Bojan Radulović (©Reuters)
Bojan Radulović (©Reuters)

Lice i naličje Veikauslige: Radulović i Helsinki ponovo najjači, novajlija sa tri igrača iz Venecije, Tainio bez prvog strelca lige

Vreme čitanja: 5min | sre. 05.04.23. | 09:15

Počinje šampionat Finske, jedan od onih koji će tokom leta biti među omiljenima

Zimi se u Skandinaviji teško može zamisliti fudbal. Za to vreme Finskom vladaju sneg i led kada su zimski sportovi u epicentru. Iz tog razloga, Veikausliga se tradicionalno igra u kalendarskoj godini, odnosno leti uz neprekidnu igru, a zimi sa dužom pauzom. Došao je april i vreme je da startuje najbolji fudbal u zemlji hiljadu jezera i trajaće sve do oktobra.

Činjenica da je Veikausliga aktivna tokom letnjih meseci izaziva interesovanje ljubitelja sportskog klađenja koji žele više akcije kada su glavne evropske lige, poput Premijer lige, Primere, Serije A, Bundeslige i Lige 1 na pauzi. Tokom vrelih dana finska liga istupa da popuni prazninu, pružajući kladiocima priliku da iskoriste svoje znanje i intuiciju fokusirajući se na alternativno tržište.

Izabrane vesti

U Veikausligi koja počinje ove srede prošlogodišnji šampion Helsinki želi da zadrži oreol vladara, a osvajač kupa KuPS namerava da ponovo izazove rivala iz glavnog grada za krunu ove godine. Inter Turku, Honka i Seinajoki su timovi za koje se očekuje da budu najozbiljniji protivnici tandemu najboljih. Uz Helsinki i KuPS, Honka i Haka kompletiraju kvartet klubova koji će predstojećeg leta da se takmiče u evropskim kupovima.


17.00: (1,85) Helsinki (3,50) Honka (4,40)


S druge strane, HIFK je direktno ispao u drugi rang, dok je pretposlednji Lahti uspeo da u plej-autu protiv TPS-a izbori opstanak u najjačem društvu. Novajlija u Veikausligi je prošlogodišnji šampion Ikkonena, Kotka (KTP), koja se vraća posle jednogodišnje pauze.

Ligaški deo sezone završava se 3. septembra, i zatim se takmičenje deli u dve grupe po šest timova. Prvi deo će se boriti za titulu, a drugi će biti uključen u borbu za zadržavanje prvoligaškog statusa. Timovi će nastaviti borbe noseći bodove koje su prikupili u ligaškom delu. U drugoj fazi timovi se suočavaju samo jednom, a onaj koji završi prvi u plej-ofu postaje šampion i obezbeđuje učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok drugi dobija ulaznicu za Ligu konferencije. Potom sledi završni turnir od pet utakmica koji će trajati do početka novembra. U njemu će da se nadmeću timovi plasirani od četvrtog do šestog mesta i najbolji iz plej-auta. Pobednik ovog turnira će igrati dvomeč protiv trećeplasiranog sastava za mesto koje vodi u Ligu konferencije.

Što se grupe za ispadanje tiče, sastav koji završi poslednji ispada u Ikonen, dok će pretposlednji tim igrati dvomeč protiv drugoplasiranog iz drugog ranga. Institucija Kupa će takođe igrati veliku ulogu u konačnom plasmanu, pošto pobednik najmasovnijeg nacionalnog takmičenja dobija ulaznicu za Ligu konferencije.

Od ukupno 309 registrovanih igrača u prvenstvu Finske njih 93 su stranci. Najviše legionara dolazi iz Gane i Brazila po devet, dok Engleska i Obala Slonovače imaju po pet predstavnika. Srbiju reprezentuje jedino

Bojan Radulović

, koji nastupa za aktuelnog prvaka Helsinki. Visoki napadač rođen u španskoj Ljeidi branio je boje selekcije Srbije uzrasta do 19 godina u dva navrata. U redove HJK-a stigao je prošle godine na pozajmicu iz švedskog AIK-a, i na 19 mečeva postigao sedam golova, što je bilo signal šampionu da ga otkupi od tima iz Solne za 150.000 evra.

Helsinki je ubedljivo najtrofejniji klub u zemlji sa 32 osvojena pehara prvaka države, a poslednju krunu prigrlio je u pretposlednjem kolu plej-ofa. U Evropi je letos tim

Tonija Koskele

počeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde ga je na surov način izbacio Plzenj, a potom nastavio u grupnoj fazi Lige Evrope gde se proveo kao bos po trnju u konkurenciji Rome, Betisa i Ludogoreca sa samo jednim osvojenim bodom. Međutim, prisustvo HJK-a u evropskim salonima, finansijske koristi i stečeno iskustvo nemerljivi su u nacionalnim okvirima. Prvog aprila Helsinki je napravio odličnu uvertiru u start ligaške sezone pošto je osvojio pehar Liga kupa pobedivši Oulu sa 2:1.

17.00: (2,00) KuPS (3,40) Inter Turku (3,90)


KuPS je imao pomešana osećanja prošle godine, pošto je slavio osvajanje Kupa. Smenjivao se sa Helsinkijem na vrhu prvenstva, ali je morao da se zadovolji drugim mestom. Ova godina je počela sa previranjima posle raskida saradnje sa trenerom

Simom Valakarijem

koji je pregovarao sa timovima iz Škotske, u kojoj je svojevremeno igrao za Madervel. Na mesto kormilara angažovan je njegov bivši pomoćnik

Pasi Tuti

. Ovaj 43-godišnjak je rodom iz Kuopija i potpisao je jednogodišnji ugovor.

-----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!


DANAŠNJI IZAZZOV:


pogodi najviše utakmica 1+I&1+II


-----------

Posle osrednje 2021. godine, Honka je prošle godine imala izuzetan niz i završila je na 3. mestu. Ekipa Vese Vasare bila je kanidat za titulu sve do poslednjih rundi. Odlasci desnog beka Ruija Modesta u AIK za 500.000 evra i trećeg strelca lige Agona Sadikua u Rozenborg za 700.000 su značajni gubici.

Haka je predstavljala prijatno iznenađenje drugog dela sezone pošto je ostvarila sedam pobeda u poslednjih 10 mečeva. Tako je ušla u plej of, gde je imala samo jedan poraz od šampiona Helsinkija. Tim Temua Tainija, nekadašnjeg veziste reprezentacije Finske i biveg igrača Oksera i Totenhema završio je na četvrtom mestu i željno čeka predstojeću kampanju. Ipak, najbolji strelac Veikauslige Škotlađanin Li Ervin otišao je u Liban i očekuje se da ga zameni Argentinac Huan Leskano.

17.00: (2,00) KuPS (3,40) Inter Turku (3,90)

Inter Turku je stigao do izvora, ali nije pio vodu prošle godine pošto je izgubio finale Kupa od KuPS-a. Dva dana posle izgubljenog finala, uprava je objavila smenu sa španskim trenerom Migelom Grauom, a u novoj kampanji sa klupe će crno-plave da predvodi Jarko Vis. Igrački kadar je obnovljen, bilo je velikih promena na spisku, jer je otišlo 12 igrača, a stiglo je 10 novih.

Novalija je, obično, najugroženiji. Međutim, pobednik poslednjeg izdanja Ikonena KTP potencijalno je tempirana bomba, koja je sposobna da parališe svakog rivala. Tim iz Kotke je lani izvukao zalogaj iz TPS-ovih usta pošto je iskoristio dva remija svog rivala u poslednja tri meča u sezoni i preoteo direktnu promociju. Administracija je napravila snažan prodor na tržištu i dovela na pozajmicu iz italijanske Venecije trojicu vezista Sandberga, Pecilea i de Vriesa, kao i napadača Furtada iz norveškog Jerva. Najnovija akvizicija je 20-godišnji vezista Adeleke Babatunde, a vezista Jorgo Mantatis iz grčke Kalitee je stigao na pozajmicu.

17.00: (2,85) KTP (3,40) Oulu (2,45)

Verovatno teži posao oko opstanka čeka Lahti, koji je prošle godine preko baraža uspeo da ostane u najvišem rangu. Smenjen je šef struke Ilir Zeneli, na njegovo mesto je došao 47-godišnji Miko Manila, a novajlije ne obećavaju.

Slična priča je i oko VPS-a i Mariehamna. Vasa je izgubio drugog strelca tima Tetea Jengija koji se vratio sa pozajmice u Ipsvič, ali je drugi najefikasniji igrač lige Kale Multanen ostao. Mariehamn se nije proslavio sa transferima, pošto je izgubio prošlogodišnjeg najefikasnijeg igrača Džona Ovoerija sa 11 golova, kreativnog vezistu Janga Balisa i korisnog napadača Era Taminena.

----------

Sve utakmice šampionata Finske možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------

FINSKA 1 - 1. KOLO

Sreda

17.00: (2,85) KTP (3,40) Oulu (2,45)

17.00: (2,00) KuPS (3,40) Inter Turku (3,90)

17.00: (2,70) Mariehamn (3,35) Ilves (2,60)

17.00: (2,30) SJK (3,35) Haka (3,15)

17.00: (2,10) VPS (3,30) Lahti (3,30)

17.00: (1,85) Helsinki (3,50) Honka (4,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Finska 1HelsinkiHJK HelsinkiKuPSInter TurkuSeinajokiHakalahtiHonka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara