Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lukakuov i Havercov Čelsi nebo i zemlja: Plavci sa Nemcem u timu i efikasniji i čvršći nego sa Belgijancem

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.02.22. | 10:30

Otpisana devetka statistički iza saigrača i po broju dodavanja, procentu realizovanih šansi...

Nedeljama unazad pitanje sudbine Romelua Lukakua je među najaktuelnijim fudbalskim temama u Engleskoj. Napadač koji je početkom sezone stigao u London iz Intera nije uspeo da se uklopi u ekipi Tomasa Tuhela, a njegova pozicija dodatno se pogoršala nakon što je javno istakao probleme oko adaptacije.

Nesuglasice nemačkog stratega i belgijskog ofanzivca dodatno su privukle pažnju javnosti, te su u prethodnom periodu postale sve glasnije priče o rastanku golgetera sa Plavcima i povratku u Inter. Paralelno sa pomenutim dešavanjima. Čitava situacija bila je povod mnogim medijima da sumiraju učinak nedorečenog povratnika na Stamford Bridž, a iz zanimljivog ugla brojke Belgijanca sagledao je San.

Izabrane vesti

Britanski medij iskoristio je činjenicu da su Romelu Lukaku i Kai Haverc u dosadašnjoj sezoni odigrali identičan broj miuta te su povukli paralelu između dvojice ofanzivaca, a poređenje gotovo otpisane devetke i bivšeg igrača Bajer Leverkuzena potvrdilo je činjenicu da je korpulentni napadač daleko od epiteta ovosezonskog pojačanja.

Tokom 1981 minuta na terenu Lukaku je postigao 10 golova, dok je Haverc ulestvovao u istom broju pogodaka, ali sedam pua kao strelac i tri puta u ulozi asistenta. Za razliku od učešća u golovima koje je prilično ujednačeno, pri poređenju drugih segmenata igre razlika je veoma upadljiva, te je Haverc ispred Lukakua po broju driblinga kojih ima dvostruko više (26:13), a razlika u korist Nemca je i po broju dodavanja (718:376), preciznosti pasova (80,6 % ima Havrerc, a 75,8% Lukaku) kao i po procentima izgubljenih lopti (26:33).

Pri povlačenju paralele između dva ofanzivca posebno je upadljiva razlika po pitanju učinka tima sa jednim i drugim igračem na terenu, te su brojke i po ovom segmentu apsolutno na strani Haverca. Čelsi na 28 utakmica sa Lukakuom ima 64% pobeda, dok je bez njega u timu slavio na 57% utakmica. Sa druge strane, Plavci su na 30 utakmica u kojina je igrao Nemac upisali 67% poveda, dok su bez njega svaki drugi put prosipali bodove.

Takođe, značajna razlika uočljiva je kada su u pitanju postignuti i primljeni golovi Čelsija sa jednim ili drugim napadačem, te je londonski tim sa gotovo otpisanom devetkom postigao 51 pogodak, odnosno 12 manje nego sa Havercom u timu, dok je kapitulirao 31 put, ili 12 puta više u odnosu na utakmice u kojima je igrao Nemac.

Da nisu baš sve brojke u korist šest godina mlađeg ofanzivca delimično je doprineo broj kreiranih šansi te je Lukaku stvorio 39 prilika za gol, dok je Haverc na 21. Ipak, ni taj podatak se ne može u potpunosti gledati kao plus za Belgijanca s obzirom na to da je pricentualno manje izglednih situacija pretočio u golove.


tagovi

Kai HavercRomelu LukakuTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara