Liverpul završio šoping, Klop natankao gorivo, sledi rasprodaja za 100.000.000

Vreme čitanja: 7min | pon. 21.09.20. | 11:49

Vajnaldum je jedina nepoznanica

Liverpul je prošle sezone u Premijer ligi delovao kao savršeno skockan tim kojem nisu potrebna pojačanja i logično je bilo da se uoči ove sezone postavi pitanje: Može li Liverpul bolje od onoga?

Delovalo je da ne može i da Redsima zaista nisu potrebni novi igrači, ali je Jirgen Klop ipak imao plan kako da bez mnogo pompe ojača tim i doda mu sveže krvi. Najave sa Enfilda su glasile da neće biti velikih pojačanja u ovom prelaznom rou, ali Liverpul je na kraju potoršio skoro 90.000.000 evra na nove igrače. I time stavio tačku.

Izabrane vesti

Dovođenje Cimikasa na početku prelaznog roka je delovalo kao logičan i pametan potez jer je Endiju Robertsonu zaista bio potreban neko da mu povremeno odmori pluća. Grk iz Olimpijakosa je plaćen 13.000.000 evra i to je opklada koju bi mnogi rado preuzeli na sebe. Kako god da se snađe, engleski klub makar neće izgubiti novac na njemu. Kada u biografiji nekog mladog igrača stoji stavka „Liverpul“, cena ne može da padne već samo da raste ili u najgorem slučaju da ostane ista. A deluje da bi Cimikas mogao da bude još jedan bek kojeg će Jirgen Klop lansirati u sazvežđe. Tako je bilo u Borusiji sa anonimusima Šmelcerom i Piščekom koji su kod njega postali jedni od najcenjenijih igračima na svojoj poziciji. Poljak je došao džabe iz Herte, Šmelcer je prekomandovan iz B tima. Klop je i u Liverpulu uradio sličan posao sa Robertsonom koji je prethodno ispao iz lige sa Halom i Aleksander Anoldom koji je tek ušao u prvi tim sezonu ranije.

Igrač koji je u Klopovoj glavi definisan kao kapitalno pojačanje i koji može da pravi razliku je bio Tijago Alkantara. Mnogi su postavljali pitanje kakav je to tip igrača i koliko taj igrač danas košta da bi došao u skoro pa savršen tim Liverpula i pravio razliku. Klop je našao takvog igrača u Bajernu po bagatelnoj ceni.

Španac je tip fudbalera kakvog Klop nije imao u veznom redu i zato će odmah moći da se vidi njegov doprinos unapređenju igre koja je bila možda i previše vertikalna u oslanjanju na bokove. Uz dužno poštovanje prema Hendersonu, Vajnaldumu, Fabinju, Oksu ili Milneru, španski vezista je za sve njih posebna klasa kada su tehnički kvaliteti u pitanju. Može da smisli više rešenja na terenu u trenutku i doneće drugu dimenziju igri Redsa. Situacija sa Tijagovim ugovorom u Bajernu i želja samog igrača da dođe na Enfild su savršeno pogodovali Redsima da nigde ne žure i da taj transfer peku na tihoj vatri. Mogli su mirne duše da gledaju kako se konkurencija muči na fudbalskoj pijaci i troši više na igrače koji su slabiji ili makar nisu bolji od Tijaga. Imali su igračevo „da“ i to im je bilo sasvim dovoljno da priteraju Bajern u ćošak. Bavarci su na početku tražili 40.000.000 evra, Liverpul nudio 25.000.000 i na kraju su se našli na 30.000.000. Ta cena je sitnica za jednog od tehnički najmoćnijih veznih fudbalera na svetu, ali Bajern je trebalo o tome ranije da misli.

Delovalo je tada da je Liverpul završio prelazni rok i da bi eventualno mogao da doda još jednog štopera u rotaciji umesto Lovrena.

Umesto toga, Klop je sve šokirao transferom Dioga Žote iz Vulvsa. Pored nedodriljivih Manea i Salaha, te Minamina i Šaćirija, pa i Oksa sa klupe, Klop je rešio da sprži skoro 50.000.000 evra za još jedno krilo?! Pominjala se pozajmica Dembelea iz Barse, želja je bio Ismaila Sar iz Votforda, klub je mnogo ranije pratio i Džonatana Djevida iz Genta (špic poput Firmina, prešao u Lil) da bi na kraju mimo svih očekivanja doveli Žotu.

Zašto je Liverpulu bio potreban Žota i zašto je potrošio toliko para na igrača koji će sigurno biti rezerva u većem delu sezone? Citiraćemo deo sjajnog intervjua Slavena Bilića za Index.hr.

„Kad si najbolji, promeni dva-tri igrača. Treba osvežiti. Murinjo sa Čelsijem veže dve titule, pa opet promeni. I ti se pitaš zašto menja kad su dobri? Zato što treba sveža krv. Treba natankati goriva. Videli ste šta se Barseloni desilo... Nema energije. Klopov Liverpul ne kupuje svetske klase. On kupuje odlične igrače koji još nisu dostigli vrhunac. Pustite sad Manea... Kad je Mane došao u Liverpul, nije bio ovo što je sada. Sad svi govore Salah, Salah... A taj Salah je došao iz Rome. Da je u Italiji prepoznat kao svetska klasa, pa otišao bi u Juventus kao što svi odu. Vajnaldum? Ispao sa Njukaslom u Čempionšip. E onda je na kraju doveo Alisona, Van Dajka i Fabinja koji su mu bili potrebni jer su ga neki igrači ranije koštali Lige šampiona. Klop je čovek koji podiže vrednost igračima“, objasnio je Bilić.

Upravo to. Sveža krv. Zimus ju je dodao sa Minaminom, sada će sa Žotom. Ko garantuje da Japanac i Portugalac neće postati ono što su postali Mane i Salah kod Klopa? Minamino i Žota su svakako korak napred u odnosu na Lalanu ili Šaćirija koji bi mogao da ode.

Upravo će odlasci biti Liverpulov fokus do kraja prelaznog roka. U naredne dve nedelje bi prvak Engleske mogao da zaradi ogroman novac od prodaja igrača na koje Klop ne računa u ozbiljnim konstalacijama. Liverpul na rasprodaji ima kapital od 100.000.000 evra.

Već smo videli na primeru Ka Jana Huveru šta znači Liverpul u biografiji. Prodali su ga Vulvsima za desetak miliona evra iako je za prvi tim imao tek četiri meča. Sledeći koji će doneti pare u klub je talentovani napadač Rajan Bruster za kojeg u ovoj konkurenciji jednostavno nema mesta, ali ga zato mnogi manji klubovi čekaju raširenih ruku. Palas, Vila, Šefild... Svi oni su spremni da plate preko 20.000.000 evra za Brustera.

Još od januara je Liverpul raspoložen i za prodaju Šaćirija ali Švajcarac ne želi da ide. Na prodaju je i Hari Vilson koji je prošle sezone bio dobar na pozajmici u Bornmutu. Ni za njega nema mesta u strašnoj konkurenciji na krilima, a Liverpul očekuje između 17.000.000 i 22.000.000 evra od Vilsonovog transfera. Zainetersovan je Vest Hem.

Još više novca u klupsku kasu bi mogla da slije prodaja Marka Grujića. Kao što je i najavljeno na proleće, Klop je vratio Srbina sa pozajmice iz Herte da ga još jednom proveri da li je za prvi tim ili nije. Srbin je i dalje tu što znači da Nemac nije digao ruke od njega i da se još dalje lomi da li da ga zadrži. Ako ga zadrži, to znači da će morati da mu pruži i minutažu jer Grujić više nije igrač da bude van rotacije. Neigranje bi mu oborilo cenu koja je rapidno porasla posle dobrih igara u Herti. Ako odluči da ga proda, Liverpul će tražiti najmanje 25.000.000 evra za srpskog reprezentativca, a zainteresovanih klubova iz Nemačke i Italije ima. Loris Karijus i Natanijel Filips će takođe biti prodati i od njih dvojice se očekuje nekih desetak miliona. Na kraju, u slučaju dobre ponude može da ide i večiti džoker Divok Origi.

Na svim ovim prodaja bi Liverpul mogao da zaradi preko 100.000.000 evra a da se njihovi odlasci i ne osete. Tako bi završio prelazni rok u plusu. A i ako ga ne završi, ima kapital koji može da iskoristi u nekim narednim.

Jedina nepoznanica je status Đinija Vajnalduma. Holanđanin ima poziv Kumana iz Barselone, ugovor mu ističe narednog leta, a sa Liverpulom se nije dogovorio oko produžetka. Ili će ovog leta da ode za 15-ak miliona ili narednog za džabe. Alkantara nije zamena za njega i neće raditi one zadatke koje je Holanđanin odrađivao, ali će doneti nešto drugačije i bolje. Vajnaldumov odlazak bi mogao i da stavi rampu na moguću prodaju Grujića.

Iako se očekivalo da Liverpul završi prelazni rok dovođenjem štopera za rotaciju umesto Lovrena, Klop ne smatra da je odlazak Hrvata nešto što se treba nadoknađivati. Ulogu četvrtog štopera može da odradi univerzalni vojnik Fabinjo kao što ju je savršeno odradio protiv Čelsija i spakovao Vernera u džep. Uz Van Dajka su tu Gomez i Matip da se rotiraju, a Klop bi mogao da lansira i talentovanog francuskog tinejdžera Bilija Kumetija.

LIverpul je sjajno odradio još jedan prelazni rok. I ulazi jači u novu sezonu, ma koliko je to delovalo kao teško ostvarivco gledajući ih u prošloj.

 


tagovi

Letnji prelazni rok 2020Jirgen KlopDiogo ŽotaKostas CimikasTijago Alkantara

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara