Luka Jović
Luka Jović

Luka Jović prvi strelac Lige Evrope! Karijus izgubio kompas, ali Lens je znao put do pobede! Monstruozne makazice i Saša Marković srušili Lacio (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.11.18. | 22:51

Bešiktaš bio na ivici provalije, ali se izvukao...

Možda je neko pomislio da će taj 13. gol u sezoni biti baksuzan, ali Luka Jović se potrudio da do kraja utakmice umiri i sujeverne među navijačima Ajntrahta. Dva gola protiv dezorjentisanog Olimpika iz Marselja izbacila su srpskog reprezentativca na čelo liste strelaca u Ligi Evrope, a njegovom Ajntrahtu utabala put do surovih 4:0 protiv Francuza i prvog mesta na tabeli Grupe H sa maksimalnim učinkom iz dosadašnjih pet kola.

Kad smo već kod broja pet, baš toliko je golova Jović dao u Ligi Evrope, pa se sada rame uz rame sa Salcburgovim Moanesom Deburom šepuri sa vrha liste najefikasnijih igrača drugog po snazi takmičenja na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

Za prvi mu je bilo dovoljno samo 56 sekundo, na drugi se čekalo do 67, kada je još jednom demonstrirao urođeni osećaj za vreme i prostor. To se ne uči. Uostalom, nije slučajno što je na 17 utakmica u Ajntrahtovom dresu ove sezone postigao 14 golova i pride namestio još četiri. Na velikom ispitu biće uprava Ajntrahta dok se bude branila od ponuda najbogatijih evropskih klubova.

Istini za volju, ovoj i ovakvoj Olimpikovoj odbrani i mnogo gori napadači bi zatresli mrežu. A i ako ne bi uspeli, Francuzi bi to uraidli sami. Nije preterivanje, Luiz Gustavo, pa Buna Sar... Pravo je čudo kako Ajntrahtova pobeda nije bila i ubedljivija. S obzirom na sve viđeno na terenu još dve ili tri lopte u golu Joana Pelea bila bi sasvim zaslužena.

Inače, da pomenemo i da je Mijat Gaćinović - i to veoma dobro - odigrao svih 90 minuta za Ajntraht, dok je Filip Kostić na teren kročio u 64. i odmah napravio dar mar u poslednjoj liniji protivnika. Nemanja Radonjić je sve vreme igrao za Olimpik, imao jedan hitar prodor i solidan šut koji je Kevin Trap zaustavio, ali u ovakvoj ekipi Marselja ni Lionel Mesi ne bi ličio na sebe.

U drugoj utakmici Grupe, rezultatski ne toliko zainteresovani Lacio je u kombinovanom sastavu - ni Sergej Milinković Savić ni Adam Marušić ni Dušan Basta nisu bili ni na klupi, a nije reč samo o njima - prepustio Apolonu pobedu za pamćenje 2:0.

Za pamćenje ne samo zbog rezultata, već i zbog načina na koji su Kiprani postigli golove. Davide Faupala, Francuz koji se ne tako davno nadao šansi u prvom timu Mančester Sitija, strašnim makazicama u 31. minutu načeo je Rimljane, da bi konačnih 2:0 postavio bivši Partizanov  vezista Saša Marković posle supersonične kontre u 82.

U Grupi H dakle sve jasno. Ajntraht prvi, Lacio drugi, ostali pakuju kofere. U Grupi I ništa nije jasno. Sva četiri tima mogu u nokaut fazu, mada je Bešiktaš - pre početka sezone prvi favorit – koračao po ivici provalije posel dva brza gola Sarpsborga u uvodnih šest minuta.

I ponovo će pod lupom biti odbrane Lorisa Karijusa. U prvom minutu se kao muva bez glave zaleteo sa gol linije što je Rašad Muhamed umeo da kazni, da bi u šestom Tobijas Hajnc uspeo da ga lobuje sa 30 metara. U ovom drugom slučaju, doduše, udarac je bio toliko dobar da bi retko koji golman uspeo tu nešto više da uradi, ali... Neka golmani među našim čitaocima procene.

U tom trenutku, Genk je u Malmeu vodio sa 2:0 i da je tako ostalo Belgijanci i Sarpsborg bi išli dalje. Međutim, sve se promenilo u razmaku od samo pet minuta koliko je trebalo i Bešiktašu i Malmeu da nadoknade zaostatak.

A onda u 90. minutu i drugi gol Džermejna Lensa – prvi je bio na asistenciju Adema Ljajića – i veliki preokret koji Bešiktašu daje sasvim dobre šanse da u poslednjem kolu pred domaćom publikom protiv Malmea izbori proleće u Evropi. Oba su bila majstorska.

LIGA EVROPE, 5. KOLO:

GRUPA H

Apolon – Lacio 2:0 (1:0)
/Faupala 31, Marković 82/

Ajntraht Frankfurt – Olimpik Marselj 4:0 (2:0)
/Jović 1, 67, Luiz Gustavo 17ag, Sar 61/

GRUPA I

Malme – Genk 2:2 (0:1)
/Levicki 65, Antonson 67 - Pozuelo 42, Pajntsil 53/

Sarpsborg – Bešiktaš 2:3 (2:0)
/Muhamed 1, Hajnc 6 - Lens 62, 90, Lav 66/

(FOTO: Reuters)


tagovi

Luka JovićLoris Karijus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara