Luda utakmica u Belgiji: Union golom iz penala u 100. minutu do +9

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.01.22. | 18:05

Heroj tima iz Brisela je Dante Venzije – 2:1

Neke vanzemaljske sile vuku Union Rojal ka tituli u Belgiji. Od Deniza Undava i Dantea Venzijea nema spasa. Zaustave rivali jednog, ali ne mogu obojicu. Tutnji Union kroz belgijsku Župiler Pro ligu, posle višedecenijskoj tavorenja u nižim rangovima. Genk je imao bod u šaci, Klub Briž i Andreleht su zadovoljno trljali ruke, a onda – penal. Oboren je Deniz Undav, a Dante Venzije je 100. minutu izazvao erupciju oduševljenja na stadionu Žozef Marijen – 2:1 (1:0).

Sekunde su nedostajale Genku i Berndu Štorku da mogu da kažu da se u Belgiji našao majstor za najbolji tandem Župiler Pro lige i čudo evropskog fudbala. Stao je Genk nadomak ulasku u odabrano društvo, bio je na korak do zaustavljanja Undava i Venzijea, i odrađivanja velikog posla za Unionove pratioce. Ali umešaše se neke čudne sile u Briselu.

Izabrane vesti

Krenuo je Union na sve ili ništa u završnici, bacio je sve karte na napad. Krenuo je svom silinom napred po pobedu posle izjednačujućeg gola Pola Onuačua. Opsedao je Union gol gostiju, zatresao je Deniz Undav mrežu rivala iz peterca, ali je glavni arbitar u saradnji sa pomoćnicima u VAR sobi odlučio da gola nema. Ni to nije pokolebalo lidera belgijskog šampionata. Stuštio se nemački napadač u kazneni prostor, oboren je s leđa i posle nove konsultacije sa pomoćnicima pokazao je sudija na belu tačku. A, Dante Venzije hladan kao špricer. Rutina. Golovi su mu u krvi. Iz penala u 100. minutu za 17. trijumf Uniona i ogromnih „plus devet“ u odnosu na drugoplasirani Klub Briž.

Tandem Uniona spakovao je 31 gol ove sezone, namestio je još 17. Većina ih je bila vredna trijumfa. Rešetaju Nemac i Belgijanac iz kola u kolo, nezaustavljivi su za sve, pa i za Genk, koji je bio tako blizu. Da Pol Onuaču nakon realizovanog penala nije ostao kratak u šesnaestercu, možda bi bilo govora o prvm porazu Uniona posle dva meseca i hapšenju najubojitijeg tandema u Belgiji.

Poveo je Union preko Kaspera Nilsena, koji je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora, odapeo strelu i savladao golmana Genka. Dominirao je domaćin na stadionu smeštenoj u briselskoj šumi, a trenutak nepažnje i rušenje Pola Onuačua skupo su mogli da koštaju lidera.

Pol Onuaču nije se pridržavao nepisanog pravila. Izborio je penal, zgrabio je loptu i namestio na belu tačku. Poslao je golmana u jednu, a loptu u drugu stranu i probio se do trećeg mesta liste strelaca Župiler Pro lige. Postigao je 13. ligaški gol, zakasnio je za novi, a onda - magija Uniona. Posrnuli gigant belgijskog fudbala, koji se posle 48 godina vratio u elitni rang, razgalio jenavijače. Popalile su se baklje u šumi, jer sve miriše na filmsku priču, Unionovu titulu i scenario nalik onom u Engleskoj kada je Lester postao šampion.

Gubitnik kola u Belgiji je šampion – Klub Briž. Posle Uniona je i Anderleht ostvario trijumf iopasno se primakao plavo-crnima. Minimalnim trijumfom nad Mehelenom prišao je Anderleht na dva boda zaostatka Klub Brižu i na bod Antverpenu, koji ima meč manje – 1:0 (1:0).

Četa Vensana Kompanija stigla je do nove pobede golom golom talentovanog napadača Džošue Zirkzea. Holanđanin koji je na pozajmici u Anderlehtu iz minhenskog Bajerna savladao je u 23. minutu golmana Menelena i, ispostaviće se, postigao gol odluke.

ŽUPILER PRO LIGA - 23. KOLO

Petak

Ostende – Antverpen 1:2 (0:0)

/Medli 48 – Frej 60, Balikviša 70/

Subota

Kortrajk - Epen 1:1 (0:1)

/Mesudi 52 - Ngoj 23/

Beršot - Leven 3:1 (2:1)

/Lemos 24, Dom 38, Van den Berg 90 - Šrijvers 8/

Sint Trojden - Seren 3:1 (1:1)

/Hajaši 40, Brils 78pen, Hara 90 - Nadrani 44/

Šarlroa - Gent 0:0

Nedelja

Standard - Klub Briž 2:2 (1:1)

/Kafaro 10, Emon 48 - Dost 30, 59/

Union - Genk 2:1 (1:0)

/Nilsen 27, Venzije 90+10pen - Onuaču 76pen/

Mehelen - Anderleht 0:1 (0:1)

/Zirkze 23/

21.00: (1,50) Serkl Briž (4,30) Varegem (6,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Union Sen ŽiloazGenkŽupiler Pro ligaBelgija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara