Roberto Firmino (©AFP)
Roberto Firmino (©AFP)

Mačka i miš na Morumbiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.11.20. | 22:40

Brazil je obično surov protiv Venecuele

Maksimala jedini cilj. Kvalifikacioni maraton za Svetsko prvenstvo u Južnoj Americi nastavljen je ove nedelje, a u 3. kolu najmanje dileme vlada u sudaru između Brazila i Venecuele. Karioke posle dve pobede na startu kvalifikacija noćas dočekuju La Vinotinte na Morumbiju, koji su do sada još bez gola i boda (01.30). Trebalo bi čudo da se desi pa da se stvari promene...

Ni istorija sukoba ne ide naruku gostima. Vrlo je neuravnotežena. Na 25 utakmica, Selesao je slavio 21 put, tri puta je bilo nerešeno i samo jednom se radovala Venecuela, bilo je 2:0 u prijateljskoj utakmici odigranoj 2008. godine. Gol-razlika deluje još sumornije po goste, pošto je Brazil postigao 89, a primio svega osam pogodaka. Mačka i miš, reklo bi se...

Izabrane vesti

Brazil nije mogao da poželi bolji početak kampanje za Mundijal pošto je kod kuće zgromio Boliviju sa 5:0, a potom i Peru na gostovanju (2:4). Nije se mnogo mučio protiv autsajdera. U ovoj rundi težiće još jednoj laganoj pobedi protiv jednog od najslabijih rivala, a već kroz četiri dana Titeove izabranike čeka daleko jači test, u Urugvaju. Otuda je sasvim moguće da selektor Karioka poštedi neke od svojih ofanzivnih asova. Tite može da bira u napadu, pošto na raspolaganju ima Gabrijela Žezusa, Evertona, Rišarlisona, Firmina, Vinisijusa Žuniora, ali ima problema na pozicijama iza njih, jer iz različitih razloga nedostaju Kazemiro, Kutinjo, Fabinjo i Vilijan.

Brazilci bi mogli da budu zadovoljni i "tanjom" pobedom. Iako je Venecuela izgubila prva dva kvalifikaciona duela i nije postigla nijedan gol (Kolumbija 0:3, Paragvaj 0:1), njena igra je organizovana i Kariokama će biti neophodno neko vreme da je "otvore". Uostalom, poslednji međusobni mač na prošlogodišnjem izdanju Kopa Amerike završen je 0:0, a prethodni u svetskim kvalifikacijama Brazilci su dobili 2:0.

Pored pomenutih izostanaka zbog povreda i virusa u timu nisu Nejmar, David Neres, Eder Militao i Gabrijel Barbosa.

Brazil je izgubio samo dva od poslednja 24 meča u svim takmičenjima. Ima snažan domaći rekord u kvalifikacijama za Svetski kup i pobedio je u svakoj od poslednjih sedam utakmica i neporažen je na proteklih 37 mečeva u kvalifikacijama na domaćem terenu.

Venecuela je svoju kvalifikacionu kampanju za Svetsko prvenstvo započela razočaravajućim porazom od 3:0 u Kolumbiji. U drugom kolu gostovao joj je Paragvaj, u sudaru u kome su obe ekipe imale priliku da pobede. Ali, Paragvaj je postigao presudni gol u 85. minutu. Venecuela je izgubila samo tri od poslednjih 11 utakmica u svim takmičenjima, uključujući nerešeno bez golova protiv Brazila na Kopa Americi 2019. godine. Međutim, van kuće u kvalifikacijama za Mundijal La vinotinti su uspeli da trijumfuju samo jednom na poslednjih 13 mečeva.

Iskusni veznjak Tomas Rinkon kapiten je Venecuele, a napadač Salomon Rondon je čovek koji je zadužen za golove. Prvi portugalski trener u istoriji Venecuele Žoze Peseiro pozvao je 29 igrača i uigravao je manje odbrambenu formaciju za Brazil. Među glavnim adutima su i igrači koji nastupaju u brazilskoj Seriji A, poput Savarina iz Atletico Mineira, veznog igrača Otera iz Korintiajnsa i napadača Sotelda iz Santosa.

JUŽNA AMERIKA, KVALIFIKACIJE ZA SP 2022 – 3. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Ekvador 2:3 (1:0)

/Arse 37, Moreno 60 - M. Kaisedo 46, Mena 55, Grueso 88 penal/

Petak

Argentina - Paragvaj 1:1 (1:1)

/Gonzales 41 - Romero 21 penal/

21.30: (2,10) Kolumbija (3,35) Urugvaj (3,60)

Subota

00.00: (1,92) Čile (3,45) Peru (4,10)

01.30: (1,20) Brazil (6,75) Venecuela (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija VenecueleKvalifikacije za SP 2022.Južna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara