Fejsin individualni trening u „Zemunelu“ (© FK Partizan)
Fejsin individualni trening u „Zemunelu“ (© FK Partizan)

Ljubomir Fejsa u koži Žarka Tomaševića: Stanojević čeka šampionski pelcer iz Pireja i Lisabona

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.03.22. | 16:29

Iskusni vezista bi trebalo da pomogne ekipi posle reprezentativne pauze

Bezmalo dva meseca su prošla, navijači Partizana još nisu videli na delu Ljubomira Fejsu. Niti ima preciznih informacija kad će. Kakav je, koliko može, u kojim segmentima je napredovao u odnosu na prvi mandat neka su od pitanja s kojima se suočavaju Grobari, zabrinuti što najzvučniji zimski novajlija nije na raspolaganju stručnom štabu.

Prema poslednjim nagoveštajima trebalo bi nekadašnji reprezentativac da se vrati na teren posle reprezentativne pauze, da u završnici sezone pokaže zašto je doveden i za šta je sposoban posle povrede kolena drugog dana priprema u Turskoj. Samo što je ponovo zadužio crno-beli dres, momak iz Kucure je ispao iz stroja, vraćen je na lečenje u Beograd i otad se niko, čak ni u klubu, ne usuđuje da prognozira kad bi opet mogao na teren.

Izabrane vesti

Razlog je činjenica da je Fejsa prilikom duela sa Sašom Zdjelarom na treningu u Antaliji pretrpeo čak 22. povredu kad se obračunaju svi izostanci usled zdravstvenih problema tokom karijere u Srbiji, Grčkoj, Portugalu i Saudijskoj Arabiji. Reči Aleksandra Stanojevića kako bi trebalo očekivati Ljubu na terenu kad se završe obaveze državnih timova deluju ohrabrujuće, mada je čak i trener Parnog valjka, poučen iskustvima iz bliže prošlosti, bio uzdržan u odgovoru posle meča u Surdulici.

Postoje indicije da je koleno Ljubomira Fejse „načeto“ tokom boravka u Al Ahliju i da ga je prilikom prvog jačeg udarca toliko oštećeno da nije u stanju još ni da vežba sa ekipom. Čak se može čuti da je posle prve procene, kako će morati na duže bolovanje, Partizan je reagovao povratkom Marka Jevtovića, iako je bilo planiramo da bivši član Benfike bude taj koji će odmeniti Aleksandra Šćekića posle odlaska u poljsko Zaglebje. Tako da sad crno-beli imaju dve zamene za reprezentativca Crne Gore, od kojih samo jednu koriste.

Daleko je Fejsa od ekipe, treninga, svega. Na pripremama u Turskoj se lakše povredio, a ispostavilo se da još ne može da se pridruži grupi. To je za nas frustrirajuće. Nije Ljuba u kombinaciji, niti će biti uskoro“, kazivao je Stanojević pred prvi duel sa Fajenordom u Ligi konferencije.

Dok se Fejsa ne vrati, njegov slučaj podseća na primer Žarka Tomaševića, jedinog fudbalera u ovom veku koji je došao u Partizan, a nije stigao ni da se predstavi publici. U smiraj leta 2012, tadašnji sportski direktor Ljubiša Tumbaković ga je doveo (ne i promovisao), bivši član belgijskog Kortrajka prvih nekoliko meseci samo trenirao, tokom zimskih priprema se povredio, u prolećnim mesecima oporavio i u sledećem prelaznom roku otišao, a da niko nije spoznao da li je njegov potpis bio vredan.

Fejsa sa saigračima tokom priprema u Turskoj (© FK Partizan)Fejsa sa saigračima tokom priprema u Turskoj (© FK Partizan)

Imajući u vidu da je od početka godine prošlo 11 takmičarskih utakmica, slično važi za Ljubu, jer su se u Humskoj nadali da će im odmah doneti kvalitet više. Pogotovo u delikatnom delu sezone kad su igrali evropske utakmice, večiti derbi sa Crvenom zvezdom, a nisu mogli da se oslone, između ostalog, na Danila Pantića. Sad čekaju.

Izgubite Šćekića i dovedete dva zadnja vezna... OK, jedan je delikatan, jer nije igrao dugo kao mali Fejsa, Jevtović je tu da zameni Šćekića, ali vi ostajete bez dve „desetke“, organizatora igre, kada se znalo da će protiv Partizana svi igrati 100 odsto. Znalo se da Partizan igra protiv devet igrača iza lopte, uvek. Vama se Pantić povredi i pustite Sumu“, ukazao je nedavno na problem Ranko Stojić, nekada golman Partizana, sada menadžer i jedan od boljih poznavalaca fudbalskih prilika u Srbiji.

Kad je prvi put dolazio iz kulskog Hajduka pratila je Fejsu fama usled obeštećenja od 1.200.000 evra. Tada najskupljeg transfera srpskog fudbala. Možda ga je to sprečilo da ispolji potencijal kasnije viđen na Karaiskakiju i Lužu. Sad je formiran kao čovek (zreliji) i igrač (ostvaren) i logično je da se od njega očekuje da pruži ono što nije u prvom mandatu. Tad je tokom trenerskog mandata Aleksandra Stanojevića odigrao samo dve utakmice (31 minut protiv BSK Borče, 45 protiv užičke Slobode), sad ga Partizanova struka čeka kao možda i ključnu polugu u finišu sezone.

Na talonu su trofeji, a Fejsa ih je odvojio 22. Sa Partizanom ima dve duple krunu, pride još jednu titulu, kao član Olimpijakosa je vladao Grčkom, u Benfiki bio faktor stabilnosti na sredini terena kad su Orlovi dominirali Portugalom, a Parnom valjku je u ovom trenutku potreban baš čovek navikao na pehare, zahtevne utakmice, kad od velikih očekivanja bubnji u ušima.

Tip sam igrača koji voli da ode u klub sa ambicijama da osvaja trofeje. Ne volim da sam deo prosečnog kluba iz sredine tabele koji igra bez pritiska. Odlučio sam da dođem, pomognem i da na kraju svi zajedno slavimo“, precizirao je Fejsa.

POVRATAK MILJKOVIĆA, ČEKA SE OBRADOVIĆ

Nadaju se na crno-beloj strani Topčiderskog brda da bi posle pauze usled obaveza reprezenatcija mogli da prošire igrački kadar. To će se najverovatnije desiti na poziciji desnog beka, pošto je Aleksandar Miljković pred povratkom u trenažni proces posle povrede zadobijene na gostovanju u Pragu.

I dalje se čeka njegov kolega sa suprotne strane odbrane, Ivan Obradović. Veliko je pitanje kad će biti na raspolaganju stručnom štabu, dok je izvesno da će se Danilo Pantić posle operacije ligamenata kolena vratiti u proces početkom priprema za narednu sezonu.


tagovi

FK PartizanLjubomir Fejsa

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara