Gradski stadion u Valensiji na kom igra Levante (©Reuters)
Gradski stadion u Valensiji na kom igra Levante (©Reuters)

Levanteov dom za stare: Nekada Krojf, Mijatović, Tomazi, sada Soldado

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.09.21. | 17:03

Klub iz Valensije rekorder po dovođenju igrača u četvrtoj deceniji

Sudeći po startu sezone i dva boda iz tri utakmice, biće ovo još jedan ciklus u kom će se fudbaleri Levantea boriti za opstanak. Nikada klub iz Valensije i nije imao zapaženu ulogu u najjačem rangu španskog fudbala - izuzev sezone 2011/12. kada je bio šesti i izborio istorijski plasman u Ligu Evrope, u kojoj je potom stigao do osmine finala - ali po nečemu je jedinstven.

Žabe su rekorderi u Španiji, a verovatno i mnogo šire, po broju angažovanih igrača starijih od 30 godina. U 112 godina dugoj istoriji, Levante je doveo čak 142 fudbalera u četvrtoj deceniji života. Poslednji je Roberto Soldado, koji je ovog leta stigao iz Granade za 500.000 evra. Kao 36-godišnjak!

Izabrane vesti

SUBOTA 18.30: (2.15) LEVANTE (3.35) RAJO VALJEKANO (3.50)

Od aktuelnih ekipa u Primeri, na drugom mestu po transferima veterana nalazi se upravo Granada, koja je od svog osnivanja 130 puta angažovala igrača čija je karijera u sutonu, odnosno starijeg od 30 godina. Trocifren broj imaju još Elče (117) i Kadiz (109), a na poslednjem mestu je Atletik Bilbao s neverovatnom razlikom u odnosu na vodeće - samo četiri puta Baski su doveli igrača starijeg od 30 godina u svojoj 123 godine dugoj istoriji.

Kada je reč o velikanima španskog fudbala, Atletiko Madrid je 54 puta doveo igrača od 30+ godina, Barselona 33, kao i Levanteov gradski rival Valensija, a Real Madrid 30.

Ovo zanimljivo zapažnje objavila je Marka, koja je dodatno raščlanila poslovanje rekordera i došla do podatka da je od tih 142 fudbalera njih 48 imalo 30 godina kada su stigli u Levante, 33 ih je imalo 31, 22 su bili tridesttrogodišnjaci, 17 godinu dana mlađi, 11 ih je imalo 34 godine, pet 35 i 36, a jedan čak 37 godina kada je pristupio klubu.

Dovođenje Soldada za 500.000 evra, s obzirom na njegove godine, možda zvuči preterano, ali daleko od toga da je iskusni napadač rekao poslednju reč. Prošle sezone je u Primeri dao devet golova u 29 nastupa. Dvaput je bio strelac u grupi Lige Evrope, a jednom u kvalifikacijama i dvaput je pogodio u Kupu kralja. Ukupno - 14 golova i dve asistencije u 43 nastupa. Sasvim zadovoljavajuć učinak za veterana, pa otud i ne čudi da je Levante želeo da ga angažuje. Posebno jer se očekuje da nekadašnji igrač Real Madrida, Totenhema i Viljareala bude dodatno motivisan zbog povratka u rodni grad, u kom je već nastupao za daleko poznatiju Valensiju.

Zanimljivo, Roberto Soldado nije najzvučniji veteran koji je stigao u Levante. Pre njega klub iz Valensije uspeo je da privoli čuvenog Johana Krojfa (doduše samo na šest meseci 1981, pre povratka u Ajaks), Predraga Mijatovića (završio karijeru u sezoni 2002/03), Damijana Tomazija (2006, stigao kao slobodan igrač posle deset godina u Romi), bivšeg golgetera Ajaksa i Rendžersa Šotu Arveladzea, Kikea Setjena...

Niko od njih nije dao poseban doprinos klubu, kao i Serhio Leon koji je pre dve sezone kao 30-godišnjak doveden iz Betisa za 4.000.000 evra (dao tri gola u 50 prvenstvenih utakmica), ali možda je vreme da se to promeni. Svakako, u Levanteu bi bili zadovoljni da Soldado golovima pomogne da se izbori opstanak u Primeri.


tagovi

LevanteRoberto SoldadoPrimera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara