Ernan Barkos (©AFP)
Ernan Barkos (©AFP)

Ljubičasta mazamora i puding od pirinča

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.02.24. | 23:03

U Peruu postoji desert nazvan po fudbalskom rivalstvu između Alijanse i Universitarija, koji se noćas sukobljavaju u 3. kolu Aperture

Uglavnom svi znamo za Ande, Maču Pikču, carstvo Inka i priču o čuvenom Hualačiju i njegovim čarobnim sandalama, koje su mu pomagale u trčanju po prašnjavim putevima drevnih gradova, da u najkraćem vremenskom period prenese "kvipi" (pismo) svom gospodaru, dok sunce tamo negde iza planinskih vrhova zaranja u nepregledne vode Tihog okena. No, okrenimo se i nekim fudbalskim činjenicama Perua, božanstvene zemlje Zelenog kontinenta.

Poznato je da Peru kroz fudbalskoj istoriji, za razliku od nacionalne, nije ostavio neke dublje tragove u međunarodnim vodama, uz poneki blesak na reprezentativnoj sceni. Sa druge strane klupski fudbal strpljivo je čekao, gotovo čitav jedan vek po dolasku ove igre u Južnu Ameriku, da i njegova zvezda zasija na fudbalskom nebu kontinenta, kada je Sijensijano 2003. godine podigao pehar Kopa Sudamerikane, ali i o tome nekom drugom prilikom.

Izabrane vesti

Nije da nije bilo pokušaja i ranije, dolazile su Inke i do konačnog bojnog polja najprestižnijeg kontinentalnog takmičenja. Prvi put još 1972. godine u finalu Kopa Libertadores, najveći klub na tlu Perua, Universitario, poražen je od tada, neprikosnovenog Independientea iz Aveljanede. Dve i po decenije kasnije 1997. godine Sporting Kristal teškom mukom savladan je od strane Kruzeira. Dok je Alijansa Lima najbolje kampanje u Kopa Libertadoresu imala kao polufinalista u izdanjima 1976. i 1978. godine. Kad se sve sagleda, možda je jedna od nesrećnih okolnosti bila ta što su se u finalima sastajali sa klubovima dve vodeće fudbalske sile, i baš u periodima kada su to zaista bili klubovi vladari travnatih podloga Zelenog kontinenta.

Kao i svaka država latinoameričkog sveta i Peru ima svoja fudbalska rivalstva, a najveći među njima, logično, nosi epitet Nacionalnog klasika, sa prefiksom Superklasika. Dakle, Superclásico del fútbol peruano utakmica je koja se igra između Alijansa Lime i Universitario de Deportesa, dva najpopularnija i najtrofejnija kluba u zemlji, zbog čega se smatra najvažnijim klasikom peruanskog fudbala.

02.00: (2,25) Alijansa Lima (3,05) Universitario (3,25)

Antagonizam između dve strane nastao je od kasnih 1920-ih i ranih 1930-ih godina. Alijansa Lima je osnovana 15. februara 1901. godine pod imenom „Sport Alijansa” od strane grupe tinejdžera radničke klase u Hiron Kotabambasu, u izumrlom naselju Las Čakarita, koji se nalazio u južnom okrugu Lime. Osnivači su usvojili to ime u čast ergele Alijansa, na čijem hipodromu su se igrali njihovi prvi mečevi. ​Sa druge strane, Universitario de Deportes je osnovana 7. avgusta 1924. godine pod nazivom „Univerzitetska fudbalska federacija“ od strane grupe mladih studenata sa Nacionalnog universiteta Major de San Markos, sa ciljem da promoviše, bavljenje fudbalom među studentima kao duboki nacionalni smisao, za najbolje mentalno i fizičko zdravlje svojih sledbenika.

Do danas su se dva kluba susrela 371 put, Alijansa Lima je ostvarila 142 pobede, dok je Universitario de Deportes zabeležio 124 pobede, uz 105 nerešenih ishoda. Zanimljivo je da, Peruanski fudbalski Superklasik po broju odigranih utakmica nadmašuje neke od velikih južnoameričkih i svetskih fudbalskih klasika kao što su Paragvajski Klasik, Čileanski Klasik, španski El Klasiko pa čak i argentinski Superklasik.

Da ovaj animozitet probija granice sporta, najviše se može primetiti u društvenim sferama. Međutim, verovali ili ne, u Peruu postoji i poslastica, desert nazvan po ovom fudbalskom rivalstvu. Poznat je kao „Klasični “zbog spoja, ali ne i kombinacije, dva tradicionalna deserta peruanske gastronomije: ljubičaste mazamore i pudinga od pirinča. Mazamora aludira na tim Alijanse, pošto se desert priprema posebno u oktobru kada tim menja svoju startnu majicu u ljubičastu sa istim dizajnom. Sa druge strane, puding od pirinča se odnosi na boju koju nosi Universitario, pošto je boja pomenutog deserta krem. Naziv "Klasik" je takođe naziv pod kojim se proizvod prodaje u radnjama, naručuje u restoranima ili pak pravi u domaćim kuhinjama.

Dakle, noćas sa početkom od 02.00 časa po srednjoevropskom vremenu, Alijansa Lima i Universitario de Deportes, sasta će se u svom prvom klasiku za 2024. godinu. Iako će plavo-beli imati ulogu domaćina, meč će se odigrati na Nacionalnom stadionu zbog suspenzije stadiona La Viktorija. Aktuelni šampion Universitario, pobedio je Karlosa Manučija sa 4:0 na debiju turnira Apertura 2024. Sa druge strane, Alijansa Lima, drugoplasirana na poslednjem turniru, takođe je započela sezonu pobedom od 2:1 protiv Sezara Valjeha. Oba tima u prva dva kola imaju maksimalan učinak sap o dve pobede.

Pod komandom Argentinca Fabijana Bustosa, Universitario će predstaviti postavu sa dokazanom uigranošću. Urugvajski čuvar mreže Sebastijan Britos ponovo će se naći među stativama, dok će u odbrani stajati Aldo Korzo, Ismael Riveros i Matijas Di Benedeto. Vezni red čini će Hairo Konča, Rodrigo Urenja, Kristofer Gonzales, dok će po bokovima delovati Luis Kabaniljas i Endi Polo čije je učešće neizvesno zbog nedavne povrede, a najistureniji u formaciji biće Edinson Flores koji vodi napad. Aleks Valera će, pak, izostati zbog suspenzije.

Sa druge strane, tim koji predvodi Kolumbijac Alehandro Restrepo nastupiće u klasiku sa nekoliko alternativnih rešenje. Odbranu će predvoditi Kevin Serna, dok će za vezni red biti zadužen Urugvajac Sebastijan Rodrigez. Na golu, ovoga puta, poverenje je ukazano Franku Saraviji jer je prvobitna opcija Anđelo Kampos odsutan zbog suspenzija Panamku Sesiliju Votermanu i Ernanu Barkosu biće prepušten napad. Dok jedan od bitnijih igrača, Pablo Sabag, takođe neće biti prisutan zbog povrede.

Prethodne sozone,odigrana su čak četiri Superklasika. Po jedna pobeda je ostvarena na obe strane, uz dva nerešena ishoda. Zanimljivo, obe pobede zabeležene su u gostima. Štaviše, pobeda domaćeg tima u ovom Klasiku nije viđena još od 2020. godine, kada je Universitario slavio sa 2:0. Od tada, Alijansa je zabeležila tri pobede, Kremasti jednu manje, uz dva nerešena ishoda.

PERU 1, APERTURA - 3. KOLO

Petak

Kahamarka - Sezar Valjeho 4:0 (1:0)

/Kvintero 16, Perez 74, 90, Kantoro 85pen/

Subota

Sijensijano - Sporting Kristal 2:2 (2:1)

/Garses 23pen, Estrada 31 - Kauteručio 10pen, 78/

Melgar - Alijansa Atletiko U TOKU

Karlos Manuči - Komersijantes Unidos U TOKU

Nedelja

02.00: (2,25) Alijansa Lima (3,05) Universitario (3,25)

21.00: (2,15) Los Čankas (3,30) ADT (3,20)

22.00: (1,95) Sport Bojs (3,35) Garsilaso (3,70)

23.55: (1,63) Uankajo (3,60) Kusko (5,30)

Ponedeljak

20.30: (1,70) Atletiko Grau (3,50) Union Komersio (4,80)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Peru 1Alijansa LimaUniversitario

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara