Luka Jović: Ništa mi ne znači što 35 godina nismo pobedili Portugalce

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.09.19. | 09:49

Napadač Reala ubeđen da Srbija može da slavi u subotu

Fudbalska tradicija – samo igra brojki, mrtvo slovo na papiru ili zaista ima neku „čaroliju“ kojom jedne diže, a drugima uteruje strah u kosti? Srbija u subotu dočekuje Portugaliju (20.45), u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Tu Portugaliju, koju 35 godina nije pobedila!

Poslednji put kada su Navigatori spuštenih glava otišli sa terena u duelu sa našom reprezentacijom bila je 1984. godina i pobedu je odnela ona velika Jugoslavija.

Izabrane vesti

Posle toga menjala se veličina zemlje, kao i njeno ime, ali Portugalci nikada više nisu pali. Međutim, da li to uopšte znači nešto momcima koji danas nose dres reprezentacije? Malo koji od njih je bio uopšte rođen kada je Dragan Stojković Piksi te večeri u Oeirašu doneo pobedu Plavima od 3:2.

Recimo, Luka Jović je rođen 1997. godine. Zašto bi njega doticao taj bilans, da mu igra brojki na papiru stvarala strah od Portugalije?
"Meni to ništa ne znači. Niko od nas ne razmilja u tom pravcu. Recimo da može samo da nam bude motiv više. Ali, niko ne pamti šta se dogodilo pre 35 godina, ne samo od nas igrača, nego ne verujem ni da zaustavite nekog na ulici da bi se setio. Mi ćemo učiniti sve da pobedimo sada, pa da imaju ljudi o čemu da pričaju narednih dana“, priznaje Luka Jović.

Portugalija je prvak Evrope. Taj podatak, već, izaziva malo više  respekta. I dolazi u Beograd da traži nazad bodove koje joj Srbija odnela iz Lisabona u drugom kolu (1:1). Ali, fudbaler Real Madrida, Luka Jović, samo razmišlja o pobedi, o pobedama, o prolazu na Evropsko prvenstvo.
"Da li je realno da pobedimo Portugal? Neka javnost procenjuje, a ja uvek verujem u uspeh tima u kojem igram. Tako je i sada. Iskreno, očekujem najbolji mogući rezultat, jer sa kvalitetom igrača koje imamo, možemo do pobede. Samo je bitno da verujemo u sebe i da dobijemo podršku. Da, deluje mi, kada nas pogledam, da smo mnogo jaki, da imamo odlične pojedince, a na selektoru je da to pretoči u jak tim".

Ne samo da Jović veruje u pobedu protiv Portugalije, već i dalje je ubeđen da Srbija može direktno iz grupe do prvenstva Evrope.
"Ispred nas je najbitnija utakmica u kvalifikacijama, biti il’ ne biti za nas. Selektor jeste nov, ali su očekivanja ostala najveća: cilj je odlazak na Evropsko prvenstvo i nadam se da ćemo biti mnogo bliži tom cilju posle ove utakmice. Uz pobedu, imali bismo bolji međusobni skor sa Portugalijom, što može da bude presudno, ali ako dobijemo sve utakmice do kraja, nadam se direktnom plasmanu".

Jović je od ovog leta igrač Real Madrida, kluba u kojem je Kristijano Ronaldo seo na fudbalski Olimp. Mogao je srpski napadač da dobije i neki savet od klupskih drugova kako da se zaustavi portugalski as. Ipak su s njim godinama svakodnevno vodili bitke na treninzima.
"Nisam ih pitao za savete, ali znamo da je reč o jednom od najboljih igrača sveta u poslednjih deset godina. Biće jako teško da ga zaustavimo. Ono što sam primetio kod njega je da vodi da se izvlači na drugu stativu kod centaršuteva, ide kod bekova, jer je tu fizički dominantan. Tu moramo dosta da obratimo pažnju".

Traži Luka Jović još svoje mesto pod suncem u Realu. Tek je došao, dobija sve više šansi da igra. On je zalog za budućnost Kraljevskog kluba.
"Sve je bolje i bolje posle onih maleroznih priprema. Nadam se pogotku u što skorijem roku, jer će mi to mnogo značiti. Za Real je najteže i najlepše igrati. Učim od starijih, sa željom da stalno napredujem i da u budućnosti budem vođa tima. Nikada se nisam „gađao“ brojkama, da obećavam koliko ću golova da postignem. Trudiću se da ih bude što više".

Imao je Jović veliku želju da se u grupnoj fazi Lige šampiona sudari sa Crvenom zvezdom. Želja mu se nije ispunila...
"Baš sam želeo da se to desi, da se vratim na Marakanu, bio bi fantastičan doživljaj. Nadam se da će se desiti naredne godine. Od Zvezde očekujem da osvoji više bodova nego prošle godine, da protiv Bajerna i Totenhema ostvari pozitivan rezultat na Marakani. Moj je cilj da se jednog dana vratim u svoj klub gde sam počeo, danas sve izgleda mnogo bolje nego kada sam ja bio tu", zaključio je Luka Jović.

Još malo statistike za kraj: 10 mečeva sa Portugalcima i samo dve pobede. Baš nam ne leže...

Foto: Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara