Fudbaleri Liverpula (©AFP)
Fudbaleri Liverpula (©AFP)

Liverpul želi da zavlada Urugvajem

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 14:42

Klub iz Montevidea ima priliku da se u ponedeljak (20.00) u duelu 10. kola sa Rentistasom probije do druge pozicije na tabeli i da natera velikane Nasional i Penjarol da mu gledaju u leđa

Nasional i Penjarol godinama, da ne kažemo decenijama, vladaju Urugvajem. Poslednjih sedam titula su raspodelila ta dva velikana južnoameričkog fudbala, a ukupno 98 od 116 trofeja je završilo kroz istoriju u vitrinama nekog od ta dva tima. Deluje da ove godine konačno može neko da im se suprotstavi.

Penjarol je 50 puta bio prvak Urugvaja, Nasional u 48 navrata. Samo 18 puta je titulu osvojio neko drugi, Defensor Sporting, Danubio i River Plejt Montevideo po četiri puta, Vonderersi u tri navrata, a Rampla Huniors, Belja Vista, Sentral Espanjol i Progreso po jednom. Ove godine bi moglo da se desi konačno da dopišemo još neko ime na spisak.

Izabrane vesti

20.00: (4,00) Rentistas (3,45) Liverpul Montevideo (1,85)

Lidersku poziciju posle 10 odigranih utakmica drži Plaza Kolonija, koja je sakupila 23 poena. Na drugo mesto mogao bi u ponedeljak da se probije Liverpul iz Montevidea, koji zatvara 10. kolo duelom sa Rentistasom od 20 časova.

Liverpul je do sada sakupio 19 bodova. Večeras mu je rival aktuelni vicešampion Rentistas, koji ove sezone ne uspeva da ponovi rezultate iz prošle godine i tek je 12. na tabeli sa 11 poena. Ako trijumfuje pred domaćom publikom, prvi put će iza sebe da ostavi i Nasional i Penjarol. Aktuelni prvak je ostao na 20 bodova, pošto je izgubio od Montevideo Sitija sa 2:0, dok je Penjarol šesti na tabeli sa 17 bodova.

Ima još pet kola da se odigra do kraja Aperture, a lepo je videti još neke klubove u borbi za vrh.

Liverpul Montevideo postoji od 1919. godine, ali nikada nije igrao u eliti. Ime je dobio po čuvenom lučkom gradu iz Engleske, a osnovali su ga studenti iz katoličke škole Kapučin. Početkom 20. veka gotovo svakodnevno su u Montevideo dolazili brodovi iz Liverpula, pa su Britanci neretko dolazili u Urugvaj. Stvorila se tako i veza sa ostrvskim fudbalom, a sve to je kumovalo stvaranju tima koji samo po imenu podseća na slavni engleski klub. Primera radi, boje dresa urugvajskog Liverpula su plavo-crne, pa je on po dizajnu mnogo sličniji Interu iz Milana.

Liverpul Montevideo je prošle sezone zauzeo treće mesto u ukupnom poretku, pošto je trijumfovao u Klausuri. Zanimljivo je da u svojim redovima nema nijednog stranca. Uoči ove sezone se pojačao samo Federikom Martinezom, svojim bivšim krilom, koji je prošle sezone igrao za argentinski Independijente. Stigao je i mladi reprezentativac Urugvaja Tomas Čason, na jednogodišnju pozajmicu iz Minesote Junajteda. Ovaj 20-godišnjak igra u veznom redu, a do sada je sakupio samo pet mečeva za Liverpul.

Interesantno je što se pored urugvajskog Liverpula i urugvajskog River Plejta (trenutno drugi na tabeli) za titulu bori i Montevideo Siti. Reč je o klubu koji ima istog vlasnika kao i Mančester Siti. Građani su trenutno peti na tabeli, sa pet poena manje od Plaza Kolonije.

URUGVAJ 1 (APERTURA) – 10. kolo

Ponedeljak

20.00: (4,00) Rentistas (3,45) Liverpul Montevideo (1,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liverpul MontevideoUrugvaj 1Rentistas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara