Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Malme gleda ka Islandu: Inter na Vikingurovom strelištu

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.06.22. | 13:26

Prvak Švedske dobija večeras rivala u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, tim iz Rejkjavika apslolutni favorit protiv najboljeg tima iz Andore

Iako fudbalska sezona 2022/23 zvanično ne počinje do 1. jula, prve takmičarske utakmice u novoj sezoni su se već odigrale. Pretkolo kvalifikacija za Ligu šampiona održava se na malom eliminacionom turniru. Inter Eskaldes i Vikingur Rejkjavik sastaju se večeras u finalu za mesto u prvoj rundi kvalifikacija.

Na ovom eliminacionom turniru na Islandu predstavljena su četiri šampiona iz saveza koji su rangirani od 52. do 55. u UEFA petogodišnjoj rang listi. Pobednik mini turnira nastavlja svoj put i sastaje se sa Malmeom na startu borbe za Ligu šampiona, aa poraženom će biti dozvoljeno da nastavi put u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Redovna sezona u Andori počinje tek u septembru, ali šampioni prve takmičarske utakmice moraju da odigraju krajem juna. Klub osnovan 1993. poslednjih godina je postao apsolutni dominator. Inter Eskaldes proslavio je tri titule u poslednje tri godine. Ova uspešna serija bila je nezamisliva pre samo nekoliko sezona, jer je tim tek 2017. ponovo postao član najvišeg ranga.


21.30: (15,0) Inter Eskaldes (8,50) Vikingur (1,15)


Zahvaljujući trećoj tituli šampiona, Inter Eskaldes i treći put učestvuje u pretkvalifikacijama za najjače kontinentalno takmičenje. Na premijeri 2020/21, kraj je došao protiv Drite, a godinu dana kasnije od Prištine. Tim 38-godišnjeg stratega

Fedea Besonea

uspeo je da pobedi u prvoj utakmici ove sezone. Sastav iz Andore je na poluvremenu gubio 1:0 od La Fiorite, šampiona iz San Marina, ali ga je 35-godišnji veteran

Henis Soldevila sa dva gola odveo u finale. Uloga autsajdera protiv domaćina sa Islanda je svakako opravdana ali prvak Andore ima iskusan tim koji nikada nije doživeo katastrofu na međunarodnom nivou.

Istorija islandskog kluba Vikingur Rejkjavik je nešto duža, jer je osnovan 1908. godine. Proslavio je šest šampionata. Dok su mnoge evropske zemlje trenutno na letnjoj pauzi, Island igra prvenstvo tokom cele godine. Osvajanje titule 2021. bio je Vikingurov prvi uspeh od 1991. godine.


Ekipa trenera Arnara Gunlaugsona verovatno neće uspeti da odbrani titulu ove sezone. Iako nije odigrana ni polovina svih utakmica (10 od 22), jaz za liderom Brejdablikom je ogroman. Brejdablik ima 27 od mogućih 30 bodova, a branilac titule Vikingur trenutno ima samo 19.

Zaostatak je rezultat katastrofalnog početka sezone. Posle prvih pet odigranih utakmica Vikingur je imao samo sedam poena. Tek u poslednjih nekoliko nedelja došlo je do poboljšanja forme. U domaćem šampionatu ostvarene su četiri pobede u pet utakmica.

U polufinalnoh pobedi od 6:1 protiv Levadije iz Estonije, islandski domaćin je čak nakratko imao minus. Međutim, odmah je usledila reakcija i kako je utakmica odmicala trijumf više nije bio ugrožen.


PRETKVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA - FINALE (REJKJAVIK)


Petak


21.30: (15,0) Inter Eskaldes (8,50) Vikingur (1,15)


*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kvalifikacije za LŠVikingur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara