Jovan Vlalukin (desno) protiv Partizana (©Starsport)
Jovan Vlalukin (desno) protiv Partizana (©Starsport)

Letonci kupovali u Superligi: RFS sa četvoricom Srba brani tron

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.06.22. | 09:53

Aktuelni prvak u sredu od 17 časova u 18. kolu šampionata gostuje aktuelnom lideru Valmijeri

Darko Lemajić je bio pun pogodak RFS-a, srpski napadač mu je doneo titulu, a onda je prodat za lepo obeštećenje od 900.000 evra u Gent. Lemajićeva zamena Andrej Ilić se ove godine takođe fenomenalno pokazao, pa su u Rigi zaključili: “Ovi Srbi baš dobro igraju fudbal”. Zato su čelnici Rigine Škole Fudbala (otud skraćenica RFS) ovo leto iskoristili da pročešljaju našu Superligu u potrazi za pristupačnim pojačanjima, a pronašli su trojicu. Tako, sa zbirno četiri srpska fudbalera će nastaviti borbu za odbranu trona, počev već od današnjeg derbija sa Valmijerom, koji je na programu od 17 časova.

RFS je trenutno u minusu, posle 17 kola ima 39 bodova, pet manje od lidera, današnjeg rivala. Ilić je mogao samo dotle sam da “vuče” rivala Partizana iz kvalifikacija za Ligu Evrope u sezoni 2020/2021. Nekadašnji napadač Javora i Napretka, a pre toga omladinac crno-belih, najbolji je strelac šampionata sa 12 golova.

Izabrane vesti

Sada će Ilić imati podršku sunarodnika. Jovan Vlalukin je već stigao i da debituje, doskorašnji desni bek Metalca je odigrao prvo poluvreme u prošlom kolu protiv Liepaje (2:2). Na tom meču je centralni vezista Karolis Uzela dobio crveni karton, pa je suspendovan za današnji derbi, ali u međuvremenu su stigla dvojica naših vezista. Stefan Cvetković je takođe pojačao RFS iz Metalca, dok je nekadašnji bivši defanzivni vezista Javora Stefan Panić došao iz kiparskog Pafosa.

17.00: (2,95) Valmijera (3,25) RFS (2,30)

Nisu to bila jedina pojačanja koja su stigla u RFS u poslednjih desetak dana. Ima aktuelni prvak i novog golmana, reprezentativca Letonije Pavelsa Steinborsa, kao i napadača iz Brazila Gausa.

Svi oni su naravno prvenstveno došli da bi se oprobali u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Tamo će u 1. kolu 6. i 12. jula RFS da odmeri snage sa HJK Helsinkijem. Ukoliko preskoče tu prepreku, obezbediće sebi barem još četiri evropska meča.

No, prvo igrači RFS-a moraju da se koncentrišu na prvenstvo. Nemaju luksuz da opet izgube od Valmijere (u aprilu je bilo 3:1), zato moraju da prekinu mini-krizu u kojoj su se našli (osvojili samo bod iz poslednja dva meča).

Međutim, lider letonskog prvenstva je u strašnoj formi, vezao je čak 13 pobeda, a na poslednjih devet mečeva je primio samo jedan gol! Kvota u Mozzartu na to da će Valmijera uspeti da ukroti napadače RFS-a i sačuva mrežu je 4,40.

Valmijeru takođe uskoro očekuju obaveze u Evropi, s tim što će ona na međunarodnu scenu da izađe tek u drugoj polovini sledećeg meseca. Konkretno, od 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije, gde će rival da joj bude bolji iz susreta Škendije i Ararata. Do tada će se potruditi da napravi što veću zalihu u prvenstvu.

LETONIJA 1 – 18. KOLO

Utorak

Daugavpils – Super Nova 1:0 (0:0)

/Mukvele 78/

Spartaks – Meta/LU 4:2 (1:2)

/Laizans 38, Oguniji 57, 58, 78 – Puzirevskis 34, 44/

Sreda

17.00: (2,95) Valmijera (3,25) RFS (2,30)

18.00: (1,10) Liepaja (9,00) Tukams (16,0)

19.00: (1,28) Riga (5,00) Auda (10,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Stefan CvetkovićJovan VlalukinAndrej IlićRFSLetonija 1Stefan Panić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara