Trenutak kada je Rasmus Hejlund postigao gol za pobedu (©Reuters)
Trenutak kada je Rasmus Hejlund postigao gol za pobedu (©Reuters)

Ludo na Vembliju: Junajted prokockao 3:0, sramote se spasao u penal trileru

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.04.24. | 19:27

Neutešni će ostati fudbaleri Koventrija jer su zaslužili prolaz

Upitan da prokomentariše mogućnost da drugu godinu zaredom finale FA kupa igraju rivali iz Mančestera, Pep Gvardiola je od voditelja televizije beIN Sports tražio "poštovanje za Koventri", smatrajući da nije u redu da se ekipa iz Čempionšipa unapred otpisuje, bez obzira na to što je Junajted polufinalni okršaj dočekao kao izraziti favorit. Teško je reći da je Pep predosetio šta bi moglo da se dogodi na prepunom Vembliju, jer je tako malo nedostajalo da se ispiše jedna od najlepših ovosezonskih priča.

Fudbalski bogovi pružili su nam ludu završnicu polufinala FA kupa na Vembliju, jer se skromni Koventri poput feniksa izdigao iz pepela i bio nadomak čuda koje je ipak izostalo. Mančester Junajted je uspeo da prokocka tri gola prednosti i sramote se spasao posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, kada je nervoza došla po svoje i uzela Koventriju ono što su pruženim na terenu zaslužili! Na kraju 4:2 za Junajted u penal trileru, dok je nakon 120 minuta fudbala bilo 3:3.

Izabrane vesti

Fudbaleri Koventrija su danas sigurno dobili mnogo novih simpatizera. I kada su imali tri gola zaostatka, nisu klonuli duhom, već su se gladijatorski borili do kraja i zamalo bili spektakularno nagrađeni za svoj trud. Može se izvesti zaključak i da je pomalo nepravedno što nisu otišli dalje, jer su (mnogo) više zaslužili. Od 71. minuta, pa do poslednje sekunde produžetka, maltene su sve vreme držali protivnika na njegovoj polovini ili ispred svog kaznenog prostora u maksimalnom defanzivnom gardu. Nekoliko milimetara ih je na kraju delilo od slave.

A Junajted... Mančester Junajted je dotakao novo dno. Obrukao se. Nema ni veze toliko što je na kraju pobedio i prošao, ali ono što su navijači i svi fudbalski poklonici mogli da gledaju u tokom skoro tri sata utakmice je Junajted pod Erikom ten Hagom. Legendarni kapiten Roj Kin krstio se levom i desnom rukom u živom programu Skaj Sporta, gledajući šta njegov Junajted radi. Posle relativno dominantnih i rutinskih sat vremena u kojim su Skot Mektomini i Hari Megvajer načeli, a Bruno Fernandes naizgled dokrajčio Koventri, sve se okrenulo za 180 stepeni i Junajted kao da više nije postojao.

Svestan da nema šta da izgubi, trener Koventrija Mark Robins krenuo je na sve ili ništa i na teren šalje tri ofanzivna pojačanja, Luisa Binksa, te dvojicu jako važnih ljudi za ono što smo kasnije videli - Fabija Tavaresa i Viktora Torpa. Ekipa iz srca Engleske ponovo je dobila boju, prostrujala je krv i proradio ponos. Koventri je zaigrao fudbal kakav običan narod voli, jednostavan, efektan, napadački i umalo napravio čudo na čudima!

Dok je Koventri rastao, Junajted je počeo da puca po šavovima i da se raspada. Prelep gol Elisa Simsa ide i na račun Fabija Tavaresa koji mu je poslao teledirigovanu loptu iz koje je ovaj izvukao majstorski udarac kojim je matirao Andrea Onanu. I to je bio početak totalnog sunovrata za Mančester Junajted. Od tog momenta jedan od najboljih engleskih klubova s kraja devedesetih godina prošlog i prvih deceniju i kusur ovog veka počeo je upada sve više u fudbalski košmar. Đavoli su se povukli i zatvorili, dok ih je Koventri napadao iz svih oružja i 'davio' kao zmija žabu.

Junajtedovi fudbaleri su tlo pod nogama izgubili posle drugog primljenog gola. Samo osam minuta pošto je Elis Sims zatresao mrežu, uposlio je Kaluma O'Hera čiji je udarac van kaznenog prostora Aron Van Bisaka preusmerio tako da je lobovao nemoćnog Onanu. Već tada se osetilo da je samo pitanje trenutka kada će Koventri da stigne do izjednačenja i sledećeg nivoa drame.

To se dogodilo u dubokoj nadoknadi, a krivac je ponovo bio Van Bisaka. Teško je da se objasni šta je Junajtedov bek radio na ivici svog peterca sa potpuno raširenim rukama u momentu kada je trebalo da usledi centaršut ka nekom od napadača Koventrija, ali utakmica je dobila potpuno novi zaplet kada je sudija Robert Džons pokazao na belu tačku posle nekoliko sekundi čekanja, dok je dobio potvrdu iz VAR sobe. U petom minutu nadoknade odgovornost je preuzeo jedan od najhrabrijih među fudbalerima Koventrija, Hadži Rajt i izveo savršen jedanaesterac kojim je meč odveo u produžetke!

Junajted je uspeo nakratko da se opasulji, čak i da napadne, Bruno Fernandes je propustio najbolju šansu kada je gađao prečku (šansu pogledajte OVDE), dobru je imao i Hari Megvajer, ali su svi želeli i čekali glavu Đavola na giljotini. I umalo se tu našla posle totalne ludnice u 121. minutu! Viktor Torp pronašao je pukotinu u odbrani Junajteda koja je 14. put ove sezone primila tri ili više golova, ali je posle ekstaze na tribinama VAR pokvario zabavu. Ispostavilo se da je ipak postojao milimetarski ofsajd koji je spasao Junajted potpunog rasula. Pre toga je Elis Sims umalo poneo epitet apsolutnog heroja utakmice, ali je njegov pokušaj u devetom minutu drugog produžetka završio na prečki. Junajtedova odbrana je i tada izgledala kao da je koštala dva, a ne skoro 200.000.000 evra... Situaciju pogledajte OVDE.

U penal ruletu ipak se pokazalo ko ima daleko više iskustva u ovakvim utakmicama. Čak je Kazemiro dao veliki podsticaj ekipi iz Čempionšipa amaterski izvedenim penalom u prvoj seriji, ali su na kraju vezani promašaji Kaluma O'Hera i kapitena Ben Šifa odveli Junajted, mnogi bi rekli, nezasluženo u finale. A tamo, ponovo gradski derbi za trofej.

Mančester Junajted je 22. put stigao do finala FA kupa, po čemu je apsolutni rekorder. Ipak, mnogi su želeli da vide Koventrijevu bajku i novu borbu za trofej. Jer, u igri za pehar najstarijeg fudbalskog takmičenja prvi i dosad jedini put borio se 1987. godine i tada je završio na tronu. Od tada, Siti je prošao sito i rešeto, nekoliko puta bio nadomak gašenja, ali se na kraju ipak izvukao kada ga je kupio lokalni biznismen Dag King pre godinu i kusur dana. Od tada se nazire novi uzlet kluba koji je gotovo četiri decenije proveo u engleskoj fudbalskoj eliti. Samo, nije se dalo da taj uzlet dobije novi podstrek baš danas, protiv kluba koji sada živi samo od istorije...

USKORO OPŠIRNIJE...

FA KUP - POLUFUINALE (JEDAN MEČ, NEUTRALNI TEREN – LONDON, VEMBLI)

Subota

Mančester Siti - Čelsi 1:0 (0:0)

/B. Silva 84/

Nedelja

Koventri - Mančester Junajted 3:3 (0:2), posle penala 2:4

/Sims 71, O'Her 79, Rajt 90+5 penal - Mektomini 23, Megvajer 45+1, Fernandes 58/


tagovi

Hari MegvajerMančester JunajtedFA kupKoventri SitiSkot MektominiBruno Fernandeš

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara