Žoze Murinjo i Antonio Konte (Reuters)
Žoze Murinjo i Antonio Konte (Reuters)

Likovanje u Totenhemu: Murinjo i Konte nisu bili pravi treneri za nas

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.09.23. | 20:01

Predsednik Danijel Levi veruje da je Postekoglu pravi starteg usklađen sa filozofijom kluba

Navijači Totenhema nisu ovako uživali još od proleća 2018. kada je generacija pod komandnom palicom Maurisija Poketina dogurala do finala Lige šampiona.

Od tada je klub iz Severnog Londona mnogo lutao u raznim izborima i nazadovao. Promenio je trojicu trenera (Murinjo, Ešpirito Santo, Konte), promašio gomilu pojačanja i naravno, nije osvojio ništa.

Izabrane vesti

Ovog leta je Totenhem napravio duboke rezove. Otišla je apsolutna legenda i simbol kluba Hari Kejn, a na klupu je seo potcenjeni australijski stručnjak Ejndž Postekoglu. Iako je imao uspeha u Aziji i Seltiku, Ozi rođen u Grčkoj je kao čarobnim štapićem promenio kompletnu sliku o Totenhemu.

O Kejnu više niko ne priča, nosioci igre poput Sona opet blistaju, pojačanja poput Medisona, Van de Vena ili Vikarija za sada deluju kao aposlutni pogoci, a poseban deo posla je reanimacija donedavno etiketiranih promašaja poput Bisume, Rišarlisona ili Sara. Kod Postekolgua svi deljuju bolje, a Totenhem godinama nije igrao lepši fudbal. I pride beleži dobre rezultate. Trenutno deli drugo mesto sa Liverpulom i Arsenalom uoči derbija Severnog Londona.

Raspoloženje u Totenhemu zaista odvano nije bilo bolje. Što je iskoristio i predsednik Danijel Levi da likuje i malo bocne bivše trenere Murinja i Kontea.

“Oni su sjajni menadžeri, ali jednostavno nisu pravi za ovaj klub. Način na koji oni žele da pobede je drugačiji od načina na koji mi želimo da pobeđujemo. Stil fudbala za kojim naši navijači žude je napadački fudbal. Ako to znači pobedu 4:3, neka bude tako. Sa druge strane, Konteov i u Murinjov stil fudbala je... Ne smeta im defanziva i pobeda 1:0”, osvrnuo se Levi na defanzivan pristup dvojice poznatih stratega.

Ipak, priznao je da mu to tada nije smetalo.

“Bili smo u situaciji u kojoj smo očajnički želeli pobede. Mislim da bismo u tom trenutku pre četiri, pet godina, odabrali bilo koji način pobede. Ali nismo pobeđivali. A kada na taj način ne pobedite, dobijate vrlo nezadovoljne fanove”.

Levi ističe da su i igrači posle Poketina tražili trenera koji može odmah nešto da osvoji.

“Nije se radilo o imenu, radilo se o tome da su igrači hteli da pobede. Kao i ja. Poketino je bio sjajan trener i napravio je fantastične stvari za klub. Bili smo frustrirani i prošli smo kroz fazu u kojoj smo rekli: ‘Hajde da probamo nešto drugačije'. I nije uspelo”.

Levija često kritikuju da štedljiv i da klub ne ulaže dovoljno poput konkurencije.

“Vodimo klub kao da je javno preduzeće. Ako neko želi da ponudi ozbiljan predlog upravi Totenhema, mi bismo to razmotrili, zajedno sa našim savetnicima. A ako bismo smatrali da je to u interesu kluba, bili bismo otvoreni za sve. Ako dobijemo pravog partnera za prava imena — a kada to kažem, mislim na nekoga ko plaća pravi novac u pravom sektoru — onda smo spremni da razmislimo o tome. Ali nismo toliko vezani za to sada kao što smo možda bili kada smo prvi put gledali na izgradnju stadiona”.

On kaže da Totenhem može mnogo da dobije iz sopstvene škole.

“Mi smo klub koji veruje u to da akademija proizvodi igrače koji mogu da postanu superzvezde u Totenhemu. Nismo klub koji može da kupi uspeh. To je realnost i to moramo da razumemo. zato nam je bio potreban trener koji je u potpunosti usklađen sa našom filozofijom”.


tagovi

Žoze MurinjoAntonio KonteDanijel LeviAngelos Postekoglu

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara