LUDNICA, ŠTA JE OVO!!! ZLATNI DEČKO MITROVIĆ ODVEO SRBIJU U KATAR (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.11.21. | 22:38

Golom u 90. minutu Orlovi pobedili Portugaliju u Lisabonu – 2:1

Ljudi moji, ludnica, šta je ovo!? Srbija ide na Svetsko prvenstvo, Srbija ide u Katar! Srbija je pobedila Portugaliju usred Lisabona, uradila ono što su mnogi mislili da je nemoguće. Aleksandar Mitrović, rekorder srpske reprezentacije, čovek koji sve što dotakne pretvori u gol, taj junak koji je srušio dojučerašnjeg prvaka Evrope i lansirao Orlove pravo na prvenstvo sveta – 2:1.

Vrteće se još dugo taj gol. Centaršut na drugu stativu u 90. minutu i Mitrovićev udarac, glavom od zemlju, u mrežu, pravo u mundijalsku vizu. Kakva pravda! Ako je neko zaslužio da bude taj heroj, to je momak koji je poslednjih godina na svojim plećima nosio ovu reprezentaciju i kada joj nije išlo. Sve suze koje je isplakao posle Škotske, Mitrović je pozlatio večeras u Lisabonu.

Izabrane vesti

Kakva utakmica, kakva igra, kakav karakter nekih novih Orlova, kakva petlja, hrabrost! Ovo je neka nova Srbija, na koju ćemo svi mi, a i cela Evropa, morati da se naviknemo.

Držao je Piksijev tim Portugalce za gušu 90 minuta, davio je, stiskao, nije joj dopustio da diše. Nije se na terenu znalo ko je bio „do juče“ prvak Evrope, a ko nije ni igrao na poslednjem šampionatu kontinenta.

Srpski fudbaleri zaslužuju samo čestitke i aplauze za sve što su prikazali u Lisabonu. Za karakter, za hrabrost, za beskompromisnu borbu od prvog do poslednjeg trenutka. I pogotovo za to što nisu pali kad su već posle 90 sekundi meča primili gol. Dragan Stojković je ugradio ili probudio, kako god, neki novi mentalitet Orlova, da se ne predaju nikom i nikad, da i jednu od najjačih ekipa sveta sabiju na njenu polovinu u dobrom delu meča. Selektore, kapa dole!

Da li bi sve bilo lakše da nije bilo neopreznosti Gudelja u 2. minutu, koja je oterala Srbiju da praktično od starta krene iz dva gola minusa? Na onaj jedan više što nam je od početka bio potreban, dodao se i ovaj drugi koji je Renato Sančez postigao posle 90 sekundi igre. Možda bi bilo lakše, ko to sad zna, ali je ovako, definitivno – slađe.

Sve vreme u prvom poluvremenu igrala je Srbija na ivici noža, maksimalno riskantno, ali je sve vreme davila Portugaliju, sve vreme igrala na protivničkoj polovini. Ni Ronaldo, ni Bernardo, ni Žota, momci koji su držali loptu u nogama bili su Tadić, Milinković-Savić, Kostić i Živković. Sve se oko njih vrtelo.

Neka „stara“ reprezentacija Srbije bi se posle primljenog gola u 2. minutu prosula po terenu kao kofa mleka, ne bi je sastavili svi krojači ovog sveta i završila bi sa pet komada – minimum. A, ova Piksijeva ne da nije pala, nego kao da je taj primljeni gol zažario do maksimuma, razletela se po terenu, sabila tim koji je „do juče“ nosio zvanje prvaka Evrope na njegovu polovinu i pretila, pretila...

Zvuk stative koju je pogodio Vlahović u 12. minutu čuo se do Srbije, ali ni posle toga Orlovi nisu klonuli duhom. Samo da je Kostić bio malo precizniji kod centaršuteva ili da je Živković bio hrabriji u situacijama jedan na jedan... Ali, naplate te potpune ofanzive usred Lisabona je došla u 33. minutu. Kostić, Vlahović, pa Lukić koji je odložio loptu do Tadića i njegov udarac, koji je dovoljno skrenuo Danilo da prevari Rui Patrisija – 1:1. E, sad idemo ispočetka, ali sa psihološkom prednošću na strani Srbije.




Slika tog napada: u 40. minutu statistika je rekla – sedam šuteva Srbije, tri Portugalije! A, u tom istom minutu imao je Kostić priliku iz kontre, znao je često iz te pozicije da pogodi, ovog puta je izblokiran u poslednjem trenutku.

Odmah je Piksi, na startu drugog dela, poslao Mitrovića na teren umesto Gudelja, ubacio još jednog špica, a Milinkovića-Savića povukao na zadnjeg veznog. Činilo se da je to poremetilo redove Srbije, da je bila manje opasna, ali nije ni za jotu olakšala posao domaćinu, koji osim jednog bega Renata Sančeza nije uradio ništa, baš ništa na celom meču.

Imao je Mitrović sjajnu šansu glavom desetak minuta pre kraja, lopta je za desetak centimetara fijuknula pored stative. A, onda 90. minut i – eksplozija! Rapsodija! Buket srpske radosti usred Lisabona!

Idemo u Katar! Idemo odmah, pravo, kao pobednici grupe, pa tim koji je naneo Portugaliji drugi poraz kod kuće u poslednjih pet godina. Bravo, majstori!

PORTUGALIJA - SRBIJA 1:2

/Sančez 2 - Tadić 33, Mitrović 90/

Lisabon.

Stadion: Da Luž

Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Portugalija (4-3-3): Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Sančez (od 84. Neves), Danilo, Mutinjo (od od 64. Paljinja) - Silva (od 64. Bruno Fernandeš), Ronaldo, Žota (od 84. Feliks).

Klupa: Klupa: Žoze Sa, Diogo Kosta, Nelson Semedo, Dalot, Andre Silva, Bruno Fernandes, Vilijam Karvaljo, Leao, Guedeš, Neves, Palinja, Feliks.

Srbija (3-4-2-1): Rajković – Milenković, Veljković (od 65. Spajić), Pavlović – Živković (od 69. Radonjić), Lukić, Gudelj (od 46. A. Mitrović), Kostić (od 89. Jović) – Milinković Savić, Tadić – Vlahović.

Klupa: Dmitrović, V. Milinković Savić, Mladenović, Terzić, Maksimović, Radonjić, A. Mitrović, Jović, S. Mitrović, Spajić, Račić, Grujić.



tagovi

Aleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara