LK: Fjorentini uzalud tri komada u Rigi, kroz nokaut fazu će morati težim putem (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.11.22. | 18:21

Bašakšehir rutinski odradio posao, sačuvao lidersku poziciju i otišao u osminu finala LK pa će Viola morati u šesnaestinu finala; Na mečevima u Istanbulu i Rigi i petorica srpskih igrača

Imamo prve učesnike Lige konferencije za sezonu 2022/23. Dolaze iz Grupe A i to su – Bašakšehir i Fjorentina, baš tim redom. Nije bilo neizvesnosti u pomenutoj grupi, iako su postojale šanse da se u poslednjem kolu zakuva. Međutim, za tako nešto bilo je potrebno da preostale dve ekipe pokažu zube, prvenstveno Harts.

Jer, da je škotska ekipa ostala neporažena u Istanbulu, Viola bi imala čemu da se nada. Ovako, kako ni Harts ni RFS nisu imali rezultatski motiv, izašli su na teren tek da odrade posao. Stoga su Bašakšehir i Fjorentina bez ikakvih problema upisali pobede. Italijanski klub ubedljivo je slavio u Rigi (3:0), dok je turski u velikom stilu završio zadatak pred svojim navijačima protiv Škota (3:1). Situacija je dakle ostala nepromenjena posle šestog kola, što znači da Bašakšehir kao prvoplasirani tim preskače jedan stepenik i ide odmah u osminu finala. To će mu biti drugi plasman u nokaut fazu evropskog takmičenja u istoriji kluba.

Izabrane vesti

Tim iz Firence će pak kao drugoplasirani morati u šesnaestinu finala, gde ga čeka još osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze Lige Evrope, te preostalih sedam drugoplasiranih iz Lige konferencije. Italijanskog kluba dugo nije bilo na evrosceni pa će mu ovogodišnji plasman u nokaut fazu biti prvi posle pet sezona.

Kao što rekosmo, uzbuđenja nije ni bilo, kako u Istanbulu, tako i u Rigi. Oba favorita posao su završila do odlaska na odmor. Bašakšehir je zahvaljujući Jusufu Ndajišimeu i Serdaru Gurleru već od 33. minuta imao dva gola prednosti, a vrlo lako je mogao i više da golman gostiju Kreg Gordon u nekoliko navrata nije reagovao.

Izabranici Emrea Belozoglua su u nastavku ubacili u manju brzinu, ubeđeni da nezainteresovani Harts ne može da im naudi, ali su rezervisti bili naoštreni da se dokažu. Posebno se to odnosi na Berkaja Ozčana koji je sredinom poluvremena postavio konačan rezultat samo dva minuta nakon što je ušao u igru. Gosti su u poslednjem minutu ublažili poraz preko Natanijela Etkinsona, ali to nije uticalo na stanje u grupi.

Ekipa Vinčenca Italijana je najveći deo posla završila pred odlazak na odmor. Antonin Barak ju je u 7. minutu doveo u vođstvo (treći pogodak češkog veziste u LK), ali je blickrigom u završnim trenucima prvog dela otklonila sve sumnje oko pitanja pobednika. Artur Kabral duplirao je prednost posle prelepog dodavanja Baraka u 45. minutu, a u nadoknadi je asistent kod prvog pogotka Rikardo Saponara evrogolom dotukao domaćina.

RFS je za razliku od Hartsa pružio kakav-takav otpor, samo minut pre nego što je Kabral povisio vođstvo gostiju Andrej Ilić je imao izglednu priliku na drugoj strani, ali je glavom poslao loptu malo iznad prečke. Kazna je bila ekspresna i surova… Nekadašnji napadač Javora i Napretka je u drugom delu još jednom pripretio glavom, Ziga Lipušček takođe, ali je Pjetro Teraćano uz minimalne napore osujetio njihove namere. Udarac Jovana Vlalukina nije mogao da odbrani desetak minuta pre kraja, ali se ispostavilo da je nekadašnji desni bek Partizana bio u ofsajd poziciji pa mu je evropski prvenac opravdano poništen.

U uvodna dva meča poslednjeg kola Lige konferencije na terenu su se našla i šestorica srpskih igrača. Danijel Aleksić odigrao je svih 90 minuta za Bašakšehir, baš kao i Aleksa Terzić u dresu Fiorentine, te Jovan Vlalukin i Andrej Ilić u timu iz Letonije. Luka Jović dobio je priliku u poslednjih pola sata.

LIGA KONFERENCIJE – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Grupa A

Bašakšehir - Harts 3:1 (2:0)

/Ndajišime 4, Gurler 33, Ozčan 65 - Etkinson 90/

RFS - Fjorentina 0:3 (0:3)

/Barak 7, Kabral 45, Saponara 45+2/



tagovi

FjorentinaRFSLiga konferencijeBašakšehirHarts

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara