Rikardo Lopes (©AFP)
Rikardo Lopes (©AFP)

Lopes nosi Šangaj, lak posao za Guan

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.08.20. | 09:05

Šampion iz 2018. godine i prošlosezonski vicešampion na papiru imaju lak posao u Sučou u mečevima trećeg kola Grupe B Superlige Kine

Prošle sezone u kineskoj Superligi za titulu su se borili Guangžou Evegrande, Peking Guan i Šangaj SIPG. Ako je suditi po početku nove sezone ova tri tima bi trebalo da dominiraju i u ovom šampionatu najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Šampion Guangžou Evegrande ima sve tri pobede u Grupi A u Daljenu, dok su se u Grupi B posle dva kola na čelu izdvojili Šangaj SIPG i Peking Guan. Ova dva tima danas na papiru imaju lak posao u Sučou u prvim mečevima trećeg kola.

Izabrane vesti

Vicešampion igra protiv Tjenđin Tede koja ima samo bod posle tri kola. Četa nemačkog stručnjaka Ulija Štilikea na startu sezone je ostala bez iskusnog Nemca, nekadašnjeg repezentativca Pancera Sandra Vagnera. On je odlučio da završi igračku karijeru i da postane trener. Tjenđin ima skroman igrački kadar. Od stranaca u prva dva kola igrali su Brazilac Žonatan, Nemac Feliks Bastijans i Frank Ačeampong iz Gane.

Trener Guana, Francuz Bruno Ženesio može da kombinuje sa odličnim inostranim fudbalerima. Ima ih šestoricu, a na terenu mogu da igraju u isto vreme samo četvorica. Tu su Renato Augusto (Brazil), Fernando (Brazil), Sedrik Bakambu (DR Kongo), Žonatan Vijera (Španija), Kim Min Jae (Južna Koreja) i Alan Karvaljo (Brazil). Nije vicešampion briljirao na startu, pobedio je Vuhan sa 1:0 i Čungćing sa 2:1, ali se bodovi pišu. Kvalitet tima garantuje da će i ove sezone Peking Guan da igra bitnu ulogu u kineskom fudbalu. I tradicija je na strani ekipe iz Pekinga koja ima pet vezanih pobeda protiv današnjeg rivala. Prošle sezone je bilo 5:0 i 3:1. Tjenđin skoro tri godine nije pobedio Guan.

U drugom meču dana (14.00) sastaju se Šangaj SIPG i Đingdao. Šampion iz 2018. godine je apsolutni favorit. Ekipa igra dugo zajedno, a nosioci igra su brazilske vedete Oskar i Hulk. Na startu šampionata blista Brazilac Rikardo Lopes. On je postigao četiri gola na prva dva meča sezone, a u Šangaj je stigao ove godine iz korejskog šampiona Čonbuk. On je trenutno najbolji strelac šampionata zajedno sa Šihaom Veijem, napadačem Guangdžou Evegrandea koji je odigrao utakmicu više. U prošlom kolu kada je SIPG slavio protiv Hebeja sa 4:0 dva puta se u listu strelaca upisao i Srbin sa austrijskim pasošem Marko Arnautović.

Đingdao je novi superligaš koji je sakupio dosad samo bod. Od ove sezone pojačanje tima je nekadašnji srpski repezentativac Jagoš Vuković. Najbolji igrač novajlije u šampionatu je Francuz Roman Alesandrini. On je ove sezone stigao iz Los Anđeles Galaksija. U prošlom kolu je postigao dva gola u remiju (2:2) protiv Šijadžuanga.

KINA – 3. KOLO

GRUPA A (DALIJAN)

Utorak

Šenžen – Guangdžou Evegrande 1:3 (0:2)

/Mari 53 – Vei Šinhao 28, Džang Lipeng 38, Paulinjo 82/

Đijangsu – Dalijan 2:1 (0:0)

/Tešeira 74, Eder 82penal – Rondon 79/

Sreda

Šandong – Šangaj Šinhua 0:1 (0:0)

/Kim Šin 90+1/

Henan – Guangdžou R&F 1:1 (1:0)

/Feng 10 – Zahavi 59/

GRUPA B (SUČOU)

Četvrtak

12.00 (9,50) Tjenđin Teda (5,20) Peking Guan (1,28)

14.00 (12,0) Đingdao (6,75) Šangaj SIPG (1,18)

Petak

12.00 (2,20) Vuhan (3,25) Šijadžuang (3,15)

14.00 (2,30) Hebei (3,25) Čungćing (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kina 1KinaŠangaj SIPGPeking GuanTjenđin Teda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara