajaks i PSV. S obzirom na to da su Filipsovci ojačali kadar, a Ajaks ostao bez nekoliko ključnih igrača iz prošle kampanje, ovo bi mogla da bude šansa za ekipu iz Ajndhovena da okonča Ajaksovu dominaciju. Međutim, snažni transferi i ostanak alfe i omege Dušana Tadića garant su da su Ajaksove nade u četvrtu vezanu titulu, a 37. ukupno, sasvim realne (kvota u Mozzartu da Ajaks osvaja titulu je 1,60).

Bas Dost, novi špic Utrehta (©Reuters)Bas Dost, novi špic Utrehta (©Reuters)

Najbliži izazivači Ajaksa, na papiru, takođe imaju novog trenera - Ruda van Nistelroja. Bivši napadač Mančester Junajteda i Real Madrida biće motivisan da dokaže zašto je hijerarhija tima iz Ajndhovena tako brzo unapredila trenera ekipe do 19 godina na najviši položaj.

Tokom leta PSV je doveo Ćavija Simonsa, tinejdžerskog talenata iz PSŽ-a i Valtera Beniteza iz Nice, jednog od najboljih golmana Lige 1, i to besplatno. Pored toga, napadač Luk de Jong je vraćen posle vremena u Sevilji i Barseloni, a Gus Til je angažovan da pojača opcije na sredini terena. Plus, timu su se pridružili Savio, Džarad Brantvajt i Ki-Jana Hoever iz engleskih klubova na pozajmici.

20.00: (1,20) PSV (6,75) Emen (14,0)

Prva zvezda tima iz Ajndhovena Kodi Gakpo je i dalje u klubu, a holandski krilni fudbaler će verovatno ili ostati i potpisati novi ugovor, ili otići u uzbudljivu avanturu u inostranstvu, iako je već odbio Lids. Osim što je izgubio Marija Gecea, Ricua Doana i Erana Zahavija, grupa nije pretrpela tako veliku rotaciju.

Pod vođstvom Rodžera Šmita koji je preuzeo Benfiku, PSV je izgubio titulu jer nije dobio utakmice protiv Ajaksa ili Fajenorda. Van Nistelroj je nedokazan kao strateg, ali njegovo ogromno igračko iskustvo u velikim utakmicama može mu ići u prilog. U pripremama za sezonu, Van Nistelroj je radio na kontranapadima kao glavnom oružju ekipe, a već je osvojio prvi trofej pobedivši Ajaks sa 5:3 u Superkupu Holandije. PSV je poslednji put osvojio titulu prvaka 2018. i trenutno ih ima 12 manje u odnosu na Kopljanike, ali i devet više od Fajenorda (PSV osvaja titulu prvaka Holandije - kvota 3,50).

Jens Tornstra (©MN Press)Jens Tornstra (©MN Press)

Fajenord je bio daleko od tempa za titulu, uprkos tome što je završio na trećem mestu i tokom leta je izgubio dve svoje najveće zvezde. Bez očiglednih zamena za Tajrela Malasiju i Luisa Sinisteru, teško je videti kako će Roterdamersi parirati ostalim članovima tradicionalne holandske Velike trojke ove sezone.

Kormilar Fajenorda Arne Slot rekao je u nedavnom intervjuu da misli da je trebalo do sada da ima više novih igrača, što je zabrinjavajuće za navijače koji bi bili uzbuđeni uoči nove sezone posle fantastičnog učinka u Ligi konferencije, gde je ekipa izgubila u finalu najmlađeg kontinentalnog takmičenja od Rome. Ključni igrači su otišli u Englesku, Sinistera u Lids, a Malasija i Mančester Junajted, i time "pokidali" jaku levu stranu ekipe sa Tiganja, dok su pozajmljeni igrači Reis Nelson iz Arsenala, Siril Desers iz Genta i Gus Til završili misiju na De Kajpu, a radi se o važnim šrafovima.

Do sada je Fajenord uglavnom privlačio nove igrače u napadu. Stigli su Džavairo Dilrosun iz Herte, Danilo iz Ajaksa i Santijago Timber iz Kruz Azula, dok je kreativac Sebastijan Šimanski iz moskovskog Dinama verovatno najkvalitetniji dodatak. Najviše novca, čak 8.500.000 evra od ukupno 19 miliona potrošenih za transfere, Roterdamersi su iskoristili za angažman Kvintena Timbera, centralnog vezistu iz Utrehta (kvota u Mozzartu da će Fajenord do krune - 9,00).

TVENTE OKUPIRAN EVROPOM, DOST VODI UTREHT DO IZNENAĐENJA, AZ SLABIJI

Tvente je uživao u veličanstvenoj sezoni pod Ronom Jansom. Naporno su Tukersi radili da zadrže igrače zbog kojih su prošle sezone završili na četvrtom mestu. Jedine dve akvizicije su ofanzivni i defanzivni vezista Mišel Vlap iz Anderlehta i Mihal Sadilek iz PSV-a, zbirno plaćeni 3.500.000 evra posle odrađene pozajmice u Enshedeu. Zbog evropskih kvalifikacija, koje su ih namerile na Čukarički, i potencijalnog prolaska u grupnu fazu Lige konferencije, nije preterano verovatno da će Tvente uspeti da ostane konkurentan na više frontova.

KVOTE ZA PRVAKA HOLANDIJE

Preostali kandidati za borbu protiv Ajaksa, PSV-a i Fajenorda mogu da budu AZ Alkmar i Utreht. AZ nije dovoljno ojačao ovog leta da bi sebi doneo šansu da izazove Veliku trojku, tako da je možda na Utrehtu da pokuša da iznenadi sve. Strateg ekipe sa Galgenvarda Henk Frejzer je preuzeo palicu u klubu koji često ima velike aspiracije. S tim u vezi, Utreht je napravio niz impresivnih potpisa ovog leta, uključujući bivšeg holandskog internacionalca i vrsnog golgetera Basa Dosta. I pored toga je veoma malo verovatno da će sastav sa Galgenvarda da nadmudri Ajaks ili PSV na kraju "maratona" (kvota u Mozzartu da će Utreht da se nađe među tri najbolja u Erediviziji je 9,00).

Što se AZ-a tiče, uprkos tome što se kotira kao četvrti favorit, najbolja šansa ekipe iz Alkmara za osvajanje prve krune od 2008/2009 došla je u sezoni napuštenoj zbog pandemije virusa korona, kada je bila izjednačena sa Ajaksom. Međutim, ekipa Paskala Jansena od tada nije izgledala kao izazivač.

RIŠAIRO ŽIVKOVIĆ I MIGEL ARAUHO BRANE EMEN, A FILIP STANKOVIĆ VOLENDAM, BURAK JILMAZ ZA MIRAN SAN FORTUNE SITARD

Novopromovisani Emen, Volendam i Ekscelzior su skoro sigurni da će biti u donjoj polovini tokom cele kampanje. Sva tri sastava su bila impresivna u drugom rangu, ali retko koji novajlija "preživi". Emen je imao snažnu odbranu prošle sezone, tamo je i dalje peruanski štoper Migel Arauho, nekadašnja nada Crvene zvezde, koja je nedavno dobila društvo iz beogradskog kluba u vidu napadača Rišaira Živkovića, koji će polušati da rehabilituje karijeru. Ekcelsior je bio izuzetno propustljiv i sada još nema najboljeg strelca Tijsa Dalinge koji se preselio u Tuluz za 2,5 miliona evra. Volendam se vratio u Erediviziju posle 13 godina pauze, ali bi to moglo da bude kratkog veka, osim ako ne naprave neki ozbiljan posao. Klub je napustilo 16 igrača.

Burak Jilmaz (©Reuters)Burak Jilmaz (©Reuters)

Među onima koji s pravom treba da strepe je RKC Valvajk, koji je prodao centralne bekove Melea Mulenstina i Ahmeda Tubu Viteseu i Bašakšehiru za ukupno tri miliona evra. Došli su neki mladi igrači koji nisu testirani u najjačem rangu, tako da će trener Džozef Osting svim snagama morati da se potrudi da zadrži mali klub u ligi.

S druge strane, malo je verovatno da će Fortuna Sitard ponovo biti u nevolji, pošto je odradila dobar posao na transfer pijaci. Kupila je štopera Atalante Rodriga Guta, krilo Bilbaa Injiga Kordobu i – što je najimpresivnije – napadača Lila Buraka Jilmaza.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Sparta iz Roterdama je bila još jedna ekipa koja je za dlaku izbegla pad prošle sezone. Potrošiti preko milion evra nije mali izdatak kada se nalazite na drugom kraju tabele, a ipak je Sparta pojačala svoju stranu sa Džošuom Kitolanom i Tobijasom Lauritsenom iz norveškog Od Grenlanda, najboljim golmanom u drugom rangu prošle sezone Nikom Olijem iz Brede i bivšim holandskim reprezentativcem Džonatanom de Guzmanom.

Tri tima koja su bila u sredini tabele prošle sezone i koji deluju "zrelo" za težu kampanju ovog puta uključuju Kambur, koji je u 2022. samo dva puta pobedio, potom Go Ahed Igls, kojeg čeka težak posao posle odlaska glavnog trenera Kesa van Vonderena koji sada predvodi Herenven. Naposletku, i Groningen bi morao da se pričuva posle loše predsezone i bez poboljšanja slabih tačaka od prošle godine.

EREDIVIZIJA - 1. KOLO

Petak

20.00: (2,00) Herenven (3,45) Sparta (3,80)

Subota

16.30: (10,5) Fortuna Sitard (7,00) Ajaks (1,23)

18.45: (1,92) Kambur (3,60) Ekscelzior (3,90)

20.00: (1,20) PSV (6,75) Emen (14,0)

21.00: (3,60) RKC (3,45) Utreht (2,05)

Nedelja

12.15: (1,80) Groningen (3,60) Volendam (4,60)

14.30: (3,10) NEC (3,35) Tvente (2,30)

14.30: (3,90) Vitese (3,50) Fajenord (1,95)

16.45: (1,40) AZ Alkmar (4,50) Go Ahed (8,50)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

EredivizijaHolandija 1AjaksPSV AjndhovenFajenordAZ AlkmarUtrehtTventeHerenvenSparta RoterdamFortuna SitardkamburEkscelziorEmenRKCGroningenVolendamNECViteseGo Ahed IglsRud Van NistelrojDušan TadićBurak Jilmaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara