Oskar Kardozo (©Reuters)
Oskar Kardozo (©Reuters)

Libertad blista, Kardozo je kao vino, Tigre se uzda u navijače

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.07.23. | 23:05

Kopa Sudamerikana: Paragvajski šampion noćas (02.00) u severnom delu Buenos Ajresa brani gol prednosti (2:1) protiv Tigrea

Duelom između argentinskog Tigre i Libertada iz Paragvaja završava se prva nokaut faza Kopa Sudamerikane u kojoj se za opstanak na međunarodnoj sceni bore drugoplasirani klubovi iz grupne faze ovog takmičenjima, sa onima koji su napustili učešće u Kopa Libertadoresu, zauzevši treće mesto u svojim grupama. Početak okršaja zakazan je noćas (02.00) na stadionu Hose Delađovana u severnom delu Buenos Ajresa.

Paragvajski klub je u Asunsionu odradio domaći zadatak pobedom od 2:1, te će tako u slučaju nove pobede ili remija imati pravo da nastavi takmičenje u osmini finala. S druge strane, argentinskom predstavniku, da bi se kvalifikovao u dalji tok takmičenja, potrebno je da pobedi sa dva ili više golova razlike, dok će trijumf domaćeg tima sa minimalnom razlikom odvesti dvomeč u penal dramu. Bolji iz ovog okršaja u narednoj eliminacionoj rundi suočiće se sa brazilskom Fortalezom, jednim od čak šest predstavnika ove zemlje u ovom takmičenja.

Izabrane vesti

Čak ni za odlučujuću utakmicu u Kopa Sudamerikani, Tigre nije mogao da računa na saradnju i ustupke argentinske Profesionalne lige. Naime, zvanično telo pod čijiom ingerencijom se održava šampionat odlučilo je da odbaci molbu kluba sa severa Ajresa za promenu termina utakmice 25. kola nacionalnog prvenstva protiv Barakas Sentrala, koja je bila zakazana za ponedeljak. Uprkos svim naporima da se utakmica odloži, ona je odigrana u redovnom terminu, a Tigrovi su na svom terenu poraženi minimalnim rezultatom od Kamionerosa.

02.00: (2,30) Tigre (3,25) Libertad (3,25) 

Pokušavajući da smanji opterećenje ekipe, trener Huan Sara je tom prilikom u startnu postavu izostavio čak petoricu igrača koji su počeli kao starteri u prvom meču protiv Libertada. Tigre je čak igrao bolje od Barakas Sentrala, imao je veći posed lopte, stvorio više prilika za šut, ali je gol gostiju u završnim trenucima utakmice, doneo i peti poraz u poslednjih šest mečeva.

Sa 28 osvojenih bodova iz sedam pobeda, sedam remija i 11 poraza, Tigre zauzima skromnu dvadeset i prvu poziciju na tabeli, i to kada se uzme u obzir kriterijum gol-razlike, jer isti broj osvojenih jedinica imaju Independijente koji je na poziciji ispred i Himnasija iz La Plate, koja je na lestvici niže. Sa ovim učinkom, popularni Matadori nalaze se na deset bodova zaostatka u odnosu na Godoj Kruz, koji je na devetom mestu i poslednjem je klub u zoni koja raspoređuje mesta u međunarodnim takmičenjima. Dva kola pred krajA Tigre nema više ni teoretske šanse za se dokopa pozicije koja bi mu omogućila učešće u narednom izdanju Kopa Sudamerikane, barem ne kroz ligaško takmičenje.

S druge strane, Libertad je u nedelju savladao komšije Guarani sa 3:0 u drugom kolu i ostao sa maksimalnim učinkom u paragvajskoj Klausuri. Put ka pobedi otvorio je vremešni Oskar Kardozo u 33. minutu. U drugom poluvremenu Kardozo je ponovo pogodio, dok je Enso Gonzales u 78. minutu postavio konačni ishod meča.

Trener Danijel Garnero je takođe odlučio da prethodnog vikenda promeni sastav u pokušaju da odmori neke od ključnih igrača za noćašnji duel. Od tima koji je izabran na startu prve utakmice protiv Tigrea, samo je pet igrača bilo izabrano za startere u meču protiv Guaranija. Libertad je započeo svoju međunarodnu kampanju u Kopa Libertadoresu, odakle je ispao je u drugo po snazi kontinentalno takmičenje tako što je bio na trećem mestu u svojoj grupi, iza brazilskog dvojca Atletiko Paranaensea i Atletiko Mineira.

Računajući utakmice sa prvenstva Paragvaja, Kopa Sudamerikane i poslednji deo grupne faze Kopa Libertadoresa, tim Danijela Garnera nije izgubio na pet poslednjih utakmica, u kojima je tri puta zabeležio pobedu, uz dva remija. S druge strane, Tigreu domaći faktor može dati određenu prednost, ali im predstoji veoma težak zadatak u pokušaju da prvenstveno anuliraju minus iz prvog meča, ali i da sačuvaju sopstvenu mrežu, sa obzirom na sjajan ofanzivni učinak Libertadovog tima i ono što je viđeno u prvoj utakmici u Asunsionu.

KOPA SUDAMERIKANA - ŠESNAESTINA FINALA ( REVANŠI)

Utorak

Amerika Mineiro - Kolo Kolo 5:1 (3:0) - prvi meč 1:2

/Mateuzinjo 6, 25, Mastrijani 21, 85, Saldivija 90+4 - Tompson 62/

Sreda

Estudijantes - Barselona Gvajakil 4:0 (3:0) - prvi meč 1:2

/Mendez 6, 19, Roljheiser 38, Kariljo 48/

Universitario - Korintijans 1:2 (0:0) - prvi meč 0:1

/Flores 76 - Majkon 70, Rajan 90+2/

Botafogo - Patronato 1:1 (1:0) - prvi meč 2:0

/Luis Enerike 3 - Arse 67/

Četvrtak

Emelek - Sporting Kristal 0:0 - prvi meč 1:0

San Lorenco - Independijente Medeljin 2:0 (1:0) - prvi meč 1:0

/Bareiro 25pen, 80pen/

23.55: (2,60) Audaks Italijano (3,15) Njublense (2,85) - prvi meč 0:0

Petak

02.00: (2,30) Tigre (3,25) Libertad (3,25) - prvi meč 1:2

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa SudamerikanaLibertadTigreOskar Kardozo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara