Kurban Berdijev, Rikardo Sa Pinto i Žoze Morais (©Reuters, ©Shutterstock, ©AFP)
Kurban Berdijev, Rikardo Sa Pinto i Žoze Morais (©Reuters, ©Shutterstock, ©AFP)

Liga bez Balkanaca, Sa Pinto na čelu "državnog projekta"

Vreme čitanja: 6min | pet. 12.08.22. | 11:11

Kreće šampionat Irana, Esteglal brani tron, a Persepolis i Sepahan važe za najjače konkurente nekadašnjem treneru Crvene zvezde u pokušaju da zadrži Plavce na vrhu

Budući da oko dve trećine iranskog stanovništva ima ispod 25 godina, sport je vrlo važna društvena aktivnost u zemlji. Na području današnjeg Irana stvoren je polo, tradicionalni sport je rvanje, a najpopularniji bez ikakvog premca - fudbal. Posle skoro dva i po meseca lopta će se zakotrljati na otvaranju 22. izdanja Persijske Gulf pro lige, zvanično četvrtog najjačeg azijskog šampionata, odmah iza prvenstava Saudijske Arabije, Južne Koreje i Japana. Titulu brani Esteglal, ali najveći rivali Persepolis i Sepahan naporno su radili tokom predsezone da napadnu tron.

Kao i obično, 16 klubova nadmetaće se za karte koje vode u azijsku Ligu šampiona. Prvak i osvajač Kupa izboriće direktan prolaz u grupnu fazu najkvalitetnijeg takmičenja Azije, dok će drugoplasirani i trećeplasirani morati u kvalifikacije. Dva najslabije rangirana tima ispašće u drugu ligu, što su lani uradili Šahr Kodro i Fadžr Sepasi. Novalije u najjačem rangu su Mes Kerman i Malavan.

Izabrane vesti

Sa početkom željno očekivane sezone, pažnja se sada okreće akciji na terenu, a ne vestima i glasinama o prelaznom roku koje su prisutne celo leto. Iako prozor ostaje otvoren do kraja avgusta, većina velikih iranskih klubova već je napravila glavne poteze kako bi u novoj kampanji imala najjače moguće sastave. Letnji prelazni rok 2022. ući će u istoriju iranskog fudbala kao jedan od najboljih i najiznenađujućih u istoriji.

Sve oči će ovog petka biti uprte u teheranski stadion Azadi, kada će se Esteglal i Sepahan. Utakmica će biti specifična jer će sukobiti portugalski treneri, koji su odnedavno u iranskom fudbalu, Rikardo Sa Pinto i Žoze Morais. Sa Pinto, koji je preuzeo kormilo šampiona posle odlaska Farhada Madžidija u Al Itihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nastojaće da odvede Esteglal do druge uzastopne titule, posle izuzetne sezone bez poraza. S druge strane, Morais će da juri šampionski trofej posle osmogodišnje suše za ekipu iz Isfahana, pošto su dva prethodna pohod pod Moharamom Navidkiom završena drugim i trećim mestom.

17.00: (2,65) Esteglal (2,80) Sepahan (2,90)

Dva iranska giganta, plus Persepolis – koji su bili pozicionirani među tri na tabeli u poslednje dve godine – ponovo će biti favoriti za podizanje glavnog trofeja, a pobeda u petak će obema stranama dati prednost i zamah u novoj kampanji.

Esteglal je osvojio svoju prvu ligašku titulu posle devet godina čekanja, i to u velikom stilu. Plavci nijednom nisu poraženi, a naposletku su imali pet bodova više od rivala iz Teherana Persepolisa. Za dugo očekivani trijumf najzaslužnija je bila čvrsta zadnja linija koja je primila samo 10 golova u 30 mečeva, celih 11 pogodaka manje od druge najbolje odbrane u ligi, a u čak 21 meču golman Esteglala nije vadio loptu iz mreže. Udarna snaga ekipe bio je francuski napadač Artur Jamga koji je postigao 10 golova tokom cele kampanje, i bio je drugi strelac lige iza napadača Mesa Rafsandžana Godvina Menše (14).

Kaveh Rezai slavi gol protiv Partizana (©Star sport)Kaveh Rezai slavi gol protiv Partizana (©Star sport)

Branilac titule izgubio je, dakle, šefa struke Madžidija, Plavci su ga zamenili Rikardom Sa Pintom, koji je prvo internacionalno iskustvo u trenerskom poslu imao u Crvenoj zvezdi 2013. Radio je još u Sportingu, OFI-ju, Standardu, Legiji, Bragi, Vasku, Gazijantepu i donedavno u Moreirenseu. Esteglal je potpisao osam novih igrača: Omida Hamedifara, Pejmana Babaija, Rezu Mirzaeija, Sejeda Šabazadea, Mohameda Hoseinija, Mohamad Hoseina Zavarija, Mohamed Hoseina Moradmanda i Kaveha Rezaija. Poslednjepomenuti Rezai vratio se u klub posle pet godina boravka u Belgiji, a radi se napadaču koji je 2020. golom u produžecima eliminisao Partizan sa Šarlroom u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Očekuje se da će poslednje pojačanje prvaka da bude Mohamed Mohebi iz portugalske Santa Klare.

Sezona 2021/2022 je bila prvi put u šest godina da je Persepolis propustio da osvoji titulu, a Crveni su najavili nameru da je povrate potpisivanjem devetorice igrača, od kojih su trojica došla iz redova rivala Sepahana. To su Dainal Esmaeilifar, Soruš Rafiei i Giorgi Gvelesiani. Crveni su pokušali da kompenzuju prošlosezonski neuspeh dovođenjem asova koji su među najboljim i najvrednijim igračima lige.

Teheranski gigant se dogovorio i sa dvojicom iranskih reprezentativaca, Alirezom Beiranvandom iz Antverpena i Mortezom Pouraligandžijem iz Šendžena, obojica su se vratila u Iran pošto su nekoliko sezona igrala u inostranstvu. Takođe, Persepolis je pobedio Esteglal u trci za potpis Saeida Sadegija iz Golgohara, jednog od najtraženijih igrača u prelaznom roku. Iz kluba je i otišlo mnogo fudbalera, uključujući Ramina Rezaeiana, Hameda Laka i Ehsana Pahlevana.

Sepahan je zaostajao za vodećim tandemom prošle sezone, završio je treći, sa 12 bodova zaostatka od šampiona. I Persepolis i Sepahan su nadmašili sve ostale timove sem šampiona, i imali su znatno bolje odbrane. Sepahan je značajno ojačao tokom leta, takođe je potpisao ugovore sa devet igrača i zamenio dugogodišnjeg stratega Moharama Navidkiju sa Moraisom, bivšim pomoćnikom Žozea Murinja u Interu, Real Madridu i Čelsiju. Morais je posle toga predvodio Antaliju, AEK, Barnsli, Čonbuk i Al Hilal, a sa Žutom olujom iz Isfahana je dogovorio trogodišnju saradnju.

Angažovanje Portugalca značilo je da se Sepahanu otvorilo novo područje tržišta transfera, jer je ubrzo u klub stiglo zvučno pojačanje u vidu veziste Manuela Fernandesa koji je potpisao ugovor za klub, kao i Brazilci Nilson Žunior i Renato Silveira. Dodajmo da je Fernandes nekadašnji reprezentativac Portugalije i igrač Benfike, Portsmuta, Evertona, Valensije, Bešiktaša, moskovske Lokomotive i Krasnodara. Ujedno, Sepahan je ostao bez petorice prvotimaca koji su otišli u Persepolis i Esteglal.

Manuel Fernandes u duelu sa Tomasom Partijem (©Reuters)Manuel Fernandes u duelu sa Tomasom Partijem (©Reuters)

Dok su najveći timovi iz Teherana i Sepahan u velikoj meri ocenjeni kao Velika trojka, Fulad, Golgohar, Mes Rafsandžan i Traktor vide svoje šanse da uđu u miks za titulu. Fulad je posle dva prelazna roka u kojem je imao zabranu kupovine trošio novac da potpiše neke vrhunske igrače. Ehsan Pahlevan i Saeid Aghaei stigli su iz Persepolisa, Vuria Gafuri iz Esteglala, Faršid Esmaeili iz Al Arabija i veteran Aškan Dedžaga iz Al Šahanije, između ostalih, neki su od velikih poslova napravljenih za remont ekipe koju s klupe predvodi Džavad Nekunam, nekada vezista Osasune. Fulad je bio u konzistentnoj formi pod Nekunamom u poslednje tri godine, a sa novajlijama bi ekipa sa juga mogla da ostvari bolji plasman u odnosu na prošlogodišnje peto mesto.

Golgohar je bio četvrti u ligi prošle sezone, proveo je mirno leto jer je ekipa Amira Kalenoeija imala samo jedan potpis. Traktor je završio užasnu sezonu u donjoj polovini tabele, na kraju je završio na 13. mestu, ali će se nadati da će novi turkmenistanski trener Kurban Berdijev preokrenuti sreću u klubu iz severozapadnog Irana. Berdijev je poznat iz ere u Rubinu, kada je tim iz Kazanja vodio do dve titule prvaka Rusije.

OSAM FABRIČKIH KLUBOVA I DVA DRŽAVNA TIMA

Gotovo svaki iranski prvoligaš je privatizovan od strane biznismena i nekadašnjih fudbalera, a čak polovina lige ima zaleđinu velikih fabrika u domenu čelika, bakra, aluminijuma, nafte i automobilske industrije. Pristalice dva najveća kolektiva Persepolisa i Esteglala već godinama zahtevaju privatizaciju, međutim najveće sile Irana, pravi državni projekti, nalaze se pod ingerencijom Ministarstva sporta i omladine, koje čak bira i trenere velikanima iz Teherana.

NEMA SRBA, NI IGRAČA IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE

Ove sezone u šampionatu Irana nema Srba, a čak ni igrača iz bivše Jugoslavije. Najviše legionara je iz Brazila, njih osmorica. Mali, Južni Sudan, Uzbekistan, Tadžikistan i Portugalija imaju po dva predstavnika. Interesantno, najvredniji igrač lige nije stranac, već Iranac Omid Nurafkan, levi bek Sepahana, kojeg Transfermarkt ceni 1.200.000 evra.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------

IRAN 1 - 1. KOLO

Petak

16.30: Pajkan - Malavan

16.30: (4,00) Mazandaran (3,05) Mes Rafsandžan (2,00)

17.00: (2,65) Esteglal (2,80) Sepahan (2,90)

17.30: (2,50) Aluminijum Arak (2,55) Havadar (3,60)

18.00: Naft Masžed - Mes Kerman

Subota

17.00: (4,50) Zob Ahan (3,15) Persepolis (1,85)

18.00: (1,87) Fulad (3,15) Sanat Naft (4,40)

18.00: (2,05) Golgohar (3,00) Traktor (3,80)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Iran 1PersepolisEsteglalSepahanFuladRikardo Sa PintoKurban BerdijevManuel Fernandeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara