Stadion Dainave (©Wikipedia)
Stadion Dainave (©Wikipedia)

"Litvanski Novi Pazar", koji se nakratko ugasio, opet sija punim sjajem

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 10:52

Dainava se ove godine administrativnim putem vratila u elitni rang. Ovog petka će na teren, pošto protiv Nevežisa od 17 h otvara 20. kolo šampionata

Najbolji litvanski klubovi su dobili nekoliko nedelja slobodno u domaćem šampionatu, kako bi maksimalno mogli da se koncentrišu na izazove na međunarodnoj sceni. To ipak ne važi za one slabije ekipe, koje po planu nastavljaju ovog vikenda borbu u 20. kolu. Program otvara u petak od 17 časova duel dva najslabija tima na tabeli, Dainave iz Alitusa i Nevežisa.

Obe ekipe su u A ligu, odnosno najviši rang takmičenja, ušli ove godine. S tim što je Nevežis svoje mesto u eliti izborio na terenu, dok je Dainava promovisana odlukom Fudbalskog saveza Litvanije, slično kao što je prošle godine u Srbiji Novi Pazar igrao u Superligi.

Izabrane vesti

Naime, prošle godine je u prvoj ligi Litvanije igralo samo šest klubova, dok je za ovu povećan broj timova na 10. Niko nije ispao, a u viši rang su se plasirali Nevežis, Hegelman i Džiugas Telsiaj. Trebalo je da igra u eliti i Jonava, koja je prošle sezone bila treća, lai je posle njenog odustajanja licencu dobio šestoplasirani tim na tabeli, Dainava.

17.00: (1,73) Dainava (3,50) Nevežis (4,60)

Ova ekipa iz Alitusa je imala izuzetno turbolentnu prošlost. Osnovana je 2010. godine, ali je posle samo četiri sezone i eksperimenata sa trenerom Markom Raganijem iz San Marina i nekim njegovim diskutabilnim pojačanjima sa Apeninskog poluostrva, klub bankrotirao. Utvrđeno je da je Dainava nameštala utakmice u prvenstvu, a kaznu nije mogla da plati i zvanično se ugasila.

Tako je Alitus, mesto sa juga Litvanije koje ima oko 50.000 stanovnika bio bez kluba dve godine. Fuzijom Auske i Džukua 2016. formirana je nova Dainava, koja je dobila prefiks DFK, a do ove sezone je igrala u drugoj ligi.

I sada se za taj klub mogu vezati neki čudni inostrani transferi, pa tako napad predvodi Brazilac sa pasošem Luksemburga, Enrike Devens, na krilu igra Holanđanin poreklom iz Bosne i Hercegovine, Said Hamulić, kao i 23-godišnji desni bek iz Japana, koji je do sada igrao univerzitet Heisei, Šun Maeta.

Sa njima je Dainava ove sezone uspela da zabeleži, barem do sada, bolje rezultate od Nevežisa. Deveta je na tabeli, sa 14 bodova, osam više od ekipe iz Kedajnjaja. Ove godine su oni već odigrali dva meča, a u oba navrata je slavio onaj tim koji je bio gost. Prvo je Nevežis trijumfovao u Alitusu sa 2:0, a zatim u aprilu je Dainava uzvratila u Kedajnjaju sa 1:0.

Od kako je Dainava „oživela“ ova dva kluba su se sastali ukupno 12 puta. Zanimljivo je da su samo dva meča okončana trijumfom one ekipe koja je tada bila domaćin, po jednom 2016. i 2018. slavile su obe ekipe. Čak osam puta su gosti nosili čitav plen, dok su dva meča završena nerešenim rezultatom. Nevežis je slavio šest puta, a Dainava u četiri navrata.


tagovi

Litvanija 1Dainava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara